CiciPedia

İstanbul’un Kurtuluşu

İstanbul’un Kurtuluş Tarihçesi

1. Dünya Savaşı’nda, Osmanlı Devleti’nin müttefikleri(İngiltere, Fransa, Rusya) yenilgiyi kabul edip, savaştan çekildi. Bu durumla birlikte Türk Milleti de yenilgiye uğradı.

İtilaf Devletleri, 30 Ekim 1918’de Osmanlı Devleti ile birlikte imzaladıkları Mondros Ateşkes Antlaşması’na dayanarak, 13 Kasım 1918 tarihinde, Osmanlı’nın başkenti İstanbul’a girdiler. Ve işgal 16 Mart 1920’de resmen başladı. Harbiye Nazırı Cemal Paşa’nın evi basıldı ve paşa öldürüldü. Harbiye nezareti ablukaya alındı ve İngiliz General Shuttleworth Harbiye nezaretinin kontrolünü eline aldı. Meclis-i Mebusan basıldı, mebuslardan Albay Kara Vasıf Bey ve Rauf Bey İngiliz askerleri tarafından tutuklandı.

Tüm bunlara rağmen, 18 Eylül 1923’de Batı Anadolu tamamen düşmanlardan temizlendi. Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla İstanbul, Boğazlar Bölgesi ve Doğu Trakya kurtarıldı.

İmzalanan Lozan Barış Antlaşması gereğince de düşman askerleri, 2 Ekim 1923 günü düzenlenen bir törenle Türk Bayrağı’nı selamlayarak şehirden ayrıldılar.

Türk Ordusu, 6 Ekim 1923 günü bir bayram havası içinde İstanbul’a girdi. Bu kutlu gün, her yıl 6 Ekim’de “İstanbul’un Kurtuluşu” olarak kutlanıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir