Bayrak, milletlerin bağımsızlığının bir göstergesidir. Millet, o ülkede yaşayan insanlardan oluşur. Bağımsızlık, milletin ülkesi için karar alması ve aldığı kararları uygulayabilme gücüdür. Başka ülkelerin, bağımsız ülkelerin kararlarına karışma hakkı yoktur. Bayrak bir semboldür, işarettir. Ülkeler, diğer milletlere bayrak yoluyla bağımsız olduklarını sembolle anlatmış olur.
Her ülkenin bayrağı farklıdır. Türk Bayrağı kırmızı ve beyaz renklerden oluşur. Kırmızı bir dikdörtgenin içinde hilal şeklinde bir ay ve yıldız vardır. Ay, yıldızı içine alırcasına bayrağın tam ortasında durur.
Türk Bayrağı’nın Oluşma Hikayesi
Her bayrağın bir hikayesi vardır. Türk Bayrağı’nın oluşma hikayesi de savaşlar esnasında yaşananlardan doğar. Savaş kötüdür ve üzücü olaylar yaşanır. İnsanlar hayatlarını kaybeder, sevdiklerinden uzaklaşır. İnsanlar hayatlarını kaybederken yararlanırlar. Bazı büyük yaralanmalarda kan dökerler. Türk bayrağı, kırmızı rengini, ülkesi için savaşan insanların kanlarından alır. Savaşın zamanı yoktur. Gece ve gündüz mücadele edilir. Bayrağımızdaki ay ve yıldız ise savaş anında görülen ay ve yıldız düşünülerek ortaya çıkmıştır. Gökteki ay ve yıldız tıpkı yağmurda oluşan su birikintisindeymiş gibi yerde görülmüştür. İşte o anlar düşünülerek bayrağımız oluşturulmuştur.
Ülkeler, yaşadıkları yerleri nasıl elde ettiklerini şiirlerle anlatırlar. Şiirler, uzun uzun anlatılacak şeyleri kısa ve anlamlı şekilde anlatan yazılardır. Bu şiirlere müzik ekleyerek marş denilen özel şarkılar oluştururlar. Marşlar, aynı bayraklar gibi milletlerin özgürlüklerini duyurur.
İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’dur. İstiklal Marşı’nı oluşturmak için şiir yarışması düzenlenmiştir. Mehmet Akif, vatanı için yazdığı şiirden herhangi bir ödül elde etmek istemediği için yarışmaya katılmamıştır. Bu yarışmada herhangi bir birinci seçilememiştir. Daha sonra Mehmet Akif marşımızı yazmıştır.
Türk Bayrağı milletimizin özgürlüğünü, yurdumuzun kimseye bağımlı olmadığını gösterir. Bunun için göndere çekilir. Okulun başlangıç günlerinde ve bitiş günlerinde İstiklal Marşımız okunur. Marşımız okunurken hızlıca göndere çekilen bayrağımız, indirilirken yavaşça gönderden aşağı çekilir.
İstiklal Marşımız okunurken “hazır ol” halinde olmalı ve bayrağa bakarak marşımızı söylemeliyiz. Bu duruşun sebebi, vatan için mücadele eden kişilere olan saygıyı göstermektir. Yaşadığımız yerde huzurlu, mutlu yaşamak kendimizi ilgilendiren konularda kendimizin karar alması ile mümkündür. Şöyle düşünelim; kıyafetlerinizi veya oyuncaklarınızı seçerken başkalarının karışmasını mı istersiniz yoksa kendi istediğinizin olmasını mı istersiniz?
Kendi kararlarımızı almak önemlidir. Bu duruma ulaşmamızı da bizden önceki büyüklerimiz savaşarak ve çaba göstererek sağlamıştır. Bu büyüklerimizden en önemlisi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bilmemiz gereken diğer önemli konu ise Atatürk, yurdu için savaşan fedakar insanlarla beraber bu savaşta yer almıştır. Bu nedenle, o günleri düşünerek atalarımıza saygı göstermeli ve marşımızı söylerken yürekten, sevgiyle söylemeliyiz.
Kendini Dene:
- Ülkelerin bağımsızlık göstergeleri nelerdir?
- İstiklal Marşımızı söylerken neler yaşanır?
- Bayrağımız hangi sembollerden ve renklerden oluşur? Neden?