İTÜ Bilim Merkezi Nerede?

İTÜ Bilim Merkezi, 2007 yılında kuruldu. Bünyesinde barındırdığı “Eğlen-Bilim” kuruluşu ile anaokulu, ilkokul ve ortaokul seviyesinde, müfredatı destekleyici atölye çalışmaları düzenliyor ve gösteriler yapıyor. “Eğlen-Bilim”, İTÜ Bilim Merkezi’nin tüm bilim-eğlence etkinliklerini, yaz-kış okullarını ve hafta sonu atölyelerini düzenliyor.

Öğrencilerin, bilimin eğlenceli yüzüyle tanışmalarını hedefleyen Eğlen-Bilim, bilimsel deneyleri eğlenceli etkinlikler olarak tasarlıyor. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencileri için okullarda bilim atölyeleri düzenleyen Eğlen-Bilim, bu atölyelerde uygulama ağırlıklı etkinliklere yer veriyor ve öğrencilerin sene sonuna doğru bir projeye gitmesini hedefliyor. Okullarda atölyelerin yanı sıra, bilim gösterileri de düzenleniyor.

İTÜ Bilim Merkezi, Eğlen-Bilim işbirliği ile çocuklar için 1 ya da 2 hafta süren Yaz ve Kış Bilim Okulları da düzenliyor. Çocuklar, düzenlenen “Çılgın Bilim Okulu“, “Arkeoloji Yaz Okulu” ve “Deney Mutfağı” atölyelerinde, yaz ve kış tatilleri boyunca yeni şeylerle tanışıyor; yaptıklarından zevk alabilecekleri etkinliklere katılıyor. Çılgın Bilim Okulu bünyesinde, sihirli kimya karışımları, geri dönüşüm, suda yürüme deneyimi, roket, origami gibi atölyeleri barındırıyor. Arkeoloji Yaz Okulu’nda, bir arkeolog meslek hayatı içerisinde ne gibi şeylerle karşılaşıyorsa, bunlar bulunuyor ve deneyimleniyor. Deney Mutfağı’nda ise, besin maddeleri ve basit mutfak araç gereçlerinden deneyler yapılıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Taşkışla Kampusu içerisinde yer alan İTÜ Bilim Merkezi, 2 katlı bir binadan oluşuyor. Binanın giriş katında Aynalar, Optik Yanılsama, Eğlenceli Üçgenler, Sarkaçlar, Balina İskelet Sergisi, Newton Beşiği, Yılan Sarkacı, Akan Renkler gibi isimlerle anılan materyaller yer alıyor. Binanın alt katında ise yine, Enerji Topları, Dalga Hareketi, Müzisyen Borular, Havada Yüzen Top, Uzay ve Atmosfer Basıncı gibi materyaller bulunuyor. İki katta da bulunan bu materyaller, çocukların bilimi gözlemleyerek ve basit deneyler yaparak öğrenmelerini sağlıyor.

Okul grupları şeklinde merkezi ziyaret eden öğrenciler, öncelikle yaşlarına göre gruplara ayrılıyor. Her grubun başında bir eğitmen bulunuyor. Eğitmenler, merkez gezisi boyunca öğrencilere eşlik ediyor, onlara bilimi en yalın haliyle aktarıyor. Bunu yaparken aynı zamanda öğrencilere sorular sorarak, onların fikir üretmelerine ve fikirlerini dile getirmelerine olanak tanıyor.

Eğlen-Bilim’in gerçekleştirdiği bir diğer eğlenceli etkinlik: “Bilim Şovları”

Bilim Şovları, merkez bünyesinde bulunan Konferans Salonu’nda düzenleniyor. Şova, tiyatro eğitimi almış “Bilim Açıklayıcıları” eşlik ediyor. Bilim Açıklayıcıları, şov sırasında birbirinden farklı deneyler yapıyor. 45 dakika süren şov sırasında, çeşitli deney malzemeleri kullanılarak hava ve girdap olayları inceleniyor, balonlar ve köpükler oluşturuluyor. Merkez gezisinde olduğu gibi, burada da çocukların şova aktif olarak katılımı sağlanıyor. Bilim Açıklayıcıları, deneylerini sahneye davet ettiği çocuklarla birlikte yapıyor.

İTÜ Bilim Merkezi’ne nasıl gidebilirim?

İTÜ Taşkışla Kampusu, Taksim / İstanbul

Telefon numarası: (0212) 251 60 13

Ne zaman ziyaret edebilirim?

Pazartesi hariç hafta içi her gün 10.00-17.00, hafta sonu 10.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Giriş ücreti ne kadar?

Öğrenci 3, tam 5 TL.

Okul grupları şeklinde yapılan ziyaretlerde giriş ücreti, ziyaretçi sayısına göre belirleniyor.