Kültür Sanat

İTÜ Bilim Merkezi’nde Çocuklar Enerji Atölyeleri ile Buluşuyor

Katılımcı öğrenciler çağın kavramı 'enerji' hakkında, yepyeni bilgiler öğrenecek; güneş, rüzgar, su ve besinlerden eğlenceli düzenekler oluşturarak enerji elde edecekler. Kendi inşaa ettikleri binaları, yapacakları özel yalıtımlar ile soğuktan koruyacak; aynı zamanda mekanik ve elektiriğin temel prensiplerini "teknik seanslar" uygulamaları ile öğrenecekler. 

Atölyeler, 14 Aralık 2013-18 Ocak 2014 tarihleri arasında her cumartesi 1 buçuk saatlik programlar halinde devam edecek. Eğlen-Bilim ekibi ve İTÜ Bilim Merkezi'nin birlikte gerçekleştireceği 4-6 yaş grubu için "Çılgın Bilim Akademisi" ve 7-11 yaş  grubu için "Enerjik Bilim Akademisi" atölyelerinin sonunda, çocuklara sertifika verilecek. 

Çılgın Bilim Akademisi (4-6 yaş)

Bu atölyelerde hayal gücü pratikle, eğlenmek öğrenmekle birleşiyor.  Fizik ve kimyanın en ilginç deneylerinden, fırlayan ve patlayan roketlere, ilk robotun  yapımından, mutfak bilimine kadar birçok ilgi çekici konuda deney yapmak isteyen herkes için!

Program:

1.hafta – 13:00-14:30 – Bitkilerle Bilim
2.hafta – 13:00-14:30 – Çizelim Uçalım
3.hafta – 13:00-14:30 – Pil Böcek
4.hafta – 13:00-14:30 – Canlılar Dünyası
5.hafta – 13:00-14:30 – Sihirli Kimya
6.hafta – 13:00-14:30 – Vücudumuzu Tanıyalım

Bitkilerle Bilim: Çocuklar tohum ekiminin nasıl yapıldığını öğrenir, kendi tohumunu ekerek onu büyütmeye çalışır.

Çizelim Uçalım: Tabela üzerinde doğru bağlantıları kurar, renklendirir ve bir uçak modeli ortaya çıkarır.

Pil Böcek: Pile bağlanan ışık devreleri ile eğlenceli böcek modelleri yapılır.

Canlılar Dünyası: Havada, karada ve suda yaşayan canlılar sınıflandırılır. Oluşturulacak 3 farklı ortamla, öğrencilerin canlılar ve yaşadıkları ortamları eşleştirmeleri sağlanır. 

Sihirli Kimya: Öğrenci, maddelerin iç yapısının nasıl olduğunu uygulayarak öğrenir ve kimyanın beklenmedik sonuçlarını gözlemleme şansı bulur.

Vücudumuzu Tanıyalım: Öğrenci, vücudumuzu ve iç organlarımızı deney ile tanıyarak öğrenir. Başka mekanizmaların da olduğunu fark eder.  

Enerjik Bilim Akademileri (7-11 yaş)

'Enerji' temalı akademide güneş, rüzgar ve su gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak; güneş böceği yapımından, rüzgar vincine kadar birçok ilgi çekici konuda deneyler yapılacak. 

Program:

1. Hafta 10:30-12:00 – Elektrik Nedir? Vejetaryen Elektrik
2. Hafta 10:30-12:00 – Güneş Enerjisi
3. Hafta 10:30-12:00 – Su Enerjisi
4. Hafta 10:30-12:00 – Yalıtım Uzmanları
5. Hafta 10:30-12:00 – Rüzgar Enerjisi
6. Hafta 10:30-12:00 – Basit Makinalar

Elektrik Atölyesi: Katılımcılar, elektirik hakkında bilgi sahibi olucak ve basit bir elektirik devresinin nasıl yapıldığını setler yardımıyla öğrenecek. Kısa devre yapmadan ya da bir ampül patlamadan, elektiriğin yolu ve yolda karşılaştığı engeller öğretilecek. 

Güneş Enerjisi: Güneş enerjisinden etkili bir biçimde yararlanma ve güneş enerjisinin gücü kontrollü deneylerle gözlemlenecek.

Su Enerjisi: Katılımcılar, su enerjisinin hareket enerjisine dönüşümü ve bunun kullanım alanlarıyla ilgili fikir sahibi olacaklar. Su değirmenlerinin işleyişine tanıklık etmeleri sağlanacak ve basit bir aracın yapımında yer alacaklar.

Yalıtım Uzmanları(Enerji Avcıları): Günümüzde enerjinin verimli kullanılması her alanda öncelikli konulardan biri. Etkinlik süresince doğada gerçekleşen her işin aslında enerjinin bir biçimi olduğu deneylerle kanıtlanacak ve enerji verimliliği konusunda hazırlanan oyun, katılımcı öğrencilere oynatılacak. Duvar malzemelerinin öğrenciler tarafından seçileceği bir ev modeli yapılacak ve belirli sürelerde ısıtılarak yalıtım özellikleri belirlenecek. Ellerindeki yalıtım malzemeleri ile en çok enerjiyi koruyan avcılarımız geleceğimizi de güvence altına alacak. 

Rüzgar Enerjisi: Katılımcılar, rüzgar enerjisinden faydalanmanın yollarını öğrenecek ve basit bir rüzgar tribününün kurulumunda yer alarak onu keşfecekler.

Kayıt için: 0554 888 89 13-0212 251 60 13 
email: bilimokullari@itu.edu.tr
http://www.eglenbilim.com.tr/

  
 

  

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir