Jimnastik Nedir? Jimnastik Hareketleri Nelerdir?

Jimnastik, bedenin fiziksel yapısını düzeltme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket etme sanatıdır. Jimnastik nasıl bir spordur? Jimnastik hareketleri nasıl yapılır?

Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü, idman ve kültürfizik hareketleri jimnastiğin kapsamına girer. Jimnastik, sağlığı korumak ve güzel bir vücuda sahip olmak için alınacak tedbirler arasında önemli bir rol oynar. Kasların gelişmesini, akciğerlerin bol oksijen almasını, kanın iyi dolaşmasını sağlayan beden hareketleri herhangi bir hastalık, teşekkül bozukluğu ve rahatsızlık söz konusu olmadıkça her yaş için gereklidir.

Çok küçük yaşlardan itibaren günde en az 10 dakika jimnastik yapılmalı ve bu alışkanlık ileri yaşlarda da devam ettirilmelidir. Doktorlar ve fizloyoglar, iyi yapıldığı takdirde jimnastiğin çok yararlı etkileri olduğunu kabul etmektedir. Psikologlar ise bedenle ruh sağlığı arasında kesin bir bağlantı olması sebebi ile jimnastiğin yararlarına vurgu yapmaktadır.

İyileştirme ve öğrenme amaçları güden tıbbi ve eğitim jimnastiğiyse insanın fiziksel ve ahlaki yetilerini eğitmek, fiziksel ve ruhsal verimini artırmak amacıyla beden çalışmalarından yararlanan fiziksel eğitim, jimnastikten ayrı bir daldır.

Jimnastik Kuralları

  • Harekete girerken dikkatli olunmalıdır.
  • Uygulama esnasında sakatlanmamak için ısınma hareketlerini eksiksiz ve doğru tamamlamak gerekir.
  • Hareketlerin yapılışı ile ilgili kurallara dikkat edilmelidir. Örneğin iki ayakla sıçrama hareketi dizler yaylanarak yapılır. Kas ve dokuların zarar görmemesi için bu kurallara dikkat edilmelidir.
  • Animatörün veya eğitmenin hareketleri doğru ve eksiksiz taklit edilmelidir.
  • Minderde öne yuvarlanma hareketinde kollar omuz genişliğinde açık, gövde öne bükülmüş, alın ve eller minderde üçgen oluşturacak şekilde, dizler kapalıkarına değdirilerek yuvarlanma yapılır.
  • Taklidi hayvan yürüyüşleri animatörün veya eğitmenin hareketleri izlenerek belirlenen alan içerisinde minder üzerinde tamamlanır.
  • Denge tahtasında yürürken vücut dik, önce parmak ucu son topuk şeklinde karşıya bakarak yürünür.
  • Çember aleti kullanılırken bel kuvvetli çevrilmeli, atma ve tutmalarda gözle takip edilmelidir.

Jimnastik Hareketleri

Kaynak: Maria Krasowska