Kahvaltı öğünü, çocukların beslenmesi açısından büyük önem taşıyor. Kahvaltı etmeyen çocuklarda, obezite olma riski artığı gibi, günlük aktiviteler için gerekli olan enerji miktarı da sağlanamıyor.
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de 6-18 yaş aralığındaki her 100 çocuktan 22’si şişman ya da fazla kilolu olarak nitelendiriliyor. Bunun yanı sıra çocuklarda obezite görülme sıklığı, %8.2 oranına ulaşmış durumda. Obezitenin yaygınlaşmasındaki en önemli sebepler arasında bulunan hareketsizlik ve düzensiz beslenme çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de sık görüldüğü gibi, sabah kahvaltısı yapma alışkanlığı obezite üzerinde etkili bir rol oynuyor.
Güne Kahvaltısız Başlamak, Verimliliğin Azalmasına Yol Açıyor
Çocukların kahvaltı yapmadan güne başlamaları, hem yorgun hissetmelerine ve gerekli enerjiyi sağlayamamasına neden oluyor hem de çocukların hızlı tüketilebilir alternatif gıdalara yönelmesine yol açıyor. Sabahları iyi bir kahvaltı yapmayan çocuklar, bisküvi, tost gibi besin değeri düşük ve yağlı yiyeceklere yöneliyor. Bu durum da obeziteyi tetiklediği gibi, çocukların verimliliğinin düşmesine yol açıyor.
Farklı yaş grubundaki çocukların enerji ihtiyaçları farklı olduğu gibi, kahvaltı tüm çocuklar için atlanmaması gereken en önemli öğün. Çocukların kahvaltı yapmadan güne başlamaları, gün içerisindeki aktivitelerinde yetersiz kalmalarına yol açtığı gibi, düzensiz beslenmeyi de beraberinde getiriyor.
Kahvaltı Öğününde Neler Olmalı?
Kahvaltının protein, karbonhidrat ve tahıl açısından zengin olması önem taşıyor. Bol tahıllı ekmek, süt, peynir, yumurta gibi yiyecekler çocukların enerji ihtiyacını karşılamakta yeterlilik sağladığı gibi, obezite riskine karşı da korunmalarına yardımcı oluyor.
Kahvaltıyı sevmeyen çocuklar için ebeveynlerin alternatif üretmeleri ise önem taşıyor. 6 yaşından küçük çocukların kahvaltı öğünü için eğlenceli yiyecekler hazırlanabileceği gibi, 6 yaşından büyük çocukların kahvaltı öğünlerinde çeşitlilik sağlamak önem taşıyor.