Eğlenceli Bilgiler

Kanın Rengi Neden Kırmızıdır?

Kanın rengi neden kırmızıdır? Kanın nasıl bir yapısı ve nelerden oluşur? Kan hakkında bilmek istediğiniz her şey yazımızda.

Damarlar içinde sürekli hareket hâlinde canlı bir sıvı olan kan, plazma ve şekilli elementlerden (kan hücreleri) oluşur.

Kanın Rengi

Vücudumuzdaki kanımız her bir hücremize oksijeni taşır. Çünkü yaşamayı devam ettirebilmemiz için hücrelerimizin oksijene ihtiyacı vardır. Bizler her nefes alışımızda kanımıza oksijen veririz ve kan da bu oksijeni hücrelere ulaştırır. Kanımızın içinde bulunan ve oksijeni hücrelerimize ulaştırdıktan sonra özel bir molekül bırakan “hemoglobin” molekülü vardır. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerini çevreler ve oksijenle karışarak kan rengini oluşturur.

kan bağışı

Kanın Görevleri

Kanın taşıma, düzenleme, savunma ve koruma görevleri vardır.

Taşıma görevleri

  • Hücrelerin ihtiyacı olan oksijeni, akciğerlerden dokulara, metabolizma sonucu oluşan karbondioksiti ise akciğerlere taşır.
  • Besin maddelerini, hormonları, enzimleri hücrelere götürmek ve metabolizma artıklarını hücreler arası sıvıdan alarak bunları vücut dışına atacak veya zararlı etkilerini ortadan kaldıracak organlara taşır.

Düzenleme görevleri

  • Metabolizma sonucu meydana gelen ısıyı, bütün vücuda dağıtarak vücut ısısını düzenler.
  • Vücut sıvılarının pH dengesini ayarlar. Plazmadan karbondioksitin (asit) uzaklaştırılmasını sağlayan hemoglobin, plazmanın asit baz dengesini ayarlamaya yardım eder.

Savunma görevleri

  • Vücuda giren virüs, bakteri gibi yabancı maddeler kanda bulunan lökositler tarafından fagosite edilerek zararsız hâle getirilir.
  • Vücuda giren yabancı maddelere karşı antikor yapımı (humoral bağışıklık) ve yabancı hücrelerin tanınıp vücuttan atılması (hücresel bağışıklık) kan hücreleri tarafından gerçekleştirilir.

Koruma görevi

  • Kanın görevlerinden biri de “pıhtılaşma” mekanizmasıdır. Pıhtılaşma mekanizması sayesinde hasara uğrayan bir damarda meydana gelebilecek olan kan kaybı en aza indirilmiş olur. Böylece kan kendi varlığını korumuş olur.

kan grupları

Kan Grupları

Eritrositlerin hücre zarlarında bulunan glukoprotein molekülleri, eritrositlere antijenik özellik kazandırır. Kan gruplarının sınıflandırılması eritrositlerin zarlarında bulunan tip A ve tip B olmak üzere iki antijen (aglutinojen) bulundurmalarına göre yapılır. Yapılan bu sınıflandırmaya göre A, B, AB ve 0 olmak üzere 4 esas kan grubu vardır.

  • A Grubu: Eritrosit yüzeyinde A antijenini, plazmada B antikorunu taşır.
  • B Grubu: Eritrosit yüzeyinde B antijenini, plazmada A antikorunu taşır.
  • AB Grubu: Eritrosit yüzeyinde hem A hem B antijenini taşır. Plazmada antikor taşımaz.
  • 0 Grubu: Eritrosit yüzeyinde antijen taşımaz, ancak plazmada hem A hem B antikorunu taşır.
5 Yorum

5 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir