Karadeniz Bölgesi, Türkiye’nin en yağmurlu ve yeşil bölgesidir. Kendi içinde, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz olmak üzere üç bölümü vardır. Doğu-Batı yönünde kıyıya paralel uzanan dağlar, denizin etkilerinin iç kısımlara ulaşmasını engeller. Özellikle Doğu Karadeniz’de dağlar, denizin hemen kıyısından birdenbire yükselir. Bu da kıyı kesimlerde yağışı arttıran bir faktördür.
Karadeniz Bölgesi’nin İklimi
Bölgede her mevsim yağış görülür. Yağışın bol olması sebebiyle, doğal bitki örtüsü ormandır. Türkiye’deki ormanların %27’si Karadeniz Bölgesi’nde yer alır ve bu özelliğiyle ormanların en fazla olduğu bölgedir. Ormancılık, kağıt sanayi ve mobilyacılık faaliyetleri gelişmiştir. Karadeniz’e kıyısı olmasından dolayı, balıkçılık da bölgede sürdürülen önemli ekonomik faaliyetlerdendir.
Karadeniz Bölgesi Tarım Faaliyetleri
Karadeniz Bölgesi, çay ve fındık üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alır. Çay, Türkiye’nin başka hiçbir bölgesinde yetişmemektedir. Samsun’un Bafra ve Çarşamba ovalarında pirinç ve tütün yetiştirilir. Artvin’de Murgul ve Kastamonu Küre’de bakır madenleri bulunur. Bu madenler, Samsun’da işlendikten sonra, Samsun limanından ihraç edilir.
Karadeniz Bölgesi Ekonomik Faaliyetleri
Türkiye’nin en zengin taş kömürü yatakları Zonguldak’taki kalorisi yüksek taş kömürü yataklarıdır. Bu yataklardan çıkarılan taş kömürü, kalorisinin yüksek olması sebebiyle sanayide enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Doğu Anadolu’da çıkarılan demirin bir bölümü de Zonguldak Ereğli Demir Çelik Fabrikası’nda işlendikten sonra, yurt dışına ihraç edilir.