Kültür Sanat

“Kargo poşetleri kutuya, çocuklar okula”

Sektörünün öncü şirketi MNG Kargo, “Kargo poşetleri kutuya, çocuklar okula” projesi kapsamında, 600 tondan fazla plastik kargo poşetini geri dönüştürdü ve 8 dersliği ile 250 öğrenci kapasiteli olan MNG Kargo Bitlis Merkez İlköğretim Okulu’nu inşa etti. Bu yıl 169 öğrencisiyle öğrenime açılan okulda, bir bilgisayar odası ve kütüphane bulunuyor.

Bitlis İl Özel İdaresi’nin açtığı ihale sonucu yapımı gerçekleştirilen MNG Kargo Bitlis Merkez İlköğretim Okulu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8 derslikli ilköğretim okulu standartlarına uygun olarak inşa edildi. Okulun yer alacağı bölge ise, Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nce, ihtiyaca göre belirlenerek, Afet Evleri’nın bulunduğu Bitlis Merkez Ergezen Mahallesi’nde inşa edildi.

MNG Kargo, Bitlis Merkez İlköğretim Okulu’nun 2010-2011 öğrenim yılına başlaması dolayısıyla bir etkinlik düzenledi. Törene, MNG Kargo Bitlis Merkez İlköğretim Okulu’nun açılışını MNG Kargo Yönetim kurulu Başkan Vekili Aslan Kut, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadettin Sabaz ve Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz katıldı.

Aslan Kut: “Atık poşetlerin geliri Okul Hesabı’nda birikiyor.”

MNG Kargo Genel Müdürü Aslan Kut, öğrencilerin de katıldığı törende yaptığı konuşmada “Poşetler Kutuya, Çocuklar Okula” projesini, bundan iki yıl önce başlattıklarını ve ilk günden itibaren projeye artan sayıda kişi ve kurumun destek verdiğini söyledi. Bugün on binlerce kurumun, atık kargo poşetlerinin, MNG Kargo’nun geri dönüşüm kutularında biriktiğini belirten Aslan Kut, “Projemize şirketlerimiz ve iş merkezlerinden gelen destek arttıkça, daha kısa sürede daha çok okul yaptırmamız mümkün olacak. Dikkatinizi çekmek isterim ki, projenin yürümesi için gereken tüm masrafları kendi bütçemizden karşılıyor, topladığımız atık poşetlerden elde ettiğimiz gelirin tamamını ise hiçbir kesinti yapmaksızın doğrudan, açtığımız Okul Hesabı’na aktarıyoruz” dedi.

“Projeye 20 bin firma çalışanı katıldı.”

MNG Kargo ailesinin üyeleri olarak, çevreye ve yaşama duyarlı yaklaşık 20 bin firma çalışanıyla birlikte 2 yıldır, Türkiye çapında 30 bini aşkın nokta üzerinden, atık kargo poşetleri toplama çalışmalarına devam ettiklerini belirten Aslan Kut, sözlerine şöyle devam etti:

“İş yerlerinde kağıt atıklarının toplanması alışkanlık haline gelmişken, ekonomik değerinin düşük olması nedeniyle kargo poşetleri ve naylon torbalar çöpe atılarak doğaya terk edilmektedir. Bu değeri, bugün bir okula dönüştürmüş olmanın gururunu, projeye destek veren on binlerce çevre dostuyla birlikte yaşıyoruz. Bu okulda eğitim gören pırıl pırıl çocuklarımızın umut dolu gözlerine baktığımızda, bu örnek projenin çok daha iyilerini gelecekte çocuklarımızın kendi alanlarında yapacaklarına inanıyorum. Hedefimiz, çöpe atılan kargo poşetlerini ekonomiye geri kazandırarak, ülke kaynaklarımızı verimli kullanmaktır.”

“Poşetler Kutuya, Çocuklar Okula” projesi, gönüllü katılımı teşvik etmektedir.

MNG Kargo’nun “Poşetler Kutuya, Çocuklar Okula” projesinin, aynı zamanda toplumsal alanda gönüllü katılımını teşvik ederek, ülkemizde geri dönüşüm konusundaki bilinçlerini geliştirmeye katkı sağlayacak bir girişim olarak değerlendiren Aslan Kut, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün kargo firmalarının pazara ayda ortalama 20 milyon adet poşet arz ediyor ve sektörün bir ayda arz ettiği bu poşetler, ancak 1 yılda geri toplanabiliyor. Bilindiği üzere, doğayla buluşan atık naylon ve poşetleri ise yüzyıllarca yok olmuyor. Bu sosyal sorumluluk projesi ile ülkemizde bugüne kadar gerçekleştirilen en geniş kapsamlı çevre hareketlerinden birini başlatmış olmaktan da ayrıca son derece mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

MNG Kargo Genel Müdürü Kut’un verdiği bilgiye göre, MNG Kargo Genel Müdürlüğü ile birlikte 14 Bölge Müdürlüğü, 26 Aktarma Merkezi ve 620 MNG Kargo şubesinde görev yapan 6 binden fazla MNG Kargo personeli, MNG Kargo müşterisi olsun ya da olmasın tüm kişi ve kurumların verdiği atık poşetlerini toplama organizasyonunun bizzat içinde bulunuyor. www.mngkargo.com.tr

Sadece İstanbul’da günde 10 bin ton çöp üretiliyor, kişi başına üretilen çöp 1 kg
İSTAÇ (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme AŞ) verilerine göre de, sadece İstanbul’da günde 10.000 ton çöp üretiliyor ve kişi başına üretilen çöp yaklaşık 1 kg. civarında. Bu çöpün yaklaşık yüzde 10’unu ise naylon torbalar plastikler oluşturuyor. Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliğine göre de, organik maddelerle ambalaj atıklarının, kaynağında ayrı ayrı toplanılması ve plastik ile kağıt atıkların birbirine karıştırılmaması gerekiyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir