Çocuk Gelişimi

Karnesi Kötü Gelen Çocuğa Kızmayın

İlk ve orta öğretimde okuyan yaklaşık 17 milyon öğrencinin karnelerini almasına ve 3 aylık tatile çıkmasına sayılı günler kala uzmanlar karneleri zayıf gelen çocuklara kötü davranılmaması konusunda ebeveynleri uyarıyor.

Fatih Koleji Uzman Psikolog Danışmanı Hakan Metan, çocuğunun ders çalışmamasının birçok ailenin ortak sorunu olduğunu belirterek, “Ebeveynler, karnesi kötü olan çocuklara kızmakla sorunun çözülmeyeceğini hatta daha da kötü sonuçlar doğurabileceğini bilmelidir. Karne sadece bir sonuçtur. Önemli olan çocuğunuzun sağlığı ve mutluluğudur” dedi.

“Karnesi kötü diye çocuğunuza tatili zehir etmeyin”

Anne, babalar çocukların 3 aylık yaz tatilinde hem eğlenmelerini hem de eksiklerini tamamlamalarını sağlamalıdır diyen Metan, “Çocuğumuza kızmak yerine, zayıf gelen derslerin neden zayıf geldiğini araştırmalı ve çocuğa bunları düzeltmek için şevk vermeliyiz aksi takdirde çocuk okuldan soğur” önerisinde bulunuyor.

Önemli olan çocuğun kötü karne getirmesinin altında yatan nedenleri araştırmak ve bulmak diyen Metan, “Çocuğa her şeyin karne olduğu imajı verilirse çocuk kendisini büyük bir baskı altında hisseder. Kendine olan güveni azalır. Hiçbir şey başaramayacağı hissine kapılır. Yapabileceği ve başarabileceği işlerden de kaçar. Çünkü sonunda başarısız olacağını ve ailesinin ona kızacağını düşünür. Çocuğunuza onu çocuğunuz olduğu için sevdiğinizi hissettirin. Çocuğunuzu sevginizle cezalandırmayın” diye konuştu.

“İyi bir karne tabi ki takdir edilmeli” diyen Metan, “Ancak karneden daha fazla çocuğun çalışma davranışı takdir görmeli. Çocuğumuzun sınavlardan beş almasını önemseyin ancak ondan daha fazla, çalışma davranışını yani çalışıp çalışmadığını önemseyin ve ödüllendirin” diyor.

Anne babalara karne önerileri:

  • Çocuğunuzu başkalarının çocuklarıyla kıyaslamayın.
  • Zayıf karne getirdi diye cezalandırmayın.
  • Hem yazın keyfini çıkarmasını sağlayın hem de zayıf notlarını düzeltmesi için çalışma programı yapın.
  • Çocuğunuza sizin için karnesinin değil, kendisinin önemli olduğunu hissettirin.
  • Çocuğunuza hep yanında olduğunuzu hissettirin.

HakanMetan

Fatih Koleji Uzman Psikolog Danışmanı Hakan Metan

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir