Çocuk Eğitimi

Karneye Ödül ya da Ceza Anlayışı Yanlış

Çocukların eğlenip dinlenecekleri ve yeni döneme enerjik başlayacakları 15 günlük yarıyıl tatili başlıyor. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uz. Psk. Elit Bıyıkoğlu, verimli geçecek bir yarıyıl tatili için ailelere önerilerde bulundu.

Yarıyıl tatiliyle birlikte çocukları tatil heyecanı sararken, ebeveynler de karne telaşına düşer. Karne notları yarıyıl tatilinin nasıl geçeceğinin de işaretçisi olur. Bazı öğrenciler umulanı verebilmişken, bazı öğrenciler de başarısız olabilir. Bu durumda iyi karneyi ödüllendirip kötü karneyi cezalandırmak yanlıştır. Önemli olan karne notlarının yarıyıl tatilinin içeriğini belirlemiyor olmasıdır.

Zayıf karnenin nedenini araştırın

Çocuğun içinde bulunduğu şartlar göz önünde bulundurularak karnenin durumu ile çocuğun zeka seviyesi ve kişilik özellikleri eşleştirilmemelidir. Sebepler araştırılmalıdır. Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, duygusal sorunlar, aile ve okulda yaşanan problemler, ders çalışma ortamının uygun olmaması gibi faktörler çocuğun karne notlarında etkili olabilir. Sonraki dönemde bu sorunları çözümü için çalışılmalıdır.

Karne

Özgüvenini kırmayın

Eğer karnenin iyi olmadığını düşünüyorsanız gelecek dönem ders başarısını yükseltmek için yardımcı olacağınızı çocuğunuza hissettirmeniz gerekir. Çocuğun özgüvenini kırıcı sözler söylemekten kesinlikle kaçınmalısınız. Her ne olursa olsun çocuğunuzu sevdiğinizi hissettirmelisiniz.

İyi karneler

Karnesi iyi gelen çocukların da göklere çıkarılmaması gerekir. Kendisine zaten güvendiğinizi ifade eden sözler söylememelisiniz. Bu durumda çocuk, beklentinin yüksek olduğunu düşünerek kötü not alması durumunda bu durumun kabul edilemez olacağını düşünebilir. Bu da çocuğun okulda kaygı duymasına sebep olur.

Verilen sözler yerine getirilmeli

İyi bir karne için maddi ödüllerden ziyade, “iyi iş başardın” gibi sözler söylemek gerekir. Ebeveynleri tarafından desteklenen çocuklar başarılı olmak için gayret sarf edecektir. “İyi notlar eşittir hediye” şeklinde bir ilişki yerine; öğrenmenin kendisine bir ödül olduğu inancının aşılanması önemlidir.

Bunlara dikkat edin

  • Tatilde çocukların televizyon, bilgisayar ve tablet ile çok vakit geçirmemesine özen gösterilmelidir.
  • Çocuğun hem dinlenip hem eğlenebileceği; varsa tatil ödevlerini de kapsayan bir program hazırlayın.
  • Program yaparken çocuğun onayını almak hatta beraber bir planlama yapmak doğru olacaktır.
  • Tatilde çok fazla ödevlere yüklenmeyin. Özellikle düşük notları yüzünden bu şekilde cezalandırmaktan kaçının.
  • Aile fertlerinin birbirleriyle yakınlaşması için ailece oyun oynamak, sofrayı beraber hazırlamak, film izlemek, bir yeri gezmek gibi aktiviteler yapılabilir.
  • Yarıyıl tatili anne-babayla ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ve aile iletişiminin arttırılması için fırsat oluşturur.
  • Çocuğun ilgisi ve yeteneği doğrultusunda aktivitelerin düzenlenmesi ve bazı aktivitelerde çocuğun akranlarıyla bir araya gelerek sosyalleşerek eğlenmesi de önemlidir. Bu aktivitelerin, ders ortamından uzak olması gelecek dönem için çocuğun motivasyonunun artması için gereklidir.

 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir