Bitki çayları; içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidan sayesinde, bağışıklık sisteminin korunmasına ve vücut sisteminin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Kış hastalıklarına karşı, çocuklar için bitki çayları hazırlayarak, çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuklar için bitki çayları hazırlamadan önce, bitki çaylarının çocuklara verebileceği zararları da göz önünde bulundurun. Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları, bilinçsiz şekilde tüketildiğinde zarar verebiliyor. Çocuklar için bitki çayları hazırlamadan önce dikkat etmeniz gerekenler şöyle:
- 3 yaşından küçük çocuklar için, bitki çaylarını az miktarda hazırlayın. Küçük çocuklara bitki çaylarında, haftada birkaç defa içirin.
- 3 yaşından büyük çocuklara bitki çaylarını sevdirebilmek için, bitki çayının içine şeker, bal gibi gıdalar karıştırmayın. Birlikte kullanabileceğinizden emin olmadığınız gıdaları kullanmayın.
- Bal, şeker, limon gibi tatlandırıcı gıdalar, bitki çaylarının etkisini azaltabilir. Bu nedenle, çocukların bitki çaylarını gerçekten sevmesini sağlayacak yöntemler uygulamaya çalışın.
Nasıl Yapılır: Yeşil çay yapmak için kurutulmuş yeşil çay yapraklarını kullanabilirsiniz. Bir bardak suyu kaynattıktan sonra, 3-4 dakika bekletin. Her bardak için 1 çay kaşığı kurutulmuş yeşil çay yaprağı kullanın. 2-3 dakika demleyin.
Not: Yeşil çay, kafein içerdiği için, çocukların günde bir defadan fazla tüketmemesi gereklidir. Haftada birkaç bardak yeşil çay, çocuklar için idealdir.
Nasıl Yapılır: Zencefil çayı yapmak için taze zencefil ya da toz zencefil kullanabilirsiniz. Taze zencefili soyarak, rendeleyebilir ya da dilimleyebilirsiniz. 2 tatlı kaşığı rendelenmiş ya da dilimlenmiş taze zencefili kaynamış suyun içerisinde 10 dakika beklettikten sonra, tüketebilirsiniz. Toz zencefil ile yapacağınız zencefil çayı için ise, yarım çay kaşığı toz zencefili sıcak suda 4-5 dakika demledikten sonra tüketebilirsiniz.
Not: Çocukların zencefil çayını severek içmesi için, demlenmiş çayın içerisinde bal ya da limon ekleyebilirsiniz. Çocuklar, haftada birkaç defa zencefil çayı içebileceği gibi, hastalık dönemlerinde bu miktarı artırabilirsiniz.
Nasıl Yapılır: Ihlamur çayı yapmak için, kurutulmuş ıhlamur çiçeklerini ve yapraklarını kullanabilirsiniz. Çocuklar için ıhlamur çayı yaparken, kaynatılmış suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur ekleyip, birkaç dakika bekletebilirsiniz.
Not: Ihlamur çayının daha etkili olması için, fazla bekletilmeden içilmesi gereklidir. Bu nedenle, fazla miktarda ıhlamur çayı yapıp, ısıtarak içmek doğru değildir. Ihlamur çayının içine limon ve bal atarak, çocukların ıhlamur içmesini sağlayabilirsiniz.
Adaçayı: Çocuklarda sık görülen boğaz iltihapları ve kuru öksürüğe karşı adaçayı oldukça etkili olduğu gibi, enfeksiyon riskini de azaltıyor.
Nasıl Yapılır: Adaçayını hazırlamak için 1 tatlı kaşığı adaçayı kullanabilirsiniz. 1 bardak kaynamış suya, 1 tatlı kaşığı adaçayı ilave ederek, 4-5 dakika demleyin. Çocukların adaçayını uzun süre bekletmeden içmesine dikkat edin.
Not: Boğaz iltihapları ve öksürüğe iyi gelen adaçayı, özellikle kış aylarında çocuklara içirilebilir. Hastalık dönemlerinde çocukların adaçayı tüketmesini sağlamak önemli olduğu gibi, çocuğun kış döneminde haftada bir defa adaçayı içmesi önemlidir.
Nasıl Yapılır: Çocuklara kuşburnu çayı yapmak için, kurutulmuş kuşburnu kullanabilirsiniz. 2 çay kaşığı kuşburnunu, kaynamış suya ilave edip, 10-15 dakika demleyerek, kuşburnunu hazırlayabilirsiniz.
Not: C vitamini açısından zengin olan kuşburnu, kış aylarında çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan bitki çayları arasında yer alıyor. Kuşburnunu tatlandırmak için, içerisine bal ya da az miktarda şeker ilave edebilirsiniz.
Çocuklar için bitki çayları ve taze meyve suları kullanarak, çocukların kış aylarında hem sıvı ihtiyaçlarını karşılamalarını hem de bağışıklık sistemini güçlendirmelerini sağlayabilirsiniz.