Kız çocuklarında ergenlik genellikle 9-10 yaşlarında başlar. Her 100 gençten birinde ergenlik dönemi geciktiği gibi, çocuklarda erken ergenliğe de rastlanabilmektedir.
Erken Ergenlik Boy Kısalığına Neden Olabilir
Ergenliğin 8 yaşından önce başlaması, erken ergenlik olarak tanımlandığı gibi, bu durum bazı hastalıkların belirtisi olabileceği gibi, hipofiz bezinin salgı zamanlamasında görülen hatadan da kaynaklanabilmektedir. Erken ergenlik büyümenin hızlı bir şekilde gerçekleşmesine ve normalden önce durmasına yol açtığından bol kısalığına neden olabilir. 8 yaşından önce ergenliğin başlaması durumunda, çocukta herhangi bir sağlıksal sorun olup olmadığı araştırılmalıdır.
Beslenme Bozukluğu Geç Ergenliğe Yol Açabilir
9-16 yaş arasında görülen adet kanaması, spor yapan çocuklarda ve aşırı zayıf olan çocuklarda gecikebilir. 15 yaşına girmesine karşın hala adet kanaması başlamayan çocukların doktora görülmesi önemlidir. Beslenme bozuklukları geç ergenliğe yol açabildiği gibi, ergenliğin geç başlaması genetik bir durum da olabilir.
Beslenme bozukluklarının yanı sıra, genetik hastalıklar, hipofiz ve tiroid bezlerindeki bozukluklar, şeker, astım, böbrek hastalıkları gibi sorunlar da geç ergenliğe yol açabilir.
Çocuğun Adet Öncesi Döneme Hazırlanması
Çocuğun regl olmaya hazırlanması için, bir jinekologdan yardım alınabileceği gibi, ebeveynlerin çocukla açık bir şekilde konuşması da önemlidir. Ergenliğe girmeden önce çocukların bu konuda bilgi sahibi olmasının sağlanması şart olduğu gibi, ebeveynlerinden utanan çocuklar regl olmaya başladığını gizleme eğilimi gösterebilir.