Kız çocuklarının okuması için hibe yardımı

Türkiye’de kız çocukların okullaşma oranın artırılması amacıyla 10 milyon Euro’luk hibe verileceği açıklandı. 10 milyon Euro’luk bütçenin yüzde 90’ı ise AB tarafından karşılanacak.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu arasında imzalanan ve Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığınca koordine edilecek olan “Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Projesi” son hızıyla devam ediyor.

Proje ile orta öğretim ve mesleki eğitim düzeyinde kızların okullaşma oranlarını arttırmak, özellikle kızların okul terk oranını düşürmek, iş gücünün mesleki yeterlik ve becerilerini artırmak, ailelerin eğitimin önemi konusunda bilinçlenmelerini sağlamak hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bilgi odaklı bir ekonomide, kadınların etkin rol alabilmeleri için sadece okur-yazar değil, eğitimin her düzeyinde bulunmalarını ve nitelikli bir eğitim almalarını gerektirdiğini vurguladı.

Bakan Çubukçu, bu çerçevede Türkiye ve Avrupa Komisyonu arasında imzalanan ve Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nca koordine edilecek yeni bir proje başlatıldığını bildirdi.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali İşbirliği fonlarından bütçelendirilen ve 16 milyon Euro’ya mal olan projenin; teknik yardım, ekipman ve donatım desteği, pilot projeler için hibe programı olmak üzere üç bileşeni bulunuyor.

Hibe programı; sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları ve yerel idarelerin konuyla ilgili hazırladıkları projelere destek vermek üzere planlandı.

Bakan Çubukçu, projeyle öncelikle kız çocuklarının lise veya mesleki eğitim kurumlarına kayıt oranlarını artırmayı, kız çocuklarının okuldan ayrılma oranlarını azaltmayı, kızların ve kadınların mesleki iş gücüne yönelik kabiliyet ve yeterliliklerini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Ortaöğretim seviyesine geçen kız çocuklarının üniversiteye gitmekte zorlanmadıklarını belirten MEB Bakanı, projenin 43 ilde uygulanacağını, hedef kitlede özellikle ortaöğretim çağındaki okula gitmemiş kız çocukları ile yetişkinler olduğunu kaydetti.

Hibe programı için başvurular başlarken Güneydoğu, Doğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nden sivil toplum kuruluşları, okullar, belediyeler ve KOBİ’lerin katılabileceği programın toplam bütçesi 10 milyon Euro. Programda, her projeye 50 bin ile 150 bin Euro arasında destek verilecek.

Proje tekliflerinin son teslim tarihi 15 Ekim 2009 tarihi olarak belirlenirken başvuru rehberine http://www.cfcu.gov.tr ve http://projeler.meb.gov.tr internet sitelerinden ulaşılabilecek.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022