Tarih 1859. Cenevreli genç bir iş adamı olan Jean Henry Dunant, kuzey İtalya’daki Solferino Savaşı’nı takiben bölgeye gittiğinde, korkunç bir ıstırap ve can çekişmeye şahit oldu. Dunant, bu görüntülerin ardından hemen harekete geçerek, Kızılhaç Teşkilatı’nın kurulmasına öncülük etti.
Kızılhaç, Kızılay’ın da bağlı bulunduğu ve merkezi İsviçre’de bulunan uluslararası bir yardımlaşma kurumudur. Kızılhaç’ın tarafsızlığı, uluslararası bir antlaşma olan Cenevre Sözleşmesi ile 1864 yılında güven altına alındı.
Dünyada 250 milyona yakın üyesi bulunan Kızılhaç’a bağlı ülkelerin yardım örgütü amblemi ise her ülkeye göre farklılık gösterir. Batı ülkelerin birçoğu “Kızılhaç” amblemini kullanırken; İran “Kızılaslan” ve “Güneş” sembolünü, İsrail ise, Davud'un Kızıl Kalkanı anlamına gelen “Magen David Adom(Kızılkalkan)” sembolü ile yardım örgütünü ifade eder. Türkiye’de bu yardımlaşma örgütü, “Kızılay” ile ifade ediliyor. Türkiye Kızılay Derneği'nin beyaz zemin üstünde kırmızı aydan oluşan bir bayrağı vardır. Kızılay bayrağındaki beyaz renk yaralı askerlerin gömleklerini, kırmızı ay ise kan izlerini simgeliyor.
Ülkemizde, “Türkiye Kızılay Derneği” adı altında bulunan yardımlaşma örgütünün kuruluşu ise Osmanlı Devleti döneminde oldu.
1867 yılında Paris’te açılan sağlık sergisi münasebetiyle milletlerarası bir “Kızılhaç Sıhhiye Konferansı” toplantısı gerçekleştirildi. Osmanlı Hükümeti, bu konferansa Tıbbiye Mektebi Öğretmeni Miralay Dr. Abdullah Bey’i göndermişti. Dr. Abdullah Bey, konferans dönüşü Cenevre Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından da tatbik edilmesini istedi.
Dr. Abdullah Bey’in girişimleri sonucu, 11 Haziran 1868 yılında kurulan “Mecruhin ve Marday-ı Askeriye İmdat ve Muavenet Cemiyeti”, yani bugünkü adıyla “Asker, Hasta ve Yaralılara İmdat ve Yardım Derneği” kuruldu.
Kuruluşa, Başkomutan Ekrem Ömer Paşa, Tıbbiye Bakanı Dr. Makro Paşa ve tıbbiye öğretmenlerinden Kırımlı Aziz Bey’in büyük yardımları oldu.
Böylece geçici başkanlığa Marko Paşa’nın, Genel Sekreterliğine ise Dr. Abdullah Bey’in getirildiği Kızılay’ın kuruluşu tamamlanmış oldu.
Bu dernek, 14 Haziran 1877 yılında "Osmanlı Hilali-ahmer Cemiyeti", 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanından sonra "Türkiye Hilalı-ahmer Cemiyeti", 1935 yılında “Türkiye Kızılay Cemiyeti" ve 1947 yılında "Türkiye Kızılay Derneği" adını aldı. Dernek, kısaca “Kızılay” olarak ifade edilir. Adını ise Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk’den aldı.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.