Klasik müzik dikkati arttırıyor, pop azaltıyor

Eyüboğlu Eğitim Kurumları’nın yayımladığı ‘Bilim Feneri’ dergisinin 6. sayısında yer alan habere göre, Eyüboğlu öğrencilerinin yaptığı deneysel çalışma sonunda klasik müziğin dikkati arttırmada olumlu, pop müziğin ise olumsuz etkisi olduğu belirlendi. Erkeklerin ve yaşlıların dikkati kadınlara oranla daha fazla bozuluyor.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları 8. sınıf öğrencileri Öykü Dörter ve Irmak Baripoğlu, “Dikkat! Kim Dikkatli?” adını verdikleri projede “cinsiyet farkının konsantrasyona etkisini gözlemek için” deneysel bir çalışma yaptılar. Projede, günlük hayatta herhangi bir konu üzerinde çalışırken çevre faktörlerinin konsantrasyon üzerindeki etkilerini belirleyerek, bunun yaş gruplarına ve cinsiyete göre etkisi incelendi.

Sonuçta; 10-20 yaş grubunun genelde konsantrasyonunun yüksek olduğu, klasik müziğin dikkat üzerinde olumlu etki bıraktığı, pop müziğin, telefon ve TV haberlerinin dikkati azalttığı, maç ve moda haberlerinin cinsiyete göre konsantrasyonu olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. Ayrıca ilgi çeken konuların erkeklerin konsantrasyonunu kadınlardan daha fazla bozduğu gözlendi.

Yaşlı grubun konsantrasyonunun her durumda daha çabuk bozulduğu, gürültü oluşturan etmenlerin her yaş grubunda konsantrasyonu olumsuz etkilediği görüldü. Bir konu üzerinde çalışırken klasik müziğin her yaş grubu ve cinsiyet üzerinde konsantrasyonu bozucu bir etken olmadığı, hatta çalışma verimini artırıcı yönde etkilediği anlaşıldı.

Eyüboğlu öğretmenleri Betül Karagöz ve Önder Demirbilek’in danışmanlığında gerçekleştirilen projede, cinsiyet farkının konsantrasyona etkisini gözlemek için genç, orta ve yaşlı grubunda 4’er erkek, 4’er kadınla çalışıldı. 10-20 yaş arası genç, 25-43 yaş arası orta yaş, 45 yaş ve üstü yaşlı grup olarak kabul edildi. 24 kişiye 4 aşamalı deneme uygulandı. 1’den 50’ye kadar sayıların karmaşık dizilimini içeren 4 farklı nokta birleştirme kağıdının 4 farklı koşulda doldurulması sağlandı. Sonuçlar grafiğe döküldü ve yorumlandı.
Eyüboğlu öğrencileri Öykü Dörter ve Irmak Baripoğlu, bu araştırmayla, belirli yaş grubundaki öğrenciler ve velilerini konsantrasyonları etkileyen faktörler hakkında bilgilendirmeyi; öğrenme güçlüğü ve konsantrasyon problemi yaşayan öğrencilere de çalışmalarında yardımcı olmayı hedeflediklerini söylediler.