Kültür Sanat

Koç Müzesi’nden bir ilk daha

Keşfetmeyi sevenler için Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi’nde kurulan ‘Keşif Küresi’; sizi deneysel ve eğlenceli bir ziyarete davet ediyor. İstanbul’un ilk halka açık sabit planeteryumu ‘Keşif Küresi’ adıyla Rahmi M. Koç Müzesi’nde hizmete girdi. Keşif Küresi’ni ziyaret eden gökbilim meraklıları yapacakları sanal gezinti ile gezegenlere doğru yolculuk yapacak, Ay kraterleri üzerinde yürüyecek hatta ilk çağa dönerek dinozorlara dokunabilecek!

Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, yine bir ilke imza atmanın gururunu yaşıyor. Rahmi M. Koç Müzesi; Mart 2009 tarihinde Lengerhane binasının bahçesinde, İstanbul’un sabit ilk ‘gökevi’ni (planeteryum) ‘KEŞİF KÜRESİ’ adıyla hizmete soktu.

Gezegenlere Sanal Yolculuk
Evreni, sanal ortamda birebir yaşatacak 40 kişi kapasiteli Keşif Küresi’nde gökbilimden sanata, eğitimden teknolojiye kadar çok geniş bir çerçevede eğitici filmler sunulacak. Keşif Küresi’nde yer alan özel bir projektör ile ziyaretçilere; gökyüzünün gece hali, yıldızların ve Samanyolu’nun muhteşem görüntüsü küre içerisine yansıtılarak izlettirilecek.

Yeni nesil dijital sistem ile gerçekleştirilecek canlandırmalarda; “şehir ışıklarından uzakta yıldızlar ve Samanyolu nasıl görünür, gezegenler nasıl hareket eder, yıldızlara bakarak yönler nasıl bulunur, kışın neden geceler uzundur, Ay neden evre değiştirir?” gibi sıklıkla sorulan soruların cevabını eğlenerek öğrenmek mümkün olacak.

Gezegenlere yolculuk, Ay kraterleri üzerinde uçuş veya dev yıldızların bir kara delik tarafından çekilip yutulması gibi özel film gösterimleri de Rahmi M. Koç Müzesi’ne gelen merak duygusunu hiç yitirmeyen kâşiflere unutulmaz anlar yaşatacak.

Rahmi M. Koç Müzesi tarafından eğitsel amaçlı olarak 60 metrekarelik bir alanda, 8 metre çapında ve 5.5 metre yüksekliğinde inşa edilen Keşif Küresi, yıl boyunca müzenin açık olduğu tüm zamanlarda hizmet verecek. Meraklılarını gökyüzünde ve zamanda yolculuğa çıkaran ‘Keşif Küresi’, özellikle çocukların ilgi odağı olurken uygulamalı eğitim açısında da önemli bir rol üstlenecek. Çocukların daha kolay ve keyifli öğrenmelerini sağlamak için hazırlanan ‘Keşif Küresi’ çocukların; korkmadan, çekinmeden izleyerek ve görerek öğrenmelerini sağlayacak.

Çocuklar kadar gökbilime meraklı yetişkinlerin de ilgi odağı haline gelecek olan ‘Keşif Küresi’ gösterileri sadece gökbilim ile sınırlı olmayacak. İlerleyen dönemlerde Arkeolojiden sanata kadar pek çok farklı konudaki eğitsel canlandırmalar bu merkezde ziyaretçilere sunulacak. Ayrıca gösteri sonrasında ziyaretçiler, gökbilim konusunda merak ettikleri soruları uzmanlara danışabilecekler.

Planetaryum Nedir: Uzayla ilgili gelişmelerin günlük yaşantımıza girmesini sağlamak, uzayı eğlenceli ve uygulamalı olarak genç nesillere sevdirmek için kullanılan eğitim ve eğlence aracıdır. Türkçede ‘gezegenevi’ olarak da bilinen Planetaryumlar, kubbe şeklindedir ve görüntüler kubbenin her tarafına yansıtılır. Böylece izleyiciler gösterileri 360 derecelik açıdan ve 3 boyutlu olarak izleyebilirler. Amerika, Japonya ve birçok Avrupa ülkesinde planeteryum bulunmaktadır.

Keşif Küresi Ziyaret Fiyatı: Yetişkin 5 TL, Öğrenci 3 TL.
Rahmi M. Koç Müzesi Ziyaret Günleri:
Hafta İçi: 10.00 – 17.00 (Pazartesi Günleri Müze Kapalıdır)
Hafta Sonları: 10.00 – 19.00

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir