Koç Üniversitesi Psikoloji, Mühendislik, İşletme, Ekonomi Bölümü öğrencilerinin yazdıkları ve tasarladıkları çocuk kitapları, 10 Eylül 2011 tarihine kadar Koç Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi’nde sanatseverler ile buluşuyor.
Koç Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nde verilen âÇocuk Kitabı Tasarımı’ dersinde, farklı bölümlerden 18 öğrenci tasarladıkları ve yazdıkları kitapları âÇocuk Kitapları Sergisi’ başlığı altında 10 Eylül 2011 tarihine kadar Koç Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi’nde sergiliyor.
Koç Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nde verilen âÇocuk Kitabı Tasarımı’ dersinde, bir kitabın üretiminin kurgulama aşamasından son aşamasına kadar tüm evreleri gösteriliyor. Öğrenciler dersin başında belirlenen hedeflere uygun bir programı takip ediyorlar: baskıya hazır bir kitap tasarlamak, araştırmak, eskiz çizmek, maket hazırlamak, eleştirmek, kurgulamak⦠Kendi yaratıcı potansiyelinin farkında olmak ve özgün bir konuya odaklanmak, çocuk kitaplarının gücünü algılamak, çocuk kitaplarının etki ve öneminin (sanatsal, kültürel, sosyal, psikolojik) farkında olmak ve çocuk kitapları yayıncılığının temellerini kavramak başlıklı dört ana hedef etrafında çalışmalarını geliştiriyor.
Öğrenciler dönem içinde çocuk kitapları tasarımının grameri üzerine bir algı geliştirerek Caldecott, Newberry Ödülleri’nin yanı sıra çeşitli ödüller kazanmış kitapları inceliyor, alfabe kitaplarına, yazısız kitaplara ve gizli kapakları olan kitaplara bakıyor, ünlü çizerleri inceleyerek karakter tasarımı, görsel olarak hikâye anlatımı, grafik düzenleme, üslup üzerine konuşuyorlar. KOLT (Koç Öğrenme ve Öğretme Ofisi) tarafından Yenilikçi Öğretim Burs Programı kapsamında derse yayıncılar ve uzmanlar çağırılıyor. Dönem sonunda da öğrenciler tasarladıkları kitapları sergiliyor.
Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Ilgım Veryeri Alaca: âBebeklerine daha doğmadan önce bile kitap okuyan anneler vardır. Doğum sonrasında da çocuklara sesli, ışıklı, farklı dokulu kitaplar gösterebiliriz. Okuduğumuz her hikâye, onlar için yeni bir kelime, yeni bir anlam demektir ve şansa bırakılmamalıdır. Çocuk kitaplarının çocuk üzerindeki etkisi düşünülerek, araştırma yapılmalı ve çocuklara azami ölçüde faydalı olacak kitaplar kurgulanmalıdır’ diyerek sözlerine devam etti:
âKitaplar, hem anne ve çocuk arasında sosyalleşmeyi destekleyen, hem de çocuğa ilk yıllarında gezip göremeyeceği evren hakkında bilgi veren bir satıhtır. Oyun kavramını tasarımına entegre etmiş kitaplar çocukların aktif olarak kitaba bakmasını, bir konu üzerine odaklanabilmesini ve kitabı anlatan kişi ile iletişim kurarak öğrenmesini sağlar. Okul öncesi dönemde çoğu çocuğun okuma yazma bilmediği düşünüldüğünde, bu yaşa uygun çocuk kitaplarının görsel tasarımının etkisi ve önemi anlaşılabilir. Görselleri ustaca tasarlanmış kitaplar çocukları cezp eder ve okumayı sevmelerini sağlar. Böylece çocuğun dünyaya karşı merak duymasını, çok yönlü düşünebilme yolunda bir adım atmasını ve beyin gelişimini destekler. Belki de en önemlisi, çocuğun dış dünya ile olumlu bir iletişime geçmesine yardımcı olabilir’ dedi.
Yer: Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü – İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi
Tarih: 10 Eylül 2011 tarihine kadar
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.