0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Konuşarak Bebeğinizin Konuşmasına Destek Olun

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü öğretim üyesi ve Dil ve Konuşma Terapisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÜSESKOM) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Konrot, konuşma yaşının bebekten bebeğe farklılık gösterebildiğini söyledi.

Konuşma yaşının bebekten bebeğe farklılık gösterebildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Konrot, bebeklerde konuşmanın gelişmesinin ailenin tutumuyla alakalı olduğu belirtiyor. Bebeğin konuşmasını isteyerek değil, konuşmaya teşvik edilerek konuşmasına destek olunması gerekiyor.

Baba ve Bebek

3 yaşına giren bebeğe dikkat edin

Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, 3 yaşına girmiş bebeğin hâlâ konuşamıyor olmasının gecikmiş konuşma olarak nitelendiğini belirtiyor. Ebeveynler, tek tük sözcük kullanabilen bebeklerin durumunda şüphelenmelidir.

Bebeklerin dili ve konuşmayı, çevrelerinde konuşulan dili dinleyerek ve işittiklerini uygulayarak öğrendiklerini belirten Prof. Dr. Konrot, ebeveynlere şu önerilerde bulundu:

Dil bir defada öğrenilmez, zaman içinde yerleşir, edinilir. Aileler, bebeklerine konuşmayı onlarla konuşarak, kitap okuyarak öğretebilirler. Bebekten konuşmasını isteyerek değil, bebeği konuşmaya teşvik ederek ve konuşmayı eğlence haline getirerek.

Farklı yaşlarda farklı davranışlar beklenir. Örneğin, 1 yaşında bebek bir-iki kelime kullanmalı, ‘buraya gel’ gibi basit istekleri takip edebilmeli, ‘ayakkabıların nerede’ gibi basit soruları anlayabilmelidir. 2-3 yaşlarında, iki ya da üç kelimelik cümleleri konuşurken veya bir şeyler sorarken dilini kullanmalı ve ’topunu getir ve masanın üstüne koy’ gibi iki isteği aynı anda yerine getirebilmelidir.

Anne babalar bebeklerinin konuşmasıyla ilgili kaygı duymaya başladıkları zaman profesyonel bir yardım almalı ve gecikmemelidir. Eğer bir sorun varsa, erken müdahale önemlidir.

Anne ve Bebek

İşitme muayenesi yaptırılmalı

İşitme sorunlarının da dil ve konuşmayı etkilediğini belirten Prof. Dr. Ahmet Konrot, Özellikle kulak enfeksiyonu, sık üşütme ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonu ya da alerji durumları sık tekrarlanıyorsa, aileler, bebeklerini düzenli olarak odyoloğa götürerek işitme muayenesi yaptırmalıdır, diyor.

Dil ve konuşma terapisti dil gelişimini değerlendirebilir

Prof. Dr. Ahmet Konrot; bazen bebekler dilin kurallarını öğrenebilmek için yeterli dil girdisine maruz kalmayabilirler. Bebek konuşmaya ihtiyaç duymayabilir, çünkü aileler konuşmadan ziyade, bebeğin işaretlerine ve jestlerine hemen karşılık verirler. Ayrıca birçok dil özrünün tanımlanabilen bir nedeni yoktur. Bebek gelişiminde deneyimli bir dil ve konuşma terapisti bebeğin dil gelişimini değerlendirebilir, diye konuştu.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir