Konuşma becerisi
Konuşma becerisi nasıl geliştirilir? Anne ve babaların bebekleriyle oynadığı oyunlar ya da aldıkları oyuncaklar bebeğin konuşma sürecini doğrudan etkiliyor.
Bebeğin konuşma gelişimini desteklemek için bebekle sürekli iletişim kurmak, çevresel etkenleri bebeği uyarıcı olacak şekilde çeşitlendirmek, birlikte çeşitli faaliyetlerde bulunmak önem taşır.
Anne babaların, bebekleri ile iletişim kurmakta süreklilik göstermeleri, varsa endişe ve beklentilerini bebeğe yansıtmamaları, yanıt alamadıkları durumlarda yorum yapmamayı tercih etmeleri önerilir. Anne babalar bebekleri ile düzenli bir biçimde konuşmayı sürdürürken, bebek dili kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Bebek ile sıklıkla ve düzgün bir şekilde konuşmak, bebeğin sözcük ve kavram dağarcığını arttırır. Dil gelişimi konusunda kaygısız davranmak anne babaların sorumluluğudur.
Bebeğin ilerde iyi bir okuyucu olmasının tohumları da bu aylarda atılmaya başlanır. Ana dilini iyi derecede öğrenen bir bebek, gelecekte iyi bir okuyucu olmaya adaydır. Anne babalar okuma eğitimine erkenden başlamalı, bebeklerine farklı resimli kitaplardan yüksek sesle okumalar yapmalı ve kitaplar ile yakın ilişki kurmalıdırlar.
Kaynak: ‘Çocuğunuzun İlk 6 Yılı’, Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Remzi Kitabevi
Televizyon izlemenin ve bilgisayar oyunlarının ilk 3 yaş çocuk dil gelişimine olumsuz etkileri olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, ebeveynlere şarkı söylemelerini, tekerleme ve bilmece oyunu oynamalarını ve oyuncak hayvanları konuşturmak gibi yöntemleri öneriyor.
Bilgisayar ve internet çağında doğan Z Kuşağı çocukları teknolojinin faydaları kadar zararlarını da görüyor. Z kuşağı çocukları teknolojinin sunduğu imkanlarla sınır tanımaz bir şekilde dünyayı keşfetse de özellikle 3 yaşına kadar çocuklarda televizyon izlemek, bilgisayar oyunları oynamak dil gelişimini olumsuz etkiliyor.
Geleneksel oyunların neredeyse ortadan kalktığı söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocuklarda dil gelişiminin 2-5 yaş arası dönemde olduğunu belirterek, dil gelişiminde rol oynayan faktörleri zekanın, işitme ve görsel algının normal olmasının yanı sıra çocuğun yaşadığı çevre ve sosyoekonomik koşullar olarak sıralıyor.
Erişkinlerin erken dönemden itibaren bebekle ilgilenmesi, konuşması, söylediklerini mimiklerle desteklemesi ile bebeğin taklit ederek dili öğrenmeye başladığını belirten Doç. Dr. Bıyıklı, özellikle anne tarafından sunulan sözel uyaranların dil gelişimini olumlu yönde desteklediğini söylüyor.
Doç. Dr. Bıyıklı, çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemlidir diyerek, “Ebeveyn çocuk ile konuşmalı, çocuğu dinlediğini belli etmelidir. Çocuk seslere karşılık verdiğinde cesaretlendirilmeli, memnuniyet belli edilerek olumlu geri bildirim yapmalıdır. Böylece çocuk öğrenmeye, denemeye teşvik edilmiş olur. Çok kalabalık ve gürültü olmayan yerlerde oyun oynamak, sesler çıkarmak daha uygundur” diye konuşuyor.
Aileler bazen çocuklarının geç konuşmaya başladığından şikayet eder. Bu durumda çocuklarda konuşma gelişimi için destekleyici davranmak gerekir.
İşitmede yaşanan sorunlar, doğrudan konuşma bozukluğuna yol açar. Çocuk tamamen sağır olmasa bile belirli frekanstaki sesleri duyamaması, konuşma bozukluğuna neden olur. Konuşma bozukluğu, çocukların çevreleriyle ilişkilerini bozduğu gibi çok ciddi psikolojik sorunlara da neden olabilir.
Bebek, öncelikle etrafta konuşulanları dinlemeyi sever. Daha sonra bu konuşma seslerini tekrarlamaya başlar. İlk sözcükler çoğunlukla bebeğin çevrede sıkça duyduğu anne, baba, mama gibi kelimelerdir. Başlangıçta çocuklar bu sözcükleri, tutarsız olarak da kullanabilirler. Daha sonra bu sözcüklerle basit cümleler kurulmaya ve en son olarak da uzun cümlelere geçeceklerdir.
Çocuklarda konuşma gelişimi döneminde yaşanan problemlerde biri ya da bir kaçı gözlemleniyor, özellikle de çocuk seslere tepki vermiyor, aile üyeleri çocuğun ne dediğini anlamıyor, ailede de geç konuşma ve konuşma problemi öyküsü varsa bir konuşma terapistinden yardım almak faydalı olacaktır.
Bu yöntemleri uygulayarak çocuğun konuşma gelişimi için katkı sağlayabilirsiniz.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.