0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Kordon Kanıyla Gelecekte Oluşabilecek Hastalıklara Çözüm İmkanı

Kordon kanı, gelecekte oluşabilecek hastalıklarınızın yanı sıra başkalarının rahatsızlıklarına da çözüm olabiliyor.

Medical Park Uşak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Eda Gülmez Özkan, 80’e yakın hastalığın tedavisinde kullanılan kordon kanı hakkında bilgi verdi.

Anne karnında bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişi plasenta tarafından sağlanır. Bebek, göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Doğum sürecinin tamamlanmasından kısa süre sonra plasenta görevini tamamlayarak rahim dışına atılır. “Kordon kanı” olarak isimlendirilen kan, bebeğin doğumundan sonra göbek kordonu içinde kalan kandır. Son gelişmelerle kordon kanının çeşitli hastalıkların tedavisi açısından önemi anlaşıldı ve özel yöntemlerle toplanıp saklanmaya başladı.

Kordon Kanı Genetik Hastalıkların Tedavisinde Kullanılabilir

Bebeğin kordon kanı, kök hücreler açısından oldukça zengin bir kaynak. Kök hücrelerin vücuttaki diğer tip hücrelere farklılaşma özelliğinin keşfedilmesi ile birlikte bu hücrelerin kanser, felç, parkinson, alzheimer, omurilik zedelenmeleri, kalp ve birçok genetik kaynaklı hastalığın tedavisinde kullanılabileceği fikri gelişti. Bu amaçla kurulan kordon kanı bankaları bebeğin kordon kanını gelecekte olası tıbbi gereklilikler için saklayabilme olanağı sunuyor.

Doğumdan sonraki ilk 10 dakika içinde alınan kordon kanı uygun şartlarda donduruluyor ve kordon kanı bankasında saklanabiliyor.

Kordon Kanı Neden Donduruluyor?

Kordon kanını dondurup saklamanın birçok amacı bulunuyor. İlk olarak bebek ilerde kök hücre tedavisi gerektirecek organ doku hasarı veya organ çalışmaması gibi bir durumla karşılaştığında, doku uyumu olan verici aramasına gerek kalmıyor. Kendine ait sağlıklı bebeklik çağı kök hücreleriyle tedavi edilebiliyor. Kişinin kendi hücre ve dokuları ile uyum sorunu olmayacağından, bu çok önemli bir avantaj sağlıyor. Öte yandan bebeğin kardeşlerinde ya da yakın akrabalarında çıkabilecek hastalıkların tedavisi de bu kordon kanı ile mümkün.

Kemik iliğinden kök hücre ayıklama yöntemi, kan hastalıklarında ve bazı kanser türlerinde sağlıklı kan miktarını yükseltmek için yoğun olarak kullanılıyor. Ancak, hastaların yüzde 70’ine uygun kemik iliği bulunamıyor. Oysa göbek kordonundaki kandan elde edilen kök hücreler, eğer saklanmışsa uyum problemi büyük oranda ortadan kalkıyor.Günümüzde bu yeni yöntemden şimdilik 80 civarında hastalığın tedavisinde faydalanılıyor.

 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir