Yarıyıl tatilinin başlamasına kısa bir süre kala, hem ailelerde hem de öğrencilerde karne telaşı başladı. 2014-2015 eğitim öğretim yılının ilk yarısın bazı öğrenciler karnelerini merakla beklerken, bazı öğrenciler başarısız olma korkusuyla büyük tedirginlik yaşıyor.
Çocuğu İncitici Şekilde Eleştirmeyin
Ailelerin çocukların başarıları karşısında gösterdikleri tutum son derece önemli olduğu gibi; okul çağında olan çocuklar için başarı kıstaslarının başında karne notları geliyor. Ancak karne, çocuğun okuldaki başarısını dahi yeterince açıklamadığı gibi; karnesinde zayıf olan ya da ailesi tarafından başarısız olarak kabul edilen çocukların psikolojisi olumsuz etkilenebiliyor.
Kötü Karnenin Tek Sorumlusu Çocuk Değil
Uzmanlar, kötü karneden yalnızca çocukların sorumlu olmadığını belirtirken, ailelerin de çocukların başarısı üzerinde etkiye sahip olduğu kanısında. Çocukların doğru yönlendirilmesi ve ders çalışma, okula devamlılık, ödev yapma gibi konularda doğru bir şekilde teşvik edilmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle, öğrencilerin karneleri, yalnızca onların başarısını değil, ailelerin başarısını da gösteriyor. Birçok derste başarısız olan veya okula uyum sağlayamayan çocuklar; sosyal ve psikolojik anlamda da başarısız olabiliyor. Dolayısıyla, karnesi kötü gelen öğrencilere karşı, ebeveynlerin sert bir tutum göstermemesi ve çocuğun güçlü yanlarını ön plana çıkarılması önem taşıyor
Çocukların Özgüveni Başarılarını Etkiliyor
Araştırmalara göre, özgüveni yüksek olan çocuklar; eğitim hayatlarında ve sosyal ilişkilerinde daha kolay başarı sağlıyor. Çocukların özgüven kazanmasında ebeveynlerin büyük bir rolü olduğu gibi; çocuğun aile içerisindeki konumu, ailede çocuğa yüklenen sorumluluklar ve çocuğun ebeveynleri tarafından takdir edilmesi çocuğun kendine güven duymasını sağlıyor. Özgüveni düşük olan çocuklar ise sosyal ilişkilerinde olduğu gibi; eğitim hayatlarında sıklıkla sorun yaşıyor.
Çocukların sürekli olarak takdir edilmesi doğru olmadığı gibi, sürekli eleştirilmeleri de oldukça yanlış. Bu nedenle karnesi kötü olan çocukların başarıya teşvik edilmesi gerektiği gibi; karnesi iyi olan öğrencilerin de doğru yönlendirilmesi gerekiyor. Çocuğun okulda gösterdiği başarıdan dolayı daha değerli hissettirilmesi ya da başarısız olduğu için ailesi tarafından sevilmediği düşünmesi; çocukların psikolojik gelişimlerini büyük ölçüde etkiliyor.
2015-2016 eğitim öğretim yılının sonundaki karne sonuçlarına göre, ebeveynlerin çocuklarına karşı olan davranışlarını değiştirmemeleri ve başarısız çocukların doğru şekilde teşvik edilmesinin öneminin unutulmaması gerekiyor.