İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), Zihinsel Engellilere Destek Derneği ve İstanbul’daki çeşitli üniversitelerin işbirliği ile yürütülmekte olan “Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı” 2012-2013 Eğitim Öğretim Dönemi İstanbul kayıtları başladı.
Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) tarafından eğitimi verilen Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı’ndan 2004’ten günümüze kadar bin 359 aile yararlandı.
Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı’na herhangi bir nedene bağlı olarak gelişimsel yetersizliği olan ( otizm, down sendromu, cerebral palsy v.b.) ve 0-6 yaş diliminde bulunan çocuklar ile program boyunca kendi çocuğu ile çalışmaya istekli, öğrenmek ve öğrendiklerini uygulamak isteyen anne-babalar müracaat edebilirler.
İSÖM’e Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı için başvuran aileler ve çocukları, eğitim programına başlanmadan önce bir uzman tarafından ön değerlendirmeye tabi tutuluyor. Ön değerlendirmede çocuğun küçük adımlar becerilerini tamamlamış olup olmadığına bakılıyor ve Küçük Adımlar Gelişim Becerileri Envanterini tamamlamamış çocuklar programa alınıyor. Programa alınan ailelere 8 kitaptan oluşan Küçük Adımlar Eğitim Seti dağıtılıyor ve 2 oturumluk bir aile eğitim kursu veriliyor.
Kurslar tamamlandıktan sonra, her bir aile, üniversitede okuyan ve küçük adımlar erken eğitim programının teorik eğitimini almış bir öğrenci ile tanıştırılıyor. Üniversite öğrencisi 4 ay boyunca aileyi evde ziyaret ederek programı aileye öğretiyor. Program uygulaması sırasında ailelerle aylık toplantılar düzenlenerek programın takibi yapılıyor ve öğretim görevlileri ailelere seminerler veriyor.
Küçük Adımlar Nedir?
Küçük adımlar, gelişimsel geriliği olan çocukların anne babaları için hazırlanmış bir erken eğitim programıdır. 8 kitaptan oluşan bir eğitim setidir. Her kitap farklı bir konuyu içermektedir. Program 5 temel gelişim alanına odaklanmaktadır. ( Büyük Kas Becerileri, Küçük Kas Becerileri, İletişim Becerileri, Alıcı Dil Becerileri, Kişisel ve Toplumsal Beceriler) Programdaki beceriler 0-4 yaş diliminde olan becerilerden oluşmaktadır.
Nasıl Başvuru Yapılır?
Programa katılmak isteyen ailelerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM)’nün 0212 4499656, 0212 4499672 ve 0212 4499600 numaralı telefonlarını arayarak isimlerini psiko-sosyal servise yazdırmaları gerekiyor. İsimlerini ve telefon numaralarını bırakan aileler, program koordinatörü tarafından aranıyor ve kendilerine bir ön görüşme randevusu veriliyor.
Yapılan ön görüşmeden sonra ailelere programa alınıp alınmayacakları bilgisi veriliyor. Programa katılım ücretsizdir.