Küçük çocuklarda ısırma alışkanlığı özellikle erken dönemde sık görülür. Isırma davranışına, genellikle 1-3 yaş aralığındaki çocuklarda sık rastlanır. Çocukların konuşma becerilerinin yeterince gelişmediği bu dönemde, ısırma davranışı kendini ifade etme ve oyun oynamanın bir yolu olarak algılanır.
Küçük Çocuklarda ısırma Nedenleri
1-3 yaş aralığındaki çocuklar, etrafındaki her şeyi keşfetmek isteği ile ısırma davranışı gösterebilir. Yeni tanıdığı insanları, ebeveynlerini, oyuncaklarını ya da sehpayı ısıran çocukların dişlerine zarar verebilecek durumların önüne geçilmesi ve boğazına kaçabilecek maddeleri yutmasının engellemesi son derece önemlidir.
Çocuklar Dişlerini Kaşımak için Isırıyor Olabilir
Diş çıkarma döneminde, çocukların dişleri çok fazla kaşındığından, dişlerini kaşıyabilmek için çevrelerinde gördükleri insanları ya da objeleri ısırabilirler. Bu durumun önüne geçebilmek için çocuklara bir diş kaşıyıcı almak genellikle etkili olur. Renkli diş kaşıyıcılar, hem çocukların ilgisini çektiği hem de güvenli bir şekilde dişlerini kaşımalarını sağladığından oldukça işlevseldir.
Çocuklar Tepkilerini Isırarak Gösteriyor
Isırma davranışı, her çocukta görülmediği gibi, bazı çocuklarda alışkanlık haline de gelebilir. 3 yaşından sonra aynı şiddetle devam eden ısırma davranışlarına karşı önlem almak önemlidir. 3 yaşından büyük çocukların ısırmaya devam etmesi, olay ya da durumlara olan tepkisi de olabilir. Çocuğun yaşamında değişen bir şey olmamasına karşın, ısırma davranışlarının devam etmesi durumunda, çevresindekileri ya da eşyaları ısırdığında onu anlayabileceği şekilde uyarın.
Isırma davranışı sevimli bir şekilde algılamak, çocuğun bunu tekrarlamasına yol açacağından, arkadaşlarını ya da objeleri ısırdığında, olumsuz düşüncelerinizi çocuğa belli etmeniz ve bu davranışı onaylamadığınızı göstermeniz oldukça önemlidir.
Çocuklar, takdir edildiklerini gördükleri durumlarda, davranışlarının onaylandığını düşünerek bunu sürdürürler. Bu nedenle çocukların arkadaşlarını ya da objeleri ısırması durumunda, yaptığı davranışın yanlış olduğunu ona göstermeniz, kısa süre sonra bu davranıştan vazgeçmesini sağlayacaktır.
Yorumları Göster (2)
cok guzeldi
Ah. Nerde ogunler keske cocuk olsak