Festival kapsamında 26 Nisan 2012 Perşembe günü küçük hanımlar küçük beyler ile buluşacak olan etkinliklerin programı açıklandı.
Akün Sahnesi
Hollanda De Stilte “Alıce” (6 yaş ve üstü) 11:00, 14:00’de; Oyun, Alice’in büyülü dünyasına heyecanlı bir takip ve öngörülemeyen dönüşümlerle macera dolu yolculuğunu anlatmaktadır. Üstelik bu yolculuk her şekil ve boyuttan kapıların açılması ile başlamakta ve her kapının ardından dünyanın en tuhaf menülerinin hazırlandığı fantastik bir dünyaya varmaktadır. Bu büyülü yolculuk süresinde Alice, hem yepyeni bir insan haline gelir hem de sadece bir tavşanı takip ederek akla hayale gelmeyecek yaratıklar ile tanışır. Her yaştan seyirci için bir dans gösterimi olan oyunda, Alice’in büyülü maceralarda deliliğin girdabına kendini kaptırışı ve gittikçe artan eve dönüş arzusunun izlerini masalsı bir dil ile anlatılmaktadır.
Şinasi Sahnesi
Erzurum Devlet tiyatrosu “Fırtına” (7-17 Yaş) saat 11:00, 14:00’de;Â Bir gemi kazası Issız bir adaya düşen insanlar. İntikam yemini etmiş devrik bir hükümdar. Onları aynı adada buluşturan kader mi? Şimdi hesaplaşma vakti.İntikam erdem ve bağışlamaüzerine bir macera.Shakespeare Erzurum’da.
Küçük Tiyatro
Konya Devlet Tiyatrosu “Güzel ve Çirkin” (7 yaş ve üstü) saat 11:00, 14:00’de; Evvel zaman içinde, çok uzak bir ülkede Işıltılı şatoda yaşayan bir prens varmış. Prens istediği her şeye sahip olduğu halde Son derece şımarık bencil ve acımasızmış.
Altındağ Tiyatrosu
İspanya Danzate Danza “Don Kişot” (4 yaş ve üzeri) saat 11:00, 14:00’de; Cervantes’in ünlü romanı Don Kişot’tan uyarlanan pekçok eserin aksine bu gösterim, romanı çocuklar için uygun bir dil ve anlatım düzeyine getirmektedir. Bu önemli roman ile çocukları tanıştıran oyun; hünerli bir şövalyenin sadık silahtarı ile birlikte leydi Dulcinea’nın aranışı sürecini müzik ve dans eşliğinde küçük izleyiciler ile buluşturmaktadır.
Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi
Çin Nanjing Küçük Kırmızı Çiçek Dans Topluluğu “Çocuk Opera Okulu” (6 yaş ve üzeri) saat 11:00, 14:00’de; Bu gösterimde 14 program bulunmaktadır. Çocuklar sizlere şarkı söyleyerek, dans ederek ve çeşitli müzik aletleri çalarak harika bir gösterim sunacaklar. Bu çocuklar okullarında temel şarkı söyleme dinamiklerini ve çeşitli opera türleri içerisindeki performans tavırları konusunda eğitilmektedirler. Mutluluklarını bu yolla ifade eden bu çocuklar; aynı zamanda geleneksel Çin operalarından ve farklı ülkelerden birbirinden güzel müzik ve şarkıları da sizlere sunacaklar. Aslında bu çocuklar sanat alanında serbestçe kanat çırpan küçük serçeler gibidirler.
Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Ankara Devlet Tiyatrosu “Boğaç Han” (10-12 yaş arası) saat 11:00 ve 14:00’de; 10-12 yaş grubu izleyicilerine çocuk tiyatrosu poetikası araştırmalarımız çerçevesinde “doğru” çocuk tiyatrosu izleme alışkanlığı kazandırmak amacıyla Boğaç Han oyununun sahnelenmesi hem çocuk tiyatrosu, hem eğitim hem de eğitimde tiyatro adına oldukça önemli bir adımdır. “Dede Korkut Hikayeleri”nden kurgulanmış Boğaç Han adlı oyunda, “fiziksel güç yerine akıl ve bilgi gücünün önemli olduğu ana fikri içerisinde “yiğitlik, egemenlik, iktidar hırsı, hile, dürüstlük, kıskanma” kavramları çocuklara taşınmıştır. “Her yaşa bir oyun”, “Çocuk Tiyatrosu, çocukların tiyatrosu, okul tiyatrosu, oyun ve tiyatro pedagojisi, yaratıcı drama, eğitimde tiyatro” gibi kavramların hak ettiği biçimde ülkemizde karşılığını bulması açısından Boğaç Han oyununun öncü bir çalışma olduğu düşüncesindeyiz.
İrfan Sahinbaş Atölye Sahnesi
Lüksenburg Vedanza “PROJE O” (4 yaş ve üstü) saat 11:00, 14:00’de; Grimm Kardeşler’in ünlü masalından uyarlanan bu oyunda; Kral, her ne kadar kızını evlendirmek istese de Prenses’in adayları ya çok şişman, ya çok zayıf, ya çok büyük ya da çok küçük bulmasıyla endişelidir. Ancak gel gör ki, Prenses bu kibrinin sonunda kendini hiç beklemediği bir şekilde fakir bir adamla evlenmiş olarak bulacak ve onunla birlikte bir ahırda yaşayarak yaşamını sürdürmek zorunda kalacaktır. Kukla tiyatrosunun şaşırtıcı ve büyülü bir örneği olan oyun, grubun pek çok başarılı çalışmasından bir tanesidir.
Stüdyo Sahne 1
Bulgaristan Devlet Kukla Tiyatrosu, Varna “Allegro Vivace” (7-15 yaş) saat 11:00, 14:00’de; Allegro Vivace; kuklaların ahenkli cazibeleri ve hayrete düşüren kabiliyetleriyle yeniden buluştuğumuz eğlenceli bir müzikal kukla gösterisi… Kuklaların, bizi güldüren ve içimizdeki olumlu ve neşeli duyguları ateşleyen kabiliyetleri gösterinin ana başlığı. Bir saat içinde tüm seyirciler, oyuncularla kuklaların neşeli ve göz alıcı buluşmasına tanık olacaklar. Gösteri her yaştan izleyiciye hitap ediyor. Muhteşem müzik, zamanın ve kültürün ötesine geçerek Allegro Vivace’deki herkesi sakinleştiriyor.
Stüdyo Sahne 2
Servet Aybar- Atölye Çalışması “Hareketini Keşfet” (Çocuklarda Hareket Atölyesi) (9-11 yaş arası) saat 14:00’de; “Hareketini Keşfet” atölyesi, çocuklara bedenin yapısını tanıtmak ve gündelik hayatta gerçekleştirdikleri hareketlere farklı gözle bakmalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Kendine güven geliştirme, hayal gücünü çalıştırma, duyulara odaklanma, beden dili ve fiziksel interaksiyon atölyenin belli başlı konularıdır. Atölye; tanıtım ve anlatıyla başlar, hareket prensipleriyle ilgili alıştırmalarla devam eder. On dakikalık aradan sonra, hayal gücü ve beden kullanımına yönelik oyunlar oynanır.
Orhan Asena Sahnesi 1
Polonya -Arkadiusz Klucznik Atölye Çalışması (Fiziksel Tiyatro Teknikleri; Hayvan-İnsan İlişkisi) saat 10:00-13:00 arası ve 14:00-17:00 arası; Fiziksel tiyatro egzersizleri üzerinedir. Katılımcılar, çeşitli hayvan türlerini canlandırarak karakter yaratmak konusunda deneyim kazanacaklardır. Bu çalışmanın amacı, vücudun yapabilecekleri hakkında bilgi sahibi olabilmek, vücut dili yorumu konusunda farklı yollar öğretmek ve bunun pratiğini yapmaktır.
Orhan Asena Sahnesi -2
Münir Canar- Atölye Çalışması (“Ortaoyunu” Tipleri Üzerine) (16 yaş ve üzeri) saat 14:00-17:00 arası. “Geleneksel Türk Halk Tiyatrosu” nun önemli seyirliklerinden olan orta oyunu, çevresi izleyicilerle çevrili bir alan içinde oynanan, yazılı metne dayanmayan, içinde müzik, dans ve şarkı da bulunan doğaçlama bir oyundur.
Orta oyununun kişileri ve fasılları Karagöz oyunuyla büyük oranda benzerlik gösterir. Oyunun en önemli iki kişisi Kavuklu ile Pişekâr’dır. Kavuklu, Karagöz oyunundaki Karagöz’ün karşılığı, Pişekâr da Hacivat’ın karşılığıdır. Orta oyununda da gülmece öğesi, Karagöz oyunundaki gibi, yanlış anlamalara, şakalara ve gülünç hareketlere dayanır. Oyunda çeşitli mesleklerden, yörelerden, uluslardan insanların mesleki ve yöresel özellikleri, ağızları taklit edilir.
Oyuncu – Sanatçı Münir Canar, atölye çalışmasında teorik ve pratik birikimini katılımcılarla paylaşırken, aynı zamanda ulusal tiyatromuzun gelişimi açısından özel bir önem taşıyan şu hedeflere ulaşmayı arzulamaktadır:
– Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür anlayışından hareketle, Türkiye’deki güncel kültür ve sanat olaylarını değerlendirmek, sanat ve kültür insanlarının yapmaları gerekli olan çalışmaları ve genel durumu irdelemek.
– “Geleceğin Türk tiyatrosunu oluştururken; geleneksel Türk tiyatrosu temel alınmalıdır” düşüncesini irdelemek.
– Sanatın ilgi alanımıza giren kolu olarak tiyatroyu, taklitçilikten kurtarmak, ulusal Türk tiyatro üslubunu yaratma gereğinin önemini vurgulamak, bu yönde önerileri paylaşmak.
– Karagöz ve Ortaoyunu’nun dünya kültürleriyle ilişkisini irdelemek, etkileri araştırmak, ayrıştırmak ve geleneksel türleri toprağımıza sıkıca basan, özgün ayakta duruşları açısından vurgulayarak değerlendirmek, özgün uygulama yöntemlerini aktarmak.
– 20. yüzyıl tiyatro adamlarının geliştirdikleri, teorik ve pratik açıdan ileri sürdükleri yenilik ya da yöntemleri, Ortaoyunu teknikleri ile karşılaştırmak.
– Tiyatro sahnesinde “dikkat” öğesini uygulamalı bir çalışma yöntemi aracılığıyla vurgulamak.
– Sahne üzerinde “Bedensel Kıvraklık” ve “Dikkat Kıvraklığı”nı uygulamalı bir çalışma yöntemiyle kavratmak.
– Karagöz ve Ortaoyunu tiplerini karşılaştırmak, başat figürler hakkında bilgi vermek.