Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün 24 – 29 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği 9. “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali” küçük tiyatroseverlere birbirinden ilginç tiyatro oyunları ve atölyeler sunuyor.
Festival; Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na tiyatro sanatı ile katkıda bulunmak, Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurtdışına açılımını sağlamak, tanıtmak ve yurtdışında bu daldaki gelişmeleri takip ederek kültürlerarası alışverişe ve değişime hizmet etmek amacıyla, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü 2005 yılından itibaren düzenleniyor.
24 Nisan Çarşamba günü kapılarını açmaya hazırlanan “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali”ne, yerli ve yabancı 24 farklı oyun katılıyor. Festivalde ayrıca atölye çalışmaları ve seminerler de düzenlenecek.
Festival, 24 Nisan 2013 saat 11.00’de Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in öncülüğünde konuk tiyatro grupları, Devlet Tiyatroları sanatçıları, yöneticileri, basın mensupları ve farklı okullardan gelen yüzlerce küçük hanım ve küçük bey’in Anıtkabir’i ziyareti ve saygı duruşu ile başlayacak.
Kuğulu Park’ta 12.30'da yapılacak şenliğin ardından Saat 16.00’da Akün Sahnesi’nde ABD ve Çin tiyatro gruplarının hazırladığı gösteriler temsil edilecek.
Festival programındaki yerli oyunların programı:
“Kurbağa Prenses” Zorlu Çocuk Tiyatrosu: Grimm Kardeşlerin yazdığı, Özlem Saraç’ın oyunlaştırdığı, Gaye Çankaya’nın yönettiği “Kurbağa Prenses” 25 Nisan Perşembe saat 11:00 ve 14:00’de Küçük Tiyatro’da sahnelenecek.
7 – 11 yaş arasındaki izleyicilere tavsiye edilen oyunun konusu: “Bir prenses düşünün: Güzel mi güzel; ama kibirli mi kibirli! Öyle ki, bu kibir ve huysuzlukları yüzünden, etrafındaki herkes ondan uzaklaşır. Sevgili prensesimiz, arkadaşsız kalır koskoca sarayda. Ama prenses, kötü kalpli değildir, sadece şımarmıştır biraz. O da arkadaşlarının olmasını, onlarla gülüp eğlenmeyi, her şeyini arkadaşlarıyla paylaşmayı istemektedir içten içe… Bir gün, sarayın yakınındaki gölün kıyısında, prensesimizin karşısına bir kurbağa çıkar ve ona arkadaşlık teklifinde bulunur. Pörtlek gözlü bu kurbağa aslında, bir büyü nedeniyle kurbağaya dönüşmüş bir prenstir. Onun yeniden prens olması da, prensese bağlıdır. Peki; bir kurbağa, iyi kalpli bir prensesin arkadaşlığıyla bir prense dönüşür mü? Prenses, aradığı arkadaşlığı bir kurbağada bulur mu?”
“Küçük Kara Balık” Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları: Samed Behrengi’nin yazdığı, Ali Eyidoğan’ın yönetmenliğini yaptığı “Küçük Kara Balık” 25 Nisan Perşembe ve 26 Nisan Cuma Altındağ Tiyatrosu’nda saat 11:00 ve 14:00’de izlenebilecek.
5 yaş ve üzerine tavsiye edilen oyunun konusu: “Dünyayı görmeye meraklı küçük bir balığın özgürlüğe uzanan yolculuğunun anlatıldığı oyun, adalet, eşitlik, özgüven, cesaret ve benzeri kavramları çocuksu bir bakış açısı ile ele alırken, çocukların yanı sıra büyüklerin de ilgisini çekecek bir anlatım gücüne sahip.”
“Karlar Kraliçesi” Ankara Devlet Tiyatrosu: Hans Christian Andersen’in yazdığı, Çağman Pala’nın dilimize çevirdiği, Adrian Mitchell’in oyunlaştırdığı, Sabri Özmener’in yönetmenliğini yaptığı “Karlar Kraliçesi” 26 Nisan Cuma ve 27 Nisan Cumartesi Şinasi Sahnesi’nde saat 11:00 ve 14:00’de izlenebilecek.
7 yaş ve üzerine tavsiye edilen oyunun konusu: “Gerda ve Kai bir İskandinav şehrinde, Büyük anneleri ile bir tavan arasında yaşayan iki yakın arkadaştır. Karlar Kraliçesi, Kai’a büyü yaparak kaçırır ve onu Kuzey Kutbu’ndaki buzdan sarayına götürür. Oyun, cesur Gerda’nın arkadaşını kurtarmak için çıktığı yolculuğu anlatır. Gerda, bu tehlikeli yolculukta kimi zaman ona yardım eden iyi kalpli kimi zaman da onu engellemeye çalışan kötü niyetli kişilerle ve hayvanlarla karşılaşır. Ama arkadaşına olan sevgisi sayesinde, sonunda Kraliçe’nin sarayına ulaşır ve … “
“Oz Büyücüsü” Diyarbakır Devlet Tiyatrosu: Lyman Frank Baum’un yazdığı, Özlem Saraç’ın oyunlaştırdığı, Metin Arslan’ın yönettiği “Oz Büyücüsü” 25 Nisan Perşembe ve 26 Nisan Cuma Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde saat 11:00 ve 14:00’de sanatseverlerce izlenebilecek.
7 yaş ve üzerine tavsiye edilen oyunun konusu: “Dorothy, yaşam dolu, hayal gücü zengin, mutlu bir kızdır. Kansas’ta Emm Yenge ve Henry Amcasıyla birlikte yaşamaktadır. Kansas, fırtına ve hortumun eksik olmadığı çorak ve renksiz bir yerdir. Bir gün aniden çıkan bir hortum, evin içinde mahsur kalan Dorothy’i, evle birlikte uçurarak bilmediği bir diyara götürür. Bu diyar Dorothy’nin hayallerinde kurduğu dünyanın ta kendisidir. Fakat Dorothy burada kalmak istemez ve evine dönmek ister. Eve dönüş yolu için Oz Büyücüsü’nün yardımına ihtiyacı vardır. Zümrüt Kent’te yaşayan Oz’a ulaşmak için sarı tuğla döşeli yolda ilerleyen Dorothy, bu zorlu yolculukta kendisine yol arkadaşları edinir: Korkuluk, Teneke Adam ve Aslan. Yol arkadaşlarının da Muhteşem Oz’dan gerçekleştirmesini istedikleri dilekleri vardır. Kokuluk beyin, Teneke Adam kalp, Aslan da cesaret ister…”
“Bak Ne Kadar Kolay” Uçan Eller Kuklaevi: Veselin Anev’in yazdığı, Petar Petkov’un yönettiği “Bak Ne Kadar Kolay” 25 Nisan Perşembe saat 11:00 ve 14:00’de İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde sahnelenecek.
5 yaş ve üzerine tavsiye edilen oyunun konusu: “Küçük bir çocuk olan Mirko, çayırda gezerken bir uğur böceği yakalar ve onu küçük bir kutuya koyup eve döner. Uykuya daldığında kendisini yine aynı çayırda bulur ama bu kez her şey farklıdır. Mirko uğur böceği kadar küçülmüştür ve artık o yakaladığı uğur böceğinin dünyasındadır. Burada yaşamanın hiç kolay olmadığını gören Mirko bakalım neler yapacak?”
“İki Köyün Masalı” Van Gürpınar Güzelsu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu: Ünal Yeter’in yazdığı, Edip Kamacı ve Demet Altuntaş’ın yönetmenliğini yaptığı “İki Köyün Masalı” 25 Nisan Perşembe Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde saat 11:00’de, 29 Nisan Pazartesi yine aynı saatte Stüdyo Sahne 1’de izlenebilecek.
7 – 12 yaş aralığı izleyiciler için tavsiye edilen oyunun konusu: “Ali ve Ayşe’nin oyuncaklarını paylaşamadığını gören anneleri onlara paylaşım konusunda bir masal okumaya başlar ve iki çocuk kendilerini bir masal kitabının içinde bulur. Bu masal kitabının adı ‘İki Köyün Masalı’dır. Aşağı ve yukarı köylüler birbirilerine düşmandırlar, fakat çocukları ailelerinden habersiz, her gün aynı yerde buluşup oynamaktadırlar. Ali ve Ayşe masal kitabına girince kendilerini çocukların yanlarında bulurlar. Ve bu iki köyün sorunlarını çözmeye uğraşırlar. Akıllarına bir fikir gelir ve her iki köyün büyüklerine bir oyun oynarlar. Oyunun sonunda kazanan çocuklar, sevgi, barış ve kardeşlik olur. Ali ve Ayşe oyunun sonunda, annelerinin okuduğu masalda paylaşmanın değerini anlamışlardır.”
“Kurnaz Tilki” Bulancak Sanat Tiyatrosu: Koba Pacuria’nın yazdığı, Zurab Beklarsky’ın yönettiği “Kurnaz Tilki” 26 Nisan Cuma ve 27 Nisan Cumartesi saat 11:00 ve 14:00’de İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
5 – 10 yaş aralığındaki seyircilerimiz için tavsiye edilen oyunun konusu: “Kurnaz tilki bir tavuk kümesine dadanmıştır. Her fırsatta kümesteki tavuklardan birini avlayıp yemektedir. Oyun tilkinin yine bir tavuğu kümesten kurnazca kaçırmasıyla başlar. Horoz kümese döndüğünde tavuklardan birinin daha kurnaz tilki tarafından kaçırıldığını öğrenince tavuklarla bir plan yapar ve bu plan doğrultusunda kurnaz tilkinin inine üç yumurta götürür. Ondan artık kümese gelmemesini, verdiği yumurtalardan civciv çıkarıp büyüterek onları yemesini söyler. Bu pazarlığın ardından kurnaz tilki folluğa yatar. Bunu gören kurt doğacak civcivlerle onun ormana bir ziyafet vermesini ister. Kurnaz tilki bir süre sonra civcivleri yumurtadan çıkarır. Sonra onları yeme planı yapmaya başlar. Ama beklenmedik bir şey olur. Civcivlerin kendisine “Anne” demesi onu etkilemiştir. Onları kurttan korumak için bir plan yapar ve civcivleri kümese geri götürür. Horozla ortak plan yaparlar. Ve birlikte kurdun planlarını bozup dost olurlar.”
“Boğaç Han” Ankara Devlet Tiyatrosu: Hasan Erkek’in yazdığı, Rasim Aşın’ın yönettiği “Boğaç Han” 26 Nisan Cuma saat 11:00 ve 14:00’de Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak.
10 – 12 yaş aralığına tavsiye edilen oyunun konusu: “Çocuk tiyatrosu poetikası araştırmalarımız çerçevesinde “doğru” çocuk tiyatrosu izleme alışkanlığı kazandırmak amacıyla “Boğaç Han” oyununun sahnelenmesi hem çocuk tiyatrosu hem eğitim hem de eğitimde tiyatro adına oldukça önemli bir adımdır. “Dede Korkut Hikayesi”nden kurgulanmış “Boğaç Han” adlı oyunda, “fiziksel güç yerine akıl ve bilgi gücünün önemli olduğu ana fikri içersinde “yiğitlik, egemenlik, iktidar hırsı, hile, dürüstlük, kıskanma” kavramları çocuklara taşınmıştır. “Her yaşa bir oyun” “çocuk tiyatrosu, çocukların tiyatrosu, okul tiyatrosu, oyun ve tiyatro pedagojisi, yaratıcı drama, eğitimde tiyatro” gibi kavramların hak ettiği biçimde ülkemizde karşılığını bulması açısından Boğaç Han oyununun öncü bir çalışma olduğu düşüncesindeyiz.”
“Nasreddin Hoca Bir Gün” Konya Devlet Tiyatrosu: Ali Meriç’in yazdığı, O. Boğaçhan Sözmen’in yönettiği “Nasreddin Hoca Bir Gün” 28 Nisan Pazar 11:00 ve 14:00’de Şinasi Sahnesi’nde, 29 Nisan Pazartesi aynı saatlerde Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
6 yaş ve üzeri izleyicilere tavsiye edilen oyunun konusu: “Anadolu’nun yetiştirdiği ve 13. Yy’da yaşamını bu coğrafyanın tam ortasında bulunan Konya Akşehir’de geçiren bilge ve büyük mizah ustası Nasreddin Hoca’nın zeka dolu öykülerini başta çocuklarımız olmak üzere bütün dünya seyircisine; insan, kukla, gölge tasvirlerinden oluşan bütün ekibimizle, müziğimizle ve dansımızla neşe içinde sunuyoruz. Onun bugünün dünyasında da hala geçerli olan çok sözü var. İşte tüm bu sözleri bu defa “sözcükleri kullanmadan” bir kez daha dile getiriyoruz.
“Üç Şehzade” Ankara Devlet Tiyatrosu: Ulviye Karaca’nın yazıp yönettiği “Üç Şehzade” 28 Pazar ve 29 Nisan Pazartesi saat 11:00 ve 14:00’de Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde izlenebilecek.
7 yaş ve üzerine tavsiye edilen oyunun konusu: “Şehzadelerin zaaflarından faydalanan hain vezir, onları sultan babalarını iyileştirmeleri gerekçesiyle bilinmez bir yolculuğa sürükler. Babalarının ‘her ne koşulda olursa olsun birlik olun’ çağrısını unutan şehzadeler, kendilerini bilinmez diyarlarda, fantastik bir maceranın içinde bulur. Her biri yaşadıkları maceradan aldıkları dersle, saraya dönüşte, hem hain vezire cezasını verir hem de sultan babalarının verdiği öğüdü içselleştirirler. “
“Karagöz’e Gelen Mektup” Hayali Ahmet Aksoy: Ahmet Aksoy’un yazıp yönettiği “Karagöz’e Gelen Mektup” 28 Pazar ve 29 Nisan Pazartesi saat 11:00 ve 14:00’de İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
5 yaş ve üzerine tavsiye edilen oyunun konusu: “Karagöz’e zengin bir kişi yüklü bir miras bırakmıştır. Karagöz’ün bu mirası hak edebilmesi için vasiyette belirtilen şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Hacivat’tan yardım ister ve yolculuk başlar.”
“Define Adası” Adana Devlet Tiyatrosu: R.L. Stevenson’ın yazdığı, Berna Kınçer ve Kerim Değirmenci’nin dilimize çevirdiği, H. Mete Şahinoğlu’nun oyunlaştırdığı, Gökhan Doğan’ın yönettiği “Define Adası” 28 Nisan Pazar 11:00 ve 14:00’de Küçük Tiyatro’da, 29 Nisan Pazartesi aynı saatlerde Şinasi Sahnesi’nde izlenebilecek.
6 yaş ve üzerine tavsiye edilen oyunun konusu: “Hispaniola gemisinde iyilerle kötüler!!!
Rota Define Adası!!! Acaba defineyi kim ele geçirecek? Kazanan korsanlar mı olacak, yoksa deniz ve macera tutkunu “ Jim Hawkins” mi? Hadi gelin bu macerayı birlikte yaşayalım!”
“Pal Sokağı Çocukları” Ankara Devlet Tiyatrosu: Ferenc Molnar’ın yazdığı, Tarık Demirkan’ın dilimize çevirdiği, Serra Canbay’ın oyunlaştırdığı, Ebru Kara’nın yönettiği “Pal Sokağı Çocukları” 29 Nisan Pazartesi 11:00 ve 14:00’de Akün Sahnesi’nde izlenebilecek.
9 yaş ve üzeri izleyiciler için tavsiye edilen oyunun konusu: “Nemecsek, Boka, Csonakos, Gereb, Feri Ats, Pasztor Kardeşler ve diğerleri… Binalarla kuşatılmış arsa için birbirleriyle amansız bir mücadeleye giren iki çocuk çetesi: Pal Sokağı Çocukları ve Kırmızı Gömlekliler. Tek istedikleri arsada özgürce oyun oynayabilmek! O arsa sadece bir arsa değil, Pal Sokağı Çocukları’nın vatanı ve onlar vatanlarını tüm güçleriyle savunuyorlar. Savaşırken dostluğu, gururu, adil olmayı her şeyin önünde tutan bu cesur çocuklar, bizlere kazanan ve kaybedenin dost olabileceğini öğretiyorlar. Dostluk, vatan sevgisi ve bağlılık üzerine kurulan bir hikaye. Macaristan’dan çıkıp tüm dünya çocuklarına ulaşan, hayal etmeyi unutmayan özgür ruhların hikayesi. “
Festival programında yer alan yabancı oyunların programı:
“Dünya Harikası” – ABD: Leland Faulkner’in yazıp, yönettiği ve oynadığı “Dünya Harikası” adlı oyun festivalin açılış gösterilerinden biri olarak 24 Nisan Çarşamba saat 15:00’de Akün Sahnesi’nde, ayrıca 25 Nisan Perşembe saat: 11:00 ve 14:00’de Şinasi Sahnesi’nde, 27 Nisan Cumartesi saat: 11:00 ve 14:00’de Altındağ Tiyatrosu’nda izleyicilerin karşısına çıkacak.
6 – 12 yaş arasına tavsiye edilen oyun konusu; “Dünya Harikası adlı bu oyun aklın ve kalbin adeta bir karnavalı gibi. Uluslararası bir özgeçmişe sahip olan Leland, bütün engelleri ve sınırları aşan bu gösterimi ortaya çıkarmıştır. Aydınlatan ve eğlendiren bu özgün oyun vücudun deviniminden hokkabazlığa, sihirin akıl almazlığından sevginin naifliğine dek pek çok yerden beslenmektedir. Bir parça kağıdın bir karaktere ve sayısız objeye dönüşebildiğini düşünün… Sadece bir çift el ile hayat bulacak gölgeleri hayal edin… Bilge soytarının naifliği ile imkansızı nasıl alt ettiğine gülün… Bu gösterim ile eski Japon masallarının sihirli yolundan giden büyülü bir illüzyon ve hikaye anlatıcılığına ve çok daha fazlasına şahit olacaksınız. Leland tarafından sunulacak olan bu uçsuz bucaksız gösterimin aydınlatıcılığına sadece hayran kalmayacak aynı zamanda çok da eğleneceksiniz.”
“Çiçek Zamanı” – Çin: Atölye liderliğini Song Suxia’nın üstlendiği, Suzhou Armonisi – “Çiçek Zamanı” Gençlik Grubu’nun sahnelediği “Çocuğun Düşü – Jiangnan’ın Büyüsü” festivalin bir diğer açılış gösterisi olarak 24 Nisan Çarşamba saat:15:00’de ve 27 Nisan Cumartesi saat: 11:00 ve 14:00’de Akün sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. 6 yaş ve üstüne tavsiye edilen oyunun konusu: “Farklı bölümlerden oluşan bu gösterimde çocuklar sizlere şarkı söyleyerek, dans ederek ve çeşitli müzik aletleri çalarak harika bir şölen sunacaklar. Bu çocuklar okullarında temel şarkı söyleme dinamiklerini ve çeşitli opera türleri içerisindeki performans tavırları konusunda eğitilmektedirler. Mutluluklarını bu yolla ifade eden bu çocuklar; aynı zamanda geleneksel Çin operalarından birbirinden güzel müzik ve şarkıları da sizlere sunacaklar. Aslında bu çocuklar sanat alanında serbestçe kanat çırpan küçük serçeler gibidirler. “
“Poufff” – Hollanda: Atölye liderliğini Marie Raemakers, Rob Logister, Jeannette Van Steen’in yaptığı, Lichtbende Tiyatrosu’nun sahnelediği “Poufff”, 25 Nisan Perşembe, 26 Nisan Cuma saat:11:00 ve 14:00’de Akün Sahnesi’nde izlenebilecek.
4 Yaş ve üstü izleyicilere tavsiye edilen oyunun konusu: “Güneş’in yükseldiği sırada Poufff’un doğumu ile başlar. Bunu nefes kesici, heyecanlı, şiirsel ve komik bir seyahat takip eder. Poufff, rüyaların nasıl oluştuğunu anlatan görsel ve müzikal bir oyundur. Küçük eşyalar, büyük bir ışık ziyafetine dönüşerek hayat bulur. Eski ve büyülü fener ile bu gizemli dünya dalgalanan bir ekrana yansıtılır. Hadi gerçek ile hayalin birleşimine birlikte tanıklık edelim…”
“Toda – Çocuk dilinde Mucize” – Macaristan: Zoltan Bodnar, Bea Tisza, Karoly Szivos, Ágnes Török’ün yazıp yönettiği Kolibri Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu’nun sahnelediği “Toda – Çocuk dilinde Mucize” 25 Nisan Perşembe, 26 Nisan Cuma saat:11:00 ve 14:00’de Orhan Asena 2 Sahnesi’nde izlenebilecek.
0 – 3 yaş arası izleyiciler için tavsiye edilen oyunun konusu: “Macaristan’da 0-3 yaş grubu çocuklar için hazırlanan ilk oyun. Dünya çapında başarı kazanmış üç aktör tarafından oynanan oyunun müzikleri Macar çocuk şarkılarından seçilmiş .Klaudia Orosz’un tasarladığı yumuşak blok oyuncakları ile, “Toda” farklı bir performans olarak karşımıza çıkıyor.”
“Her Şey Yeşilken” – İsrail: Avi Zlicha ve Dikla Katz’ın yazdığı ve yönettiği, The Key Theatre’ın sahneye koyduğu, “Her Şey Yeşilken” 25 Nisan Perşembe saat:11:00 ve 14:00’de Stüdyo 1 Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
5 yaş ve üstü izleyicilere tavsiye edilen oyunun konusu: “Shel Silverstein’nın ‘Bereketli Ağaç’ ve Dr. Seuss’un “Lorax” adlı eserlerinden esinlenerek hazırlanan oyun, eski kitapların sararmış sayfalarında , bir çocukla bir ağacın ilişkisini ve gri betonlar arasında kaybolan yeşili anlatmaktadır. Tel Aviv sokaklarında ağaçlara bakarak yürürken, bir kenarda terk edilmiş ve birileri gelip onları evlerine götürsün diye bekleyen kitapları görünce, kitaplar ve ağaçlar arasında güçlü bir bağ olduğunu fark ediyor ekip; Sadece kitaplar ağaçlardan yapıldığı için değil, ağaç gövdelerinin kalın kabuklarının da kitap ciltlerini andırıyor olmasından… Kitap sayfaları da tıpkı yapraklar gibi, içeride yatan hikayeyi anlatmakta ve bir zamanlar o kitabı veya ağacı tutan insanların düşüncelerini adeta konuşmakta… Ekip bunun üzerine yaklaşık 100 kadar eski kitap topluyor ve onları çöpe atmak yerine dekora, objelere ve kuklalara dönüştürüyor. Ancak farklı dillerden kelimelerin de sahneye taşınması için dokusunu değiştirmiyor.”
“Seçki” – Çek Cumhuriyeti: Jiri Srnec’in yazıp yönettiği, Srnec Black Light Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Seçki” 26 Nisan Cuma saat:11:00 ve 14:00’de Küçük Tiyatro’da izlenebilecek.
13 yaş ve üstüne tavsiye edilen oyunun konusu: “1959 yılında Black light (Kara Işık ) tiyatrosunun dünyada ilk örneğini gerçekleştiren Srnec Black Light Tiyatrosu, 1962 yılında Edinburgh ’da düzenlenen tiyatro festivalinde uluslararası saygınlık kazandı. Bölümler halinde izleyeceğimiz oyun, bir çamaşırhane de başlar. Genç kızı bir yaz günü çamaşırlarını yıkarken ve ipe asarken görürüz. Tıpkı daha önce nasıl yapıyorsa yine öyle… Ancak bu kez işler her zamanki gibi gitmez ve komedi işte tam da bu anda başlar! Sonra sırayla kız arkadaşıyla hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen bir askerin öyküsü, hiç eşyası olmadığı için çok mutlu olan bir adamın öyküsü, kendini kaz zanneden bir kemanın öyküsü gibi birbirinden komik ve ilginç sahneler çıkar karşımıza… Sessiz sinema zamanlarından Laurel – Hardy, Buster Keaton, Charlie Chaplin gibi büyük ustaların esin kaynağı olduğu oyunu keyifle izleyeceğinizi umuyoruz.”
“İyi Su” – Brezilya: Amauri Falseti’nin yazıp yönettiği, Cia. Paidéia de Teatro’nun sahnelediği “İyi Su” 27 Nisan Cumartesi saat 11:00 ve 14:00’de Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde, 29 Nisan Pazartesi saat 11:00 ve 14:00’de Altındağ Tiyatrosu’nda sanatseverlerle buluşacak.
8 yaş ve üstü izleyicilerimize tavsiye edilen oyunun konusu: “Dünyanın temiz su kaynakları tükenmektedir. Üstelik sorun sadece dünya üzerinde su sıkıntısı çeken iki milyar insanı birleştirmek için bulunması gereken para da değildir. İnsanlık da kirlenmekte ve konunun önemini görmezden gelerek, dünyanın sınırlı su kaynaklarını tehlikeli ve sürekli artan bir hızla tüketmektedir.” Maude Barlow. “Herşey birbiri ile bağlantılı bir devinim halindedir ve en doğa hep en doğrusunu bilir.” Ernest Callenbach – Ecotopia Cia. Paidéia de Teatro, Ycatu – İyi Su adlı oyunlarını sergilemeden önce çocuklara su tasarrufu hakkında kitapçıklar dağıtacak ve ardından hem çocukların hem de ebeveynlerinin kalplerini fethedecek bol müzikli ve kıpır kıpır eğlenceli bir gösteri sunacaklar. Peki, acaba bütün bunlar kapıda bekleyen soruna bir çözüm olabilecek mi?”
“Kukla Tiyatrosunun Sırları” – Bulgaristan: Vera Stoykova’nın atölye liderliğini üstlendiği, Varna Devlet Kukla Tiyatrosu’nun sahnelediği “Kukla Tiyatrosunun Sırları” 27 Nisan Cumartesi saat 11:00 ve saat 14:00’de Küçük Tiyatro’da, 28 Nisan Pazar saat 11:00 ve saat 14:00’de Altındağ Tiyatrosu’nda izleyicilerle buluşacak. 7 yaş ve üstüne tavsiye dilen oyunun konusu: “Kukla Tiyatrosunun Sırları adlı oyun, hem mizah çizgisinin, hem de animasyon tekniklerinin mükemmel birleşimini sizlerle paylaşacak! Kukla tiyatrosunun sonsuz olanaklarını birleştiren oyun, özenle seçilmiş müzikler ve hikaye anlatımının bütün kurallarını gözeten 12 bağımsız öykü ile hiç söz kullanmaksızın küçük seyircileri ile buluşacak.”
“Kırmızı Bisiklet” – İtalya: Valentina Diana’nın yazdığı, Giuseppe Semeraro’nun yönettiği, Principio Attivo Teatro’nunn sahnelediği “Kırmızı Bisiklet” 28 Nisan Pazar saat 11:00 ve 14:00’de Akün Sahnesi’nde, 29 Nisan Pazartesi yine aynı saatlerde Küçük Tiyatro’da izlenebilecek. 6 yaş ve üstü seyircilerimize tavsiye edilen oyunun konusu: “Kırmızı Bisiklet" günümüzde yaşayan bir ailenin hikayesidir. Ailesinin garip ve kahramanca maceralarını annesinin karnından bize Marta anlatır. Marta’nın ailesi geçimini sağlayabilmek için çikolatadan yapılmış yumurtaların içine sürprizler koyar. Ancak bütün ülkenin ve Marta’nın ailesinin de hayatını zorlaştıran, evrendeki her şeyin sahibi BanKomat’a bir şeyler ödemeden hiçbir şeyi elde etmeleri mümkün değildir. Bu aile gücünü ve özgürlüğünü Marta’nın kardeşi, Pino sayesinde nerdeyse tesadüfi bir şekilde tekrar kazanacaktır.”