0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Küçük Parçalı Oyuncaklara Dikkat Edin

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Pelin Oğuzkurt ebeveynleri; üç yaşından küçük çocuklara oyuncak seçerken küçük parçalı tarzda olanlardan uzak durulması ve kuruyemiş, pil gibi eşyaları ortada bırakılmaması gerektiği hakkında uyarıyor.

Büyüme çağında olan çocuklar cisimleri merak edip ağızlarına atabilirler. Küçük yaşlarda bunların hepsi potansiyel tehlikedir. Yutmalar önlenebilir ev kazaları içinde en önemli sıradadır.

Bebek ve Oyuncağı

Bebeklerin birçok materyali merak veya oyun olsun diye ağza götürmeleri, bazen de yaşlarına uygun olmayan, çiğneyip yutamayacakları yiyeceklerin küçük bebeklere yedirilmesi nedeniyle olur.  6 ay ile 3 yaş arası yabancı cisim yutma için en riskli yaş grubudur.

Oyuncak parçalarına dikkat edin

En sık yutulan yabancı cisimler bozuk para, misket, küçük oyuncak parçaları, meyve çekirdekleri, disk şeklindeki küçük pillerdir.

Yutulan yabancı cisme ve takıldığı bölgeye göre sorunlar değişir. Yemek borusunda takılmış bozuk para, bir oyuncak parçası veya büyük bir meyve çekirdeği bebeğin tükürüğünü yutmasına engel olur ve ağzından salya akıtır. Yemekleri yutması mümkün olmayacağı için ağzından geri çıkarır.

Disk şeklindeki piller alkalin pillerdir ve 24 saat içinde çıkarılmazsa yemek borusunda derin yanıklara neden olur, yemek borusunda delinme olabilir veya yerleştiği bölgede daralmalar olabileceği için yutma güçlüğü meydana gelir.

Yabancı cisimler ise solunum yolu şikâyetleri görülür. Büyük bir yabancı cismin ses telleri arasında kalması veya ana hava yolunu tıkaması boğulmaya yol açabilir. Hava yollarındaki yabancı cisimler sık öksürük, akciğer enfeksiyonu ve fark edilmezse akciğerde geri dönüşü olmayan hasara yol açabilir.

Yabancı cisimler bazen çok geç veya tesadüfen fark edilebilir. Uzun süre yemek borusunda kalan bozuk para çocukta yutma güçlüğü, salya akıtma veya göğüs ağrısına neden olabilir.

Fark Edince Doktora Başvurun

Ailelerin yapacağı en önemli şey yabancı cisim yutma fark edildiyse hemen bir sağlık kurumuna başvurmaktır. Bu hastalara gerekli müdahale çocuk cerrahisi doktorları tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle Çocuk Cerrahisi Kliniği bulunan hastaneler tercih edilmelidir.

 

Bebek ve Fındıklar

Önlem alın

  • Oyuncak seçiminde dikkatli olunmalı.
  • Kuruyemişler ortalıkta bırakılmamalı.
  • Bebeklere oynaması için bozuk para, disk şeklinde pil veya bu tür pillerin kullanıldığı oyuncaklar verilmemeli.
  • Bebeklerin ağzında bir yabancı cisim görüldüğünde onu korkutmadan panik olmadan ağzından almak gerekir.
  • Evde kullanılan sıvı veya granül temizlik malzemeleri, bulaşık tozları ve parlatıcılar güvenli kapaklı kaplarda saklanmalı, normal kullanımdaki pet şişelerde bulunmamalı ve kesinlikle bebeklerin erişebileceği yerlerde olmamalıdır.

Bebekler aklınıza gelmeyecek cisimleri merak edip ağızlarına atabilirler. Küçük yaşlarda bunların hepsi potansiyel tehlikedir. Basit önlemler, dikkat ve bebeklerin yalnız bırakılmaması ile birçok kaza önlenebilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir