Yeşil Bilgi Platformu, 2030 yılında su fakiri bir ülke olması kaçınılmaz görünen Türkiye’de, su kaynaklarını koruma ve bilinçli su tüketimine dikkat çekmek amacıyla, 2000 çocuğun önerileriyle bir deklarasyon hazırladı.
Yeşil Bilgi Platformu, birbirinden yaratıcı önerileri, 16 – 22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan 5. Dünya Su Forumu’nun yetkililerine iletecek.
Koç Bilgi Grubu’nun sosyal sorumluluk platformu Yeşil Bilgi Platformu, 16 – 22 Mart 2009 tarihleri arasında beşincisi İstanbul’da düzenlenecek olan Dünya Su Forumu öncesinde, su kaynaklarının ve suyun bilinçli kullanımının önemine dikkat çekmek amacıyla, Türkiye genelindeki 7-14 yaşlarındaki 2000 ilköğretim öğrencisinin su kaynaklarının korunması yönündeki önerilerini içeren bir deklarasyon hazırladı.
Öğrencilerin su kaynaklarını koruma ve doğru tüketim konusunda birbirinden yaratıcı önerilerini yazdıkları anketlerden hareketle oluşturulan deklarasyon, çocukların su tüketimi ve kaynakların korunması konusunda büyüklerden daha duyarlı ve bilinçli olduklarını ortaya koydu.
“Yeşil Bilgi Tohumu” olarak adlandırılan çocuklar deklarasyonu, Deniz Temiz Derneği işbirliğiyle düzenlenen “Yeşil Bilgi Tohumları Dünya Su Forumu’ndan ne bekliyor?” etkinliğinde okudu. Yeşil Bilgi Platformu, deklarasyonu Dünya Su Forumu yetkililerine iletecek.
Deklarasyonda yer alan çarpıcı önerilerden bazıları şöyle:
⢠Su tüketimi konusunda insanları bilinçlendirmek için etkinlik ve faaliyetler yapılmasını,
⢠Tasarruf mitingi yapılmasını,
⢠Küresel ısınmanın herkese anlatılmasını,
⢠Daha çok ağaçlandırma yapılmalısını,
⢠Nüfus artışına dikkat edilmesini,
⢠Sera gazlarının kontrol altına alınmasını,
⢠Geri dönüşüm kutularının yaygınlaştırılmasını,
⢠Yağmur ve kar sularının barajlara yönlendirilmesini,
⢠Fabrikalarda atık su arıtma sistemlerinin kurulmasını,
⢠Deniz ve kanalizasyon sularının arıtılmasını,
⢠Muslukların üzerine “Gerektiği kadar kullanın” yazılmasını,
⢠Su kullanımında her aileye sınır getirilmesini ve sınırı aşanlardan daha fazla para alınmasını istiyoruz.
Koç Bilgi Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Banu Aydoğan, Yeşil Bilgi Platformu’nun amacının, bir bilgi teknolojileri şirketleri grubu tarafından hayata geçirilmiş olmasından hareketle, çevre sorunlarıyla, öncelikle, bu konudaki bilgi eksikliğini gidererek mücadele etmek olduğunu söyledi.
“Bugünün çocuklarının yarını inşa edecek olmalarından hareketle çocuklarımıza Yeşil Bilgi Tohumu diyoruz” diyen Banu Aydoğan, çocukların önerileriyle oluşturdukları deklarasyonu Dünya Su Forumu yetkililerine ulaştıracaklarını ve bu çalışmaya katkıda bulunan ilköğretim okullarıyla paylaşacaklarını söyledi.