İzmir’in kültür yaşamında son yıllarda büyük yer tutan kukla sanatıyla ilgili projelere bir yenisi daha ekleniyor. İzmir Kent Konseyleri Birliği tarafından sunulan â’Kuklam İzmir’i Düşlüyor” adlı proje ile kentte 0-14 yaş arasındaki çocukların, yaşadıkları kente ilişkin düşlerini ve nasıl bir kentte yaşamak istediklerini, kendi yapacakları kuklaların dilinden anlatmaları amaçlanıyor. “Kuklam İzmir’i Düşlüyor” projesini İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Uluslararası Kukla Günleri, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) ve Ayna Psikodrama Atölyesi oluşturdu ve yürütüyor. Çocukların eğitimi, gelişimi ve yaşadıkları çevreye karşı duyarlılıkları yönünden yararlılığı onaylanan projeye, duyurulmasının ve başvuruların başlamasının ardından ilk bir haftada 700’ün üzerinde çocuk projeye katılmak için başvurdu.
Projeyi duyuran İzmir Kent Konseyleri Birliği Sözcüsü Murat Bakan projenin İzmir’in kültür ve sanat yaşamına önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını belirterek “Çocuklar içinde yaşadıkları kente dair düşler kurarak, bizlere onlara nasıl bir kent bırakmamızı istediklerini anlatmış olacaklar. Geleceğimiz olan çocuklarımızın düşlerini dinlemek onları gerçekleştirmek hepimizin öncelikli görevi olmalı.” dedi.
â’Kuklam İzmir’i Düşlüyor” adlı uygulamalı çalışma kapsamında, çocuklar gerçekte nasıl bir kentte yaşamak istediklerini söze dökecek ve bu üretimlerini hazırlayacakları bir kukla aracılığıyla ifade edecekler. Proje İzmir’de 7 ilçe merkez alınarak gerçekleştirilecek ve her bölge için ilk başvuracak 150 çocuğun katılımı ile sınırlı olacak. Son başvuru tarihi ise 1 Aralık 2010.
Projeye katılacak çocuklardan kentin dünü, bugünü ve yarınına ilişkin duygu ve düşüncelerini dile getirmeleri istenecek ve bunu her çocuk kendi yapacağı bir kukla aracılığı ile gerçekleşecek. Kukla, çocuğa duygusal olarak en yakın sanatsal araç olduğu için, onun duygu ve düşüncelerini dile getirmesini kolaylaştıracak ve sanat yoluyla duygularını paylaşmasını sağlayacak.
Projeye katılacak çocukların başvurularının toplanmasının ardından 4, 5, 11, 12, 18, 19 Aralık günlerinde katılımcı çocuklar için bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Bu toplantılarda, önceden kayıt yaptırmaları koşuluyla, isteyen katılımcı çocuklarla, projeye uyum sağlayabilmeleri amacıyla “İzmir’i Düşlerken Yaratıcılığımı Keşfediyorum” isimli atölye çalışmaları yapılacak. Bu çalışmada çocuklara, proje kapsamında kullanılabilecek kuklaların niteliği hakkında bazı temel bilgiler verilmesi ve ardından dramatizasyon teknikleri kullanılarak, çocukların doğallıklarını ve yaratıcılıklarını yürütülen projenin amacına uygun şekilde kullanmaları hedefleniyor. Böylelikle, çocuklar bir yandan özgürce yaşadıkları kente dair düşler kuracak, diğer yandan yaratıcılıklarını kullanarak düşlerini ifade etmeyi deneyimleyecekler.
27 Kasım’da çekilecek bir kura ile belirlenecek sıraya uygun olarak çocuklar 8, 9 Ocak 2011 tarihlerinden başlayarak, 15, 16 Ocak, 22, 23 Ocak, 29, 30 Ocak, 12, 13 Şubat, 19, 20 Şubat ve 26, 27 Şubat 2011 tarihlerinde Karabağlar, Konak, Bayraklı, Bornova, Seferihisar, Karşıyaka, Çeşme merkezlerinde, daha sonraki hafta sonu ise 5 ve 6 Mart 2011 tarihinde kent merkezinde gerçekleştirilecek şenliklerde kuklalarıyla gösterilerini sergileyecekler.
Her şenlikte, 15 kişilik bir çocuk jürisi de tüm katılımcıların performanslarını izleyecek ve en etkileyici 20 çalışmayı seçecek. Yedinci haftanın sonunda her ilçeden seçilen 20’şer çalışma, kent merkezindeki bir şenlikte tekrar sunulacak. 21 Mart 2011 Dünya Kukla Günü’nde düzenlenecek bir etkinlikte kentin genelinden seçilen 20 çocuğun sunumları tekrar ve bu kez kent protokolü, basın ve daha geniş bir izleyici kitlesi için sunulacak.
Â