Kültür Sanat

Kültür Elçileri Sokak Oyunları’na sahip çıkıyor

Eti’nin Çekül Vakfı ile hayata geçirdiği “Eti Çekül Kültür Elçileri” Sosyal Sorumluluk Projesi unutulmaya yüz tutan değerlere sahip çıkmaya devam ediyor. Kültür Elçileri “sokak oyunları”na sahip çıkmak ve yaşatmak için İstanbul’da ünlü isimlerle biraraya geldi

Eti ve Çekül Vakfı’nın 2008 yılında hayata geçirdiği Eti Çekül Kültür Elçileri projesinin yıl sonu etkinliği olan “İstanbul Buluşmaları”, bu yıl 17 kentten 300 kültür elçisinin katılımı ile düzenlendi. Ünlü isimlerin de katıldığı İstanbul Buluşmaları’nda çocuklar kadar büyükler de Sokak Oyunları ile doyasıya eğlendi.

Eti ve Çekül Vakfı’nın işbirliği ile geliştirilen Eti Çekül Kültür Elçileri projesi kapsamında her eğitim yılı sonunda gerçekleştirdiği İstanbul Buluşmaları’nın üçüncüsünü 24 Haziran’da düzenledi. Bu yıl “Sokak Oyunları” teması ile gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Bergüzar Korel’in üstlendiği İstanbul Buluşmaları etkinliğine, projenin gönüllü elçisi sanatçı Candan Erçetin’in yanı sıra Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu gibi önemli isimler de katıldı.

Bugün maalesef bir çok kültürel değerlerimiz gibi sokak oyunlarımızda unutulmaya yüz tuttu. Bilgisayar çağı, yoğun şehirleşme, çocuklarımızın sokak oyunlarını unutmasının önde gelen sebepleri. Oysa ki sokak oyunları; geçmişten bugüne kuşakları eğiten, onlara paylaşmayı, çözüm üretmeyi, uzlaşmayı, ekip çalışmasını, yardımlaşmayı öğreten, kişisel gelişimlerine ve iletişim becerilerine katkıda bulunurken hayal güçlerini geliştiren kültürümüze ait önemli bir değer. Üstelik her kentin, her yörenin kendine özgü son derece farklı birbirinden renkli sokak oyunları mevcut.

İstanbul Buluşmaları kapsamında Anadolu’nun 17 farklı kentinden gelen ve İstanbul’da buluşan 300 kültür elçisi kendi bölgelerine ait bölgesel sokak oyunlarını çeşitli gösteri, şov ve sunumlarla diğer illerin Kültür Elçilerine ve İstanbul’dan çeşitli okullardan gelen öğrencilere aktardı

İstanbul Buluşmaları kapsamında Kenan Doğulu, Sunay Akın, Sema Şimşek, Burak Hakkı ve Saba Tümer gibi toplum tarafından bilinen ve beğenilen isimlerin kendi çocukluklarında oynadıkları oyunları anlattığı bir de kısa film gösterimi yapıldı.

Projenin gönüllü elçisi Candan Erçetin, “Eti Çekül Kültür Elçileri Sosyal Sorumluluk projesini değerlerimize sahip çıkmak onları yaşatmak anlamında son derece önemli buluyorum. Hızla değişen çağımızda özümüzü korumak için sahip çıkmamız gereken kültürümüze çocuklarımızın sahip çıkma sorumluluğunun yaratılması büyük bir emek, büyük bir proje.” dedi.

Eti Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Kanatlı Derbil ise ” Bildiğiniz gibi Eti olarak uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda Çekül Vakfı ile yola çıktığımız Eti Çekül Kültür Elçileri projemizin üçüncü yılındayız. Bu yılki buluşmamızın teması “Sokak Oyunları”. Unutulmaya yüz tutan bu değerli oyunların hepimizin hayatında önemi büyük. Birçoğumuz dokuz taş oyunuyla kazanma arzusunu, köşe kapmaca ile fırsat yaratmayı, evcilik ile paylaşmayı, mendil kapmaca ile ekip çalışmasını öğrendik. Bu yıl İstanbul Buluşmalarında Sokak Oyunları temasını işleyerek, yeniden sokak oyunlarımızı hatırlatmak istedik. Her yıl gelişerek büyüyen Eti Çekül Kültür Elçileri projemiz kapsamında eğitim alarak önemli bir misyonu yüklenen sevgili Kültürel Elçilerimize büyük bir görev düşüyor. Yaygınlaştırma çalışmaları ile her yıl eğitim alan yüzlerce çocuğumuz korunmaya değer zenginliklerimizi arkadaşları ile paylaşarak kültürümüze sahip çıkıyor.” dedi.

Çekül Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Müftüoğlu konuşmasında, “İstanbul Buluşmaları’nın teması 2008 yılında “Koruma Bilinci ve Kentlilik”, 2009’da “Geleneksel Yaşam Kültürü ve Yöresel Müzik” idi. 2010’da ise somut olmayan kültürel mirasın bir parçası olan “Sokak Oyunları”nı gündeme getiriyoruz. Eğitim yılı boyunca eğitimin gerçekleştirildiği 17 kentin Kültür Elçileri, kentleri için belirlenen temsili sokak oyunlarını İstanbul’da diğer arkadaşlarıyla paylaşacaklar. Çocuklarımıza sağlıklı bir oyun ortamı oluşturmak, sokak oyunlarına yönlendirmek pek çok açıdan önemli. Öncelikle farklı davranış şekillerini oyun ortamında, kendi deneyimleriyle öğreniyorlar. Kültürümüzün bir parçası olan oyunlar kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor; ayrıca kuşaklararası iletişimi destekliyor. “dedi.

Katılan İller: Hatay,Nevşehir, Kilis, Elazığ, Kemah, Yozgat, Milas, Taraklı, Kırşehir, Samsun, Divriği, Çorum, Burdur, Ürgüp, İzmir, Karadeniz Ereğli, Eskişehir

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir