Kuşlar hakkında bilgi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Kuşlar nasıl uçar? Nasıl göç ederler? Tüm sorunların cevapları için bir rehber hazırladık.
Sorularla Kuşlar Hakkında Bilgi
Kuşlar nasıl uçar?
Kuşlar, uçabilen tek omurgalılardır. Uçma yetenekleri sayesinde, bulundukları yerden çok fazla uzak mesafelere kısa sürede erişebilirler. Uçmalarını sağlayan en önemli adaptasyon kanatlarıdır.
Kuşların kanatları, hiçbir şekilde sıvı ya da gaz geçirmeyecek şekilde oluşturulmuştur. Kanat hareketi, özellikle uzun mesafeli uçuşlarda kas gücü gerektirir ve yüksek miktarda enerji kaybına neden olur. Bu nedenle diğer omurgalılara göre çok daha göçlü göğüs kemiklerine sahiplerdir.
Göğüs kemiklerine bağlı olan çok güçlü kaslar da kanat hareketine yardımcı olan diğer bir adaptasyondur. Solunum yoluyla enerji üretimi yaparlar. Uçarken solunum güçlüğü çekmemelerinin nedeni aynı anda hem nefes alıp, hem de nefes verebilmeleridir.
Kuşlar neden göç eder?
Sıcaklıklar azaldığında ve günler kısaldığında, kuşlar başka yerlere doğru uçar. Bu kuşlar kırlangıç, kaz ve yaban ördeği gibi göçmen kuşlardır. Göç eden kuşlar, en iyi yaşam koşullarını ve besin kaynaklarını bulmak için sürekli olarak yer değiştirirler.
Kuşlar, sonbahar yaklaşırken, hem daha kolay yiyecek bulmak için hem de soğuk havalarda yaşamlarını sürdüremeyecekleri için göç ederler. Sonbahar ayları geldiğin, kuşlar daha sıcak bölgelere doğru yolculuk yapar. Bu yolculuk, toplu şekilde gerçekleşir. Göç, oldukça uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için, kuşlar göç mevsimi geldiğinde, vücutlarında yağ depolarlar. Böylece uzun süre kilometrelerce yolu aşarken, depoladıkları yağı kullanırlar.
Kuşlar göç ederken neden havada ‘V’ oluşturur?
Göçmen kuşlar, uçmak için büyük bir güç harcar. Bu nedenle uzaklara uçmaları gerektiğinde, enerjilerini tutumlu kullanmak için yükselen hava akımlarından ve elverişli rüzgarlardan yararlanırlar. Bu tutumluluk, onların V şeklinde uçmalarına neden olur. V şeklinde uçulduğunda her kuş, arkasındaki kuşun uçuşunu kolaylaştıran hava hareketleri yaratır.
Kış aylarında göç eden kuşlar neden geri dönerler?
Kuşlar, kış ayları gelirken, güneye ve ılıman bölgelere göç ederler. Kışın beslenemeyecekleri için göç ettikleri bilgisi genel olarak doğrudur. Kışın göç eden kuşların baharda tekrar geri dönmelerini, uzmanlar çeşitli sebeplere bağlıyorlar. Birinci sebep, baharda kuzey yarım kürenin ısınmasıdır. Diğer bir sebep ise, bahar mevsiminde gündüzler uzun olur, bu nedenle kuşların yiyecek arama süresi artar ve ana besin maddesi böcekler çoğalır. İlkbahardaki geri dönüşün diğer sebepleri de, güney yarımkürede bu kadar kuşu besleyecek yiyecek olmaması ve kuş avlayarak beslenen hayvanların çok olmasıdır.
Göç eden kuşlar geri dönerken yönlerini nasıl buluyorlar?
Göç eden kuşların, örneğin, Afrika’dan dönen bir kuşun Akdeniz ülkelerinden birinde, bir önce yaptığı yuvayı tekrar bulabilmesi ilginç bir konudur. Yapılan araştırmalara göre, kuşların yollarını bulabilmeleri için kullandıkları başlıca dayanak noktaları olduğu tespit edilmiştir. Bunlar; gündüz Güneş, geceleri ise yıldızlardır. Kuşlar, hava kapalıysa akarsular, dağlar gibi yeryüzündeki şekilleri kullanırlar. Ayrıca bir kısmının, yerin manyetik alanlarından da faydalandıkları bilinmektedir.
Bazı kuşlar neden tek bacakları üzerinde dururlar?
Kuşların bazıları, özellikle leylek ve flamingo gibi uzun bacaklı olanları, tek bacakları üzerinde durmayı tercih ederler. Bu durum basitçe diğer bacaklarını dinlendirme olarak yorumlanabilir ama durum görünenden daha farklıdır. Kuşların bacaklarında tüy yoktur. Kar, buz veya soğuk sığ suların üzerlerine konduklarında, vücutlarından önemli miktarda ısı enerjisini bacakları yoluyla kaybederler. Bu nedenle, tek bacakları üstünde durarak artı bir enerji sağlarlar. Bu şekilde oluşacak ısı kaybını, sıcacık tüylerinin altında önlemektedirler.
Kuşlar neden hep aynı yöne bakar?
Kanatlı canlıların genellikle ön tarafı ağır, kanatlarının uzandığı kuyruk tarafı hafiftir. Rüzgar karşıdan geldiğinde tüylerini kabartmaz ve kanatlarının üzerinden akar gider. Arkadan ve yandan gelen rüzgar ise tüylerini kabartarak; hafif olan bu kısmın dengesini bozar ve yere sağlam basmayı zorlaştırır. Özetle, uçan canlılar ağır olan ön taraflarını rüzgar yönüne döndüklerinde rüzgara karşı daha sağlam durabilirler.
Kuşların rüzgara karşı duyrmayı tercih etmelerinin ikinci sebebi ise, tehlike anında yerden kalkmalarının daha kolay ve kontrollü olmasıdır. Rüzgarı karşıdan almak hızı keser, havalanmayı geciktirir diye düşünmeyin; uçaklar da rüzgarı karşılarına alıp kalkar.
Kuşlar ne kadar yüksekten uçabilir?
Uçma ve yerçekimine karşı koyma yeteneği olan kuşlar ve böcekler sanıldığından çok daha yüksekten uçabilirler. Deniz seviyesinin 5.000 metre üzerinden uçan bir kuş, o kadar yüksektedir ki gözle görülemez.
Kuşlar asla gerektiğinden daha yüksekte uçmazlar. Genellikle 150-200 metre yükseklikte dolaşan kuşlar, göç ederken çok daha yükseklere çıkabilirler. Göç eden kuşlar 1.500 metre yüksekten uçarak başlarlar. Ortama yükseklikleri 3.000-3.500 metre civarında kalırken, arada sırada 6.700 metreye kadar da yükselirler.
Dünyanın en küçük kuşu hangisidir?
Dünyanın en küçük kuşu, Arıkuşu”dur. Arıkuşu, yaklaşık iki gram ağırlığındadır. Uçmak için, olduğu yerde, saniyede onlarca kez kanat çırpar. Geri geri uçmayı ve havada durmayı başaran tek kuştur.
Yırtıcı kuşlar uzağı görür mü?
İnsanlar, bir nesne çok uzakta ise, o nesneyi göremez. Ancak yırtıcı kuşlar gibi bazı hayvanlar, uzağı insanlardan çok daha iyi görür. Gökyüzünde oldukça yüksekte uçan yırtıcı bir kuş, yemek için aradığı avını, uzaktan görme yeteneğine sahiptir.
Kuşlar düşmeden nasıl uyuyorlar?
Kuşların ‘felksor tendonu” adı verilen ve bacaklarının arkasında, ayaklarının altına kadar uzanan bir kilitleme mekanizmaları bulunur. Bir kuş uyuyacağı zaman, bu mekanizmaya bacaklarını kısarak ağırlığını verir. Pençelerini de, tünediği yer etrafında iyice kapatır. Bu kilitleme sisteminin gücü ile kuşun hiçbir şekilde vücudu salınım göstermez. Bu sayede de kuşlar, dal, tel veya tahta parçası üzerinde düşmeden uyuyabilirler.
Kuşlar hakkında bilgi rehberimiz burada sona eriyor. Başarılar dileriz.