Kuşlar Nasıl Uçar?

Kuşlar, uçabilen tek omurgalılardır. Uçma yetenekleri sayesinde, bulundukları yerden çok fazla uzak mesafelere kısa sürede erişebilirler. Uçmalarını sağlayan en önemli adaptasyon kanatlarıdır.

Kuşlar, kanatları sayesinde uçmayı başarır. Sıcak hava akımlarına tutunarak uçmayı başarırlar. Kuşlar, uçma yetenekleri sayesinde birbirinden oldukça uzakta bulunan bölgelere erişebilir ve bu alanları, hayatlarının belirli evrelerinde kullanabilirler. Kuşların diğer bir özelliği ise, kemiklerinin hafif olmasıdır.

Kuşların kanatları, hiçbir şekilde sıvı ya da gaz geçirmeyecek şekilde oluşturulmuştur. Kanat hareketi, özellikle uzun mesafeli uçuşlarda kas gücü gerektirir ve yüksek miktarda enerji kaybına neden olur. Bu nedenle diğer omurgalılara göre çok daha göçlü göğüs kemiklerine sahiplerdir.

Göğüs kemiklerine bağlı olan çok güçlü kaslar da kanat hareketine yardımcı olan diğer bir adaptasyondur. Solunum yoluyla enerji üretimi yaparlar. Uçarken solunum güçlüğü çekmemelerinin nedeni aynı anda hem nefes alıp, hem de nefes verebilmeleridir.