Yarasaların birçok ilginç özelliği vardır. Yarasaları ilginç yapan özelliklerin başında, sahip olduğu "sonar" sistemi gelir. Sonar sistemi sayesinde yarasalar, zifiri karanlıkta hiçbir şey görmeden kusursuz bir şekilde uçarlar. Karanlık bir odanın zeminindeki küçücük bir tırtılı bile algılayabilirler. Bu sonar sistemi, yarasaların yüksek frekansta sesler yaymasını sağlar ve bu sesin yankı frekanslarını ölçerek çevrenin detaylı analizini yapar.
Yapılan araştırmalara göre; yarasaların algılayabildiği frekans aralığı çok dardır. Bu nedenle bazı belli başlı sesleri algılarlar. Bu durumda da ortaya bir sorun çıkmaktadır. "Doppler etkisi" adı verilen bir fizik kuralına göre, ses hareket eden bir cisme çarparsa frekansı değişir. Bu yüzden, yarasa kendisinden uzaklaşan bir sineğe doğru ses dalgalarını yaydığında, dönen ses dalgaları yarasanın duyamayacağı bir aralığa düşecektir. Bu durumda da yarasanın hareketli cisimleri algılamada büyük zorluklar yaşaması gerekir. Fakat yarasa tüm canlıları kusursuz bir şekilde algılamaya devam eder.
Yarasalar hareketli cisimlere sinyal gönderdikleri zaman frekansı değiştirirler. Genellikle kendilerinden uzak canlılara en yüksek frekanstaki sinyali gönderirler. Böylelikle frekans geri döndüğünde yarasanın duyamayacağı kadar düşük bir frekansa inmez. Sonar sistemi şu şekilde işler: Yarasanın beyninde, sonar sistemini denetleyen iki farklı sinir hücresi bulunur. Bu sinir hücrelerinden bir tanesi yansıyan ultrasonu algılar, diğeri ise bazı kaslara komut verir. Bu iki sinir hücresi beyinde eş zamanlı olarak çalışır.
Bir diğer ilginç özelliği ise baş aşağı durmasıdır. Geceleri aktif olan yarasalar gündüzleri de mağara, ağaç dalı gibi korunaklı bölgelerde dinlenir. Dinlenirken de baş aşağı durur. Baş aşağı sarkarak durmasının nedeni de uçması için en iyi pozisyon olmasıdır.