Kitabın yararlarının anlaşılması ve sayılarının çoğalması sonucu kitaplıklar oluşmuştur. Kitaplıkların gelişmesi ile kütüphaneler meydana gelmiştir. Herkesin yararlanması okuması, başvurması için kurulan, içinde kitaplar bulunan binaya kütüphane denir.
Günümüzde uygarlık çok gelişmiştir. Radyo, televizyon, bilgisayar, internet gibi iletişim ve bilgilenme araçları çok gelişmiştir. Ne kadar gelişse, yaygınlaşsa da bunların hiçbirisi kitabın yerini tutamaz. Zaten dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kitaba, kütüphaneye olan ilginin azalmaması ve hatta artması bunun en büyük kanıtıdır.
İşte bu gerçeğin bilincindeki Türk Kütüphaneciler Derneği’nin girişimleriyle, 1964’ten bu yana Mart ayının son pazartesi günü başlayan haftası ”Kütüphaneler Haftası” olarak değerlendirilmektedir. Hafta süresince kütüphanenin önemi anlatılır. Kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuna duyurulur. Halk, kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirilir. Okullarda kütüphanenin yararlarından söz edilir. Kütüphanelerde uyulması gerekli kurallar öğretilir.
Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetindedir. Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuştur. Osmanlı imparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler vardır.
Kütüphanelerde, kitapların korunması, kitapların sınıflandırılması ve okuyucuya kitap verilmesi için uzman memurlar bulunur. Bu memurlara kütüphaneci denir. Kütüphanecilik özel bir eğitimi ve öğretimi gerektiren bir meslektir. Bu amaçla üniversitelerimizde kütüphanecilik bölümleri açılmıştır. Bu bölümlerde öğrenimlerini tamamlayanlar kütüphanelerde görev yaparlar.
Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir. Kitaplar bilime giden yoldur. Çağımızın buluşlarını kitap, dergi gazete gibi yayın organlarından izleriz. Okuduğumuz kitaplar, dergiler, gazeteler bilgilerimizi artırır. Bizi dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden haberdar eder. Kitaplar sevgili dostlarımızdır. Kitaplıklar, kütüphaneler kitapların bir arada bulunduğu yerlerdir. Bulunduğumuz yerdeki kütüphanelerden yararlanalım. Kütüphanelerin zenginleşmesi için kitap armağan edelim. Kitapların korunduğu, yerleştirildiği kitaplığı, kütüphaneyi temiz tutalım. Okuma salonlarında kimseyi rahatsız etmeyelim.
Yorumları Göster (7)
Çok teşekkür ederim sizin sayenizde kütüphane gezisinde hoca beni övdü herkes beni alkışladı
6
3
6
Birazcik kisaltsaydiniz dsha iyi olurdu ama yinede harika
Seda, kısa olunca bazı bilgiler eksik kalıyor. Sen kısaltmışsındır bizce :) @Seda
Teşekkür ederimmm
Hoş geldin Nida, rica ederiz. Yardımcı olmak görevimiz :) @Nida
Teşekkür ederim 100 aldım.... :-) :-) :-) :-)
100 mü :) Harikasın Eylül :) @Eylül