Lazımlık eğitimi sabır istiyor. Çocuğunuza tuvalet eğitimi verme konusunda aceleci davranmayın, sabırla çocuğunuzun hazır olmasını bekleyin.
Çocuklar bilişsel, duygusal ve fizyolojik olarak farklı oranlarda geliştiğinden, lazımlık eğitimi için tek bir “doğru” yaş yoktur. Bazı çocuklar 18 aylıkken hazırlık belirtileri gösterirken, diğerleri 3 yaşına kadar belirtileri göstermeyebilir. Ailenizin kültürel tutumları ve hazır olmaları da devreye girebilir.
Lazımlık eğitimine başlamanın en iyi olduğu zaman konusunda pek az bilimsel fikir birliği olmasına rağmen, çoğu çocuk doktoru birçok çocuğun yaklaşık 18 ila 24 aylıkken hazır olma belirtileri göstermeye başlayacağı konusunda hemfikirdir. Ama bu bir kural değil.
Motor becerileri: Yürüyebilmek lazımlık eğitimi için önemli bir adımdır. Diğer gerekli beceriler arasında, giysisini aşağı yukarı çekebilme ve lazımlıkta oturabilme yeteneğinin gelişmiş olması vardır.
Duygusal gelişme: Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz çocuk bezini çıkarmaya hazır hissedebilir, ancak tuvaletin kendisinden korkabilir. Bazı çocuklar çıkardığı seslerden korkar, bazıları ise düşüp kaybolmaları konusunda endişeli olabilir. Ancak, korkularını henüz kelimelerle nasıl ifade edeceklerini bilemeyebilirler. Duygusal hazırlığın iyi belirtileri arasında, lazımlığa oturup heyecanlanmak, “yapabilirim” tutumuna sahip olmak ve bir ebeveynin veya diğer çocukların davranışlarını kopyalamak istemek sayılabilir.
Bilişsel yetenekler: Bu aşama yukarıdaki tüm aşamaların koordineli şekilde yapılabildiği anlamına gelen aşamadır. Çocuğunuz sürecin her bir bölümünü bilmek zorundadır. Lazımlığa gidip kendi kendine bu süreci yönetebilecek bilişsel yetenekte olmalıdır.
Yeni bir günlük bakım, sevilen birinin kaybı, boşanma veya evdeki yeni bir bebek gibi yaşam geçişleri bu süreçte strese neden olabilir. Bu dönemlerde kendi stresinizi çocuğa yansıabilirsiniz. Seyahate çıkmadan önceki dönem de uygun değildir. Eğitime çocuğunuzun alışık olduğu mekanda başlamalısınız. Araya başka mekanlar girdiğinde eğitim de yarım kalacaktır.
Bazı çocuklar büyük bir klozetten korkar, bazıları ise bir ebeveyni veya büyük bir kardeşini taklit etmek ve klozetin üzerinde bir halka kullanmak ister. Çoğu zaman çocuk doktorları, her iki ayağını da yere yerleştirirken, üzerine oturmak için bir lazımlık sandalyesi veya küçük bir taşınabilir lazımlık kullanmanın daha kolay olduğunu söyler. Lazımlık mı, klozet mi? Çocuğunuza her iki seçeneği de tanıtın ve neyle daha çok ilgilendiğine bakın.
Lazımlığı çocuğunuzun en rahat olduğu yere yerleştirin: oturma odasında, oyun odasında veya dışarıda oynarken bile dışarıda olsun. Çocuğun rahat olması ve lazımlığın vakti geldiğinde kolayca ulaşılması kolay olur. Lazımlığa oturması için onu motive edin. Hatta zaman dilimleri belirleyin. Örneğin yemekten sonra. Yemekten sonra lazımlığa otursun ve bir süre öyle beklesin. İlk zamanlar yapmasa bile orada oturmayı alışkanlık edinsin.
Çocuğunuza lazımlığın nasıl çalıştığını gösterin. Kaka yaptıktan sonra, lazımlığı birlikte temizleyin, yıkamadan önce de “güle güle” deyin, böylece daha rahat hisseder ve utanmaz. Lazımlığın nasıl çalıştığını öğrendiğinde, onu doğru kullanmakla daha çok ilgilenecektir.
Çocuğunuza çıkarması kolay giysiler giydirin. Bazen üstüne yapabileceğini göz önünde bulundurun ve bu durumda çocuğunuza kızmayın. Onu söylemesi konusunda motive edin.
Yeni yürümeye başlayan çocuklar, ebeveynlerin ilgisini severler. Her lazımlığa gittiğinde onu cesaretlendirin. Kakasını yaptığında sevinç gösterilerinde bulunun. Hatta birlikte şarkı bile söyleyebilirsiniz. Asla azarlamayın. Yaptığında da onu övün.
Aynı yaştaki iki çocuğun tuvalet eğitimi birbirinden farklı olabilir. Çocukları kıyaslamayın. “O yapıyor, sen öğrenemedin” gibi sözler söylemeyin. Her çocuğun hazır olma süreci farklıdır. Unutmayın, muhakkak öğrenecek. Sabırlı olun.
Tuvalet eğitimi olduğu halde çocuklar geceleri yatağa işemeye devam edebilir. Bu fizyolojik bir durumdur. Hatta bu süreç aylarca devam edebilir. 5-6 yaşına kadar bile sürebilir. Endişelenmeyin.
Tüm süreçte doktorunuzdan yardım almayı ihmal etmeyin. Kolay gelsin.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.