Hamilelik

Lohusalıkta Görülen Şikayetler ve Çözümleri

Lohusalıkta kadınlar çeşitli konulardan şikayet etmektedir. Lohusalık döneminde meydana gelen sorunlar dikkatle takip edilmeli ve gerekli durumda doktordan yardım alınmalıdır.

Lohusalıkta Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri

Memelerin Aşırı Dolgunlaşıp Şişmesi

Süt salgısı ile birlikte memelerde aşırı dolgunluk, sertleşme ve ağrı görülebilir. Eğer şişlik ve ağrı çok yoğun değilse bebek sık sık emzirilir. Sonra kalan süt, elle ya da göğüs pompası adı da verilen süt çekerle boşaltılmalıdır aksi takdirde memelerde apse gözlenebilir. Durum ağırlaşır ve ağrı yoğunlaşırsa doktora başvurulmalıdır.

Lohusalıkta görülen şikayetler

Meme Başında Çatlama

Doğum öncesinde hormonların da etkisiyle büyüyen memelere hamilelik ve lohusalık dönemlerinde bakım yapılmadığı takdirde meme başlarında çatlama görülür. Gebelik döneminde ve lohusalıkta temizliğe dikkat edilirse ve doktor kontrolünde yumuşatıcı merhemler sürülürse olası çatlaklar önceden önlenmiş olacaktır.

Ayrıca emzirme esnasında bebeğin sadece meme ucunu değil, meme başı ve çevresini de almasının sağlanması meme başı çatlakları için alınabilecek diğer bir önlemdir. Alınan önlemlere rağmen meme başında çatlama oluşursa o meme bebeğe verilmemeli ve temizlenip doktorun önerdiği yumuşatıcı krem sürülmelidir. Memeye bakım yapılıp dinlendirilmelidir. O memedeki süt, süt pompasıyla çekilmelidir.

Tıkanmış Meme

Memenin sütle dolu olmasının yanı sıra kanlanmanın artması ve ödem oluşması süt akışını engeller. Meme gergin, parlak kırmızı ve ağrılıdır, meme ucu düzleşmiştir. Bebeğin sık emzirilmesi ve gerektiğinde de elle sağılması ya da süt çekerle (süt pompası) memenin boşaltılması yararlı olacaktır. Ilık bir duş, annenin omuz ve sırtına masaj yapılması ve memeye sıcak havlu tatbik edilmesi süt akımını kolaylaştıracaktır.

Lohusalıkta Kanama

Lohusalık döneminin en önemli problemi kanamadır. Bu nedenle lohusa dönemindeki kadın, en az 24 saat gözlem altında tutulmalıdır. Normal doğumdan sonra 500 mililitreden fazla kanama olması anormal kabul edilir. Bunun nedeni atonidir. Atoni, doğumdan sonra uterusun kasılmaması ve bu nedenle açıkta olan damarların kapanamaması demektir. Aşırı kanama durumunda mutlaka doktor müdahalesi gerekir.

Lohusalıkta görülen şikayetler

Lohusalık Humması

Doğumun III. evresinden sonra uterusun içi, mikroorganizmaların yerleşebilmesi ve üreyebilmesi için oldukça uygun bir ortamdır. Doğum sonrasında doğum kanalında iltihaplanma olması ve bunun genellenmesi durumuna lohusalık humması adı verilir. Annenin ateşi 38 derece ya da üzerine çıkar ve ateşlenme en az 2 saat bu seviyede sürer. Doğum öncesinde ve sonrasında iyi bakım yaparak ve hijyen kurallarına uyarak annenin genel sağlık düzeyi yüksek tutulduğunda böyle bir problemle karşılaşma ihtimali azaltılmış olur.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir