Halk arasında küf mantarları, pas mantarları, maya mantarı, mildiyö mantarı, şapkalı mantarlar, kav mantarları, puf mantarları gibi çeşitli isimlerle anılan bütün mantar türleri mantarlar alemi içerisinde incelenirler. Dünyanın her yerinde mantar yetişmektedir.ancak nemin fazla olduğu bölgelerde daha fazla olurlar. Günümüzde mantarın sadece 69.00 türü tanımlanmıştır. Çoğu insan mantarı bitki olduğunu sanır ancak mantarlar bitki türü değillerdir. Çünkü kendi besinlerini üretemezler.
Zehirli Mantarlar ve Mantar Zehirlenmesi
Büyük mantarlardan söz edersek, bunları yenilebilen ve yenilemeyen olarak iki grupta inceleyebiliriz. İlk grubumuzda yenilme değeri olmayan mantarları inceleyelim. İnsan sağlığı açısından tehlikeli madde içermezler, ancak yenebilecek nitelikten de yoksundurlar.
İkinci grubumuzda ise, insan sağlığı açısından tehlikeli olan mantarlar girerler. İnsan sağlığı açısından tehlikeli olabilecek yada istenmeyen etkiler yaratabilecek maddeler içermektedirler. Eğer bu maddelerden insanlara etki edebilecek kadar fazla içeriyorlarsa bu mantarla zehirli denmektedir.
Zehirli mantarlar esas olarak iki ana grupta ele alınabilirler:
- Birinci gruba giren mantarlar, yenildiğinde mide ve barsak bozukluklarına, baş dönmesi vb. semptomlara neden olurlar. Ancak bunlar eğer çok fazla miktarda alınmaz ve müdahale edilmekte çok geç kalınmaz ise yaşamsal tehlike oluşturmazlar.
- Ancak epey sayıda zehirli mantar vardır ki bunlar ikinci grubu oluştururlar. Bu gruba giren mantarlar vücut hücrelerini tahrip eden maddeleri veya aşırı dozda olmak üzere sinirleri etkileyen maddeleri içerirler. Bunlar için genel olarak öldürücü zehirli mantarlar deyimi kullanılmaktadır.