Kültür Sanat

Mardin, DYO ve çocuklarla renkleniyor

DYO, ‘Her Evde Hayat Var Projesi’ kapsamında Mardin’de oluşturulan Yaz Okulu’nun “Duvar Resmi” etkinliği için boya desteği sağladı. Etkinlik için farklı ve canlı renklerde özel olarak hazırlanan boyalar sayesinde Mardin Kızıltepeli çocuklar, becerilerini göstererek Mardin’i renklendiriyor.

DYO, Mardin Valiliği, GAP İdaresi, Gap Kadın ve Çocuk Derneği ve Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Meslek Topluluğu işbirliği ile ‘Her Evde Hayat Var Projesi’ kapsamında Mardin Kızıltepe’nin Ofis ve İstasyon mahallelerinde oluşturulan Yaz Okulu için boya desteği sağladı. Haziran ayının ilk haftasında başlatılan ve Temmuz sonuna kadar devam eden Yaz Okulu’nda duvar boyama etkinliklerinde kullanılacak olan su bazlı boyalar, DYO tarafından özel olarak üretildi. Çocukların zengin hayal dünyasını yansıtacak canlı renklerin oluşturulabilmesi için iki gün formül çalışıldı ve yaratılan renkler çocukların kullanımına sunuldu.

Duvar boyama etkinliğinin ilk etabı için Kızıltepe’den Mardin’e otobüslerle getirilen çocukların çok büyük bir bölümü, yaşadıkları kentin merkezini ilk kez görüyordu. O nedenle boyama öncesinde söyledikleri ve şaşkınlıkları duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Yaklaşık bir buçuk saat süren duvar boyama çalışmasında en çok çizilen figürler arasında çiçek, kelebek, ağaç gibi figürler vardı ki, bu da yeşile hasret Kızıltepeli çocukların özleminin bir göstergesiydi aslında. Çocukların yaptığı resimler arasında, en çok dikkat çekenlerse yılan ve akrep figürleriydi. Günlük hayatta en çok karşılaştıkları bu iki hayvan, çocukların en güzel ve en detaylı çizdikleri figürler oldu.

Projenin başkanlığını yürüten Dr. Bülent İlik, bu tip sosyal sorumluluk projelerinde sponsor desteğinin çok önemli olduğunu vurgularken, projenin DYO ile gerçekleştirdikleri etabında, Kızıltepeli çocukların iç dünyasına resimle ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Sözlerine “Buradaki çocuklar, büyük kentlerde yaşayan çocuklardan hiç farklı değil aslında. Sadece eğitime, sevgiye ve desteğe ihtiyaçları var. Biz bu desteği elimizden geldiğince vermeye çalışıyoruz. Onlar da gördüğünüz gibi almak için çok hevesliler. Çizdikleri resimlerde günlük hayatın izlerini rahatlıkla görebiliyorsunuz. Ama sadece bu izler değil, özlemleri de var resimlerinde. Onlara bu fırsatı tanıdığı için DYO’ya çok teşekkür ederiz” diyerek devam etti.

DYO Diyarbakır Bölge Müdürü Alparslan Kızgın ise bölge halkından biri olarak, çocuklara yönelik yapılan bu tip çalışmalara her zaman değer verdiklerini, bu nedenle de projenin bir ayağında destek olmayı istediklerini söyledi. Alparslan Kızgın “Çocuklara yapılan yatırım, aslında kendi geleceğimize yapılan yatırımdır” diyerek konunun önemini vurguladı.

2009 yılında ilki gerçekleştirilen ve bu yıl Mardin Kızıltepe’nin Ofis ve İstasyon mahallelerinde sürdürülen Yaz Okulu’na, 50’si 4–6 yaş, diğerleri 5–12 yaş arasında olmak üzere toplam 400 çocuk katılıyor. Ana teması “Oynuyoruz, Öğreniyoruz” olarak belirlenen ve pek çok aktivite ile çocukların tatiline renk getiren Yaz Okulu projesi, boyama aktivitesinin yanısıra diş fırçalama başta olmak üzere genel temizlik, okuma, matematik ve oyun gibi aktivitelerle birlikte sürdürüldü. Satranç, masa tenisi, sözcük türetme, resim, bul yap, oyun hamuru, el işine ek olarak, bando ve açık hava oyunları da dönüşümlü olarak yapılan etkinlikler arasındaydı.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir