Çocuk Bilim

Marie Curie – Bilim İnsanları

Asıl adı Maria Salomea Sklodowska’dır. Madam Curie olarak da bilinmektedir. Polonya asıllı Curie, kimya ve fizik alanında önemli buluşlar yapmıştır. Uranyum ile yaptığı deneyler ile radyoaktiviteyi keşfetmiştir.

Madam CurieMarie Curie Hayatı

Polonya’nın başkenti Varşova’da doğan Marie Curie, Rus yönetiminde olan Varşova’dan siyasi düşünceleri nedeniyle ayrılmak durumunda kaldı. 1891’de bilimsel eğitim alabilmek için Paris’te bulunan ablasının yanına gitti. Sarbonne Üniversitesi’nde fizik eğitimi alan Curie, 1894 yılında matematik alanında derece aldı. Öğretmenlik diploması alarak Varşova’ya dönmeyi isteyen Curie, aynı yıl piezoelektriği keşfeden Pierre Curie ile tanıştı. Ortak bilimsel çalışmalar yapan Pierre ve Marie 1895 yılında evlendi.

 

Radyoaktivite Üzerine İlk Çalışmaları

1896 yılında öğretmenlik diploması alarak, radyoaktivite üzerine çalışmaya başlayan Curie, 1897’de kızının dünyaya gelmesiyle çalışmalarına ara verdi. İki yıl sonra yeniden çalışmaya başlayan Marie, toryumun radyoaktif özelliğinin bulunduğunu keşfetti. 1898 yılında ise Fransız kimyacı Demerçay ile radyoaktif element radyumu tanıttı.

Nobel Fizik Ödülü

1903 yılında doktorasını tamamlayarak, bilim alanında doktora alan ilk kadın oldu. Aynı yıl Nobel Fizik Ödülü aldı. Radyum üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle sağlığı kötü etkilenen Madam Curie, bunun sonucunda, radyoaktif maddeler kullanılarak, insan vücudunda tedavi yapılabileceği görüşünü öne sürdü. Telefonunun mucidi olarak bilinen Amerikalı bilim insanı Graham Bell ise radyumun tümör tedavisinde kullanılmasını önerdi.

Sorbonne Üniversitesi’nin İlk Kadın Profesörü

1906 yılında eşi Pierre Curie’yi bir kaza sonucu kaybeden Madam Curie, Sorbonne’da öğretmenlik yapmaya başladı ve 1908 yılında Sorbonne’daki ilk kadın profesör oldu.

Marie CurieNobel Kimya Ödülü

1911 yılında Nobel Kimya Ödülü alan Curie, tarihte iki Nobel Ödülü alan ilk bilim insanı oldu. Radyumun tıp alanındaki önemine dikkat çeken ve bu alanda çalışmalar yapılmasını öneren Curie, savaş karşıtı olması sebebiyle, 1. Dünya Savaşı sırasında, yaralılara yardım edebilmek için genç kadınlara X ışını tedavisini öğretti. Kızı Irene ile birlikte yaptığı çalışmalar sonucunda her ikisi de yüksek oranda radyoaktif ışına maruz kaldı.

“Bilim için Ölen Kadın”

Varşova’da Radyum Enstitüsü kurulmasında büyük rol oynayan Curie, aldığı 50 bin liralık ödülü de laboratuara radyum alarak kullandı. Uzun yıllar boyunca radyoaktif maddelere maruz kalan Curie, kan kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. 1934 yılında Fransa Savoy’da kan kanserinden ölen Curie’ye bu nedenle “Bilim için ölen kadın” sıfatı verildi. Radyoaktivite biliminin kurucu kabul edilen Madam Curie’nin bu alanda yaptığı çalışmalar nedeniyle radyoaktivite birimine “Curie” adı verildi.

Marie Curie’nin Aldığı Ödüller

Marie Curie, radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalar ile iki farklı alanda Nobel Ödülü almıştır. İki Nobel Ödülü alan ilk bilim insanı olan Curie, Nobel Ödülü alan ilk bilim kadınıdır. Yaptığı çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü ve Nobel Kimya Ödülü alan Marie Curie, radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle yoğun radyasyona maruz kalmış ve bu nedenle sağlığı ciddi anlamda etkilenmiştir.

  • 1903 – Nobel Fizik Ödülü
  • 1903 – İngiliz Kraliyet Birliğinden Davy madalyası
  • 1911 – Nobel Kimya Ödülü
  • 1921 – Bilime katkılarından ötürü, Amerika’nın kadınları adına, başkan Warren Harding’ten 1 gram radyum
  • 1903 yılında Pierre Curie ve Becquerel ile birlikte radyoaktivitenin keşfinde oynadığı rolden dolayı Nobel Fizik Ödülü’nü aldı.
Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir