Marmara Bölgesi – Türkiye’nin Bölgeleri

Marmara Bölgesi, yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en küçük 2. bölgesidir. Elverişli iklim koşullarına ve düz, verimli topraklara sahip olmasının yanı sıra, uluslararası ticaret yollarının üzerinde bulunması, bu bölgedeki ekonomik faaliyetlerin çeşitli ve yoğun olmasına sebep olmuştur. Marmara Bölgesi’nde hemen hemen tüm ekonomik faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Otomotiv, demir-çelik, tekstil, kimya, metal ve makine, gıda, cam-seramik, elektronik, çimento ve şeker bu bölgedeki sanayi kuruluşlarının faaliyetlerinden bazılarıdır.

Görsel: tr.wikipedia.org

Marmara Bölgesi’nde farklı iklim tipleri görüldüğü için bölgede çeşitli tarım ürünleri yetiştirilebilmektedir.  Türkiye fındık üretiminin %24’ü, ayçiçeği üretiminin %78’i, pirinç üretiminin %62’si, zeytin üretiminin %28’i, mısır üretiminin %23’ü ve buğday üretiminin %19’u Marmara Bölgesi’nde gerçekleştirilir.

Görsel: afetokulu.com

Marmara Bölgesi kümes hayvancılığı ve büyük baş hayvanların beslenmesine yönelik mandıracılıkta ilk sırada yer alır. Bölgedeki hayvancılık faaliyetleri ağırlıklı olarak süt ve yumurta gibi hayvansal ürünler elde etmeye yöneliktir. Bölge, Bursa ve Bilecik gibi bazı illeriyle ipek böcekçiliğinin de merkezidir.

Marmara Bölgesi’ndeki ekonomik faaliyetlerin dağılımında hizmet sektörü %36, tarım sektörü %25, sanayi sektörü %39’luk paya sahiptir.

Tarih boyunca, birçok uygarlığın geliştiği yer olması sebebiyle sahip olduğu tarihi zenginlikler, bölgede turizmin gelişmesine sebep olmuştur.

Kocaeli (İzmit) sanayinin en gelişmiş olduğu yeridir. Ülkemizde çıkarılan petrolün işlendiği rafinerilerden biri olan İPRAŞ Rafinerisi Koceli’dedir.

Marmara Bölgesi, doğal ve ekonomik özelliklerinden dolayı en fazla göç alan bölgedir. Nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır.