Anne Baba Okulu

Masalların Çocuk Gelişimine Etkisi

Masal dinlemek ya da okumak çocuk gelişimi üzerinde önemli rol oynuyor. Çocukların hayal dünyasının ve dil becerilerinin gelişmesini sağlayan masallar, kavram becerileri ve sözcük dağarcığının artmasını da sağlıyor.

Çocuk masalları, çocukların sözel zekalarının gelişmesini sağladığı gibi, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurmasını ve iyi-kötü, doğru-yanlış, dürüst-yalancı gibi kavramlar arasındaki farkları özümsemelerini sağlıyor.

Masalların Çocuklar Üzerindeki Etkisi3 yaşından itibaren çocuklar dinledikleri masalları anlama ve bunlar üzerinden fikir yürütme becerilerini geliştirebiliyor. 3 yaşından önce çocuklar basit hikayeleri anlayabildiği gibi, uzun olmayan ve 0-3 yaş aralığı için derlenmiş masalları dinleyip anlayabilirler.

Çocukların duygusal ve zihinsel gelişimine katkı sağlayan masallar, uykuya dalmaya zorlanan çocukların da uykuya dalmasını kolaylaştırıyor. 3 yaşından 6 yaşına kadar çocuklara her gün bir masal okumak, çocukların hayal dünyalarını, bakış açılarını ve olayları yorumlama becerilerini önemli oranda artırdığı gibi; sözel yeteneklerini ve ifade becerilerini de geliştiriyor.

Çocuk Masal Kitabı Seçerken

cocuk-masallari

Çocuklara birbirinden farklı masallar okumak ya da okumalarını sağlamak önemli taşıyor. Arkadaşlık, çalışkanlık, dürüstlük, adalet gibi kavramların işlendiği masallar seçmek çocukların evrensel değerlerin farkına varmasını sağlıyor. Masal okurken çocuklara sorular sormak ve anlatılan olaylar konusundaki fikrini almak da çocuğun yorumlama becerilerini geliştiriyor.

Evrensel kavramlara yer veren ve çocukları olumlu yönde etkileyecek olan masalların seçilmesi önemli olduğu gibi; şiddet, aşağılama ya da zorbalık gibi kavramlara geniş yer verilen masallar, çocukların olumsuz etkilenmesine ya da şiddete meyilli olmasına yol açabiliyor.

6 yaşından küçük çocuklar, duydukları ya da gördükleri olay ve durumlardan çok çabuk etkilenebildiği için, çocuklar için masal seçerken olumlu yönlendirmeler taşıyan ve çocuğun hayal dünyasını kötü etkilemeyecek nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir