Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finanse ettiği, Milli Eğitim BakanlığıÖzel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek “Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi” hayata geçiyor.
25 Mart 2013 tarihinde başlayan ve 3 milyon Avro bütçeye sahip proje, 24 ay süre ile 10 Pilot ilde uygulanacak.
Proje ile çocuğun esenliğinin, refahının ve sosyal bütünlüğünün yüksek düzeyde gözetilmesi amacıyla fiziksel, duygusal, sözel ve psikolojik her türlü şiddetten korunmasına katkıda bulunmak hedefleniyor. Erzurum, Elazığ, Malatya, Konya, Kayseri, Çorum, Diyarbakır, Gaziantep, Adana ve Mersin olmak üzere on ilde uygulamaya geçirilecek proje kapsamında ulaşılmak istenen üç ana hedef var.
İlk hedef çocuğa yönelik şiddet ile ilgili önleme ve izleme hizmetlerinde kapasite güçlendirilmesi. Bu bağlamda MEB’in çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi konusunda kurumsal kapasitesinin artırılması ve mevzuatın iyileştirilmesi çalışmaları yürütülecek.
MEB'in çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi konusunda kurumsal kapasitesi artırılarak, mevzuat iyileştirilecek. Bununla birlikte okuldaki rehberlik servisleri ve 10 ilde mevcut olan Psikososyal Müdahale Ekipleri desteklenecek.
İkinci hedef olan “Model Okul” geliştirme çalışmalarında “Kendine Güveni olan Yaşam Becerileri Gelişmiş Öğrencilerden oluşan” model okulu ile çocuğa yönelik sözel, fiziksel ve psikolojik şiddetten arındırılmış bir okul ortamı oluşturmayı planlanıyor. Pilot illerde seçilecek bu okullarda uygulanacak eğitim programları vasıtasıyla yaşanan şiddet olaylarının azaltılması sağlanacak.
Üçünü hedef ise Ail içi ve diğer her tür şiddet dâhil okul dışındaki ortamlarda çocuğa yönelik şiddet önlenmesi. Çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi ve azaltılması üzerine düzenlenecek seminerler, eğitimler ve konferanslarla velilerin, STK üyelerinin, eğitimci ve eğitim dışı personel ile öğrencilerin farkındalıklarının arttırılması çalışmaları yürütülecek. Bu hedefe ulaşmak için ayrıca, yoğun halkla ilişkiler ve medya tanıtım çalışmaları, eğitim ve tanıtım materyali üretimi, dağıtımı ve 5 kamu spotu filmi üretilmesi planlandı.