Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim çağındaki öğrenciler için başlatılacak olan “bilişim teknolojileri ve yazılım dersi” ile ilgili komisyon oluşturdu. “Kodlama” dersi için Gaziantep, Samsun, Mersin ve Erzurum pilot bölge olarak seçildi.
Kodlama Dersleri 2 Yıl Zorunlu, 2 Yıl Seçmeli Olacak
İlköğretim 5. ve 6. sınıf öğrencileri için zorunlu; 7. ve 8.sınıf öğrencileri için ise seçmeli olarak okutulması planlanan kodlama dersi için, bu alandaki öğretmenlere yönelik çalışmalar da gündeme geliyor. Öğrencilere nitelikli şekilde ders verilebilmesi için “Bilgisayar ve Teknoloji Öğretmenleri”nin bu konuda yeterli olmadığı düşünülüyor. Çocukların kodlamayı oyun oynayarak öğrenmesi en etkili yollardan biri kabul edildiği gibi, MEB branş öğretmenlerine bu yönde eğitimler verilmesini planlıyor.
Kodlama Dersi Verecek Öğretmenler Yeterli Mi?
Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknoloji Öğretmenliği Bölümünden Doç. Dr. Nesrin Özdener, kod yazmaktan kastedilenin, aslında çocukların lego yapması olduğunu ve bu dersin kodlama öğretme için eğitim almış öğretmenler tarafından verilmesi gerektiğini söyledi.
Kodlama derslerine başlanması için, birçok okulda fiziki alt yapı bakımından da eksiklikler bulunuyor. Bilgisayar odası olmayan ya da yeterli sayıda bilgisayara sahip olmayan okullarda kodlama derslerinin başlatılması için, öncelikle okulların yeterli hale getirilmesi hedeflenecek.