Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın kapsamlı ilk kültür girişimi olan Pera Müzesi, 2005 yılının Haziran ayında Tepebaşı’nda bulunan binasında ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. “Müze – Kültür Merkezi” görevini üstlenen Pera Müzesi binası 1983 yılında mimar Achille Manoussos tarafından inşa edildi.

Müzede sergilenen eserler, bilimsel danışmanlar, küratörler ve sergi sorumlularının ortak çalışmalarıyla seçiliyor.

Müzenin ilk katında bulunan “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu Sergisi” özellikle tarih ve arkeoloji tutkunlarına hitap ediyor. Sergide klasik öncesi çağlardan 20. yüzyıl başına kadar Anadolu’da kullanılmış ağırlık ve ölçü birimleri, çeşitli malzeme ve tekniklerde üretilmiş tartı ve ölçü aygıtlarının seçkin örnekleri sergileniyor. Aynı katın diğer kanadında yer alan “Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu Sergisi”nde ise bu türün çarpıcı parçaları ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın üç yüzü aşkın tablodan oluşan Oryantalist Resim Koleksiyonu’ysa 17. yüzyıldan 19. yüzyıl başına uzanan bir dönemde Osmanlı dünyasından esinlenmiş Avrupalı “oryantalist” ressamların önemli yapıtlarını bir araya getiren zengin bir koleksiyon. İmparatorluğun son iki yüzyılından çok geniş bir görsel panorama sunan bu koleksiyonda, ünlü ressam Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu da yer alıyor. Bu koleksiyondan derlenen sergilerden ilki, Haziran 2005 başında açılan, “İmparatorluktan Portreler” sergisidir. Sergi, koleksiyondaki padişah, şehzade, sultan, büyük elçi portreleriyle, değişik dönemlerden, değişik sınıflardan insanları betimleyen, genel anlamıyla ‘portre’ niteliğindeki tablolardan oluşuyor. 2008 yazında açılan ve halen devam eden “Düşlerin Kenti İstanbul” sergisindeyse, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndan seçilmiş yapıtlarla 17.yüzyıldan 20. yüzyıl başına Osmanlı’da gündelik yaşam, kamusal mekanlar ve panoramik İstanbul resimleri yer alıyor.

Pera Müzesi, bir taraftan Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonları ekseninde gerçekleştirdiği sergi ve müzecilik etkinlikleriyle ülkemizin unutulmaya yüz tutmuş kültürel ve sanatsal değerlerine ışık tutmaya çalışmakta; diğer taraftan da düzenlediği önemli sergilerle, “Jean Dubuffet”, “Henri Cartier-Bresson”, “Rembrandt”, “Niko Pirosmani”, “Josef Koudelka” “Joan Mir”, “Akira Kurosawa”, “Marc Chagall”, “Pablo Picasso”, “Fernando Botero”, “Ikuo Hirayama”, “Frida Kahlo”, “Diego Rivera” gibi usta sanatçıların yapıtlarını ülkemiz sanatseverleriyle buluşturmakta.

Amaç çocuklarda müze bilinci oluşturmak

Pera Müzesi’nde gerçekleştirilen eğitim programlarının asıl amacı; öncelikle çocuklarda ve gençlerde sanat ve müze bilinci oluşturmak. Hazırlanan sergilere paralel olarak düzenlenen etkinliklerde, çocukların bir esere baktığında o dönemi, ressamı, kullanılan malzemeyi öğrenmeleri amaçlanıyor. Çocuklara yönelik düzenlenen programda eğitimler, sergi küratörleri ve eğitim danışmanları tarafından veriliyor.

Programlar farklı yaş gruplarına göre hazırlanıyor. Sergi eğitimleri için alt yaş sınırı altı olarak belirlenmiş. 6 – 7 yaş, 8 – 11 yaş, 12 – 15 yaş gruplarına ayrı eğitim veriliyor. Gruplar en fazla 25 çocuktan oluşuyor. Eğitimlere katılmak isteyen çocukların önceden rezervasyon yaptırması gerekiyor. Hafta sonu gerçekleşen etkinliklerin ücreti düzenlenen etkinliğe göre farklılık gösteriyor.

Her yeni sergiye, yeni eğitim

Her yeni sergi için yeni bir eğitim etkinliği düzenleniyor. Nisan ayında açılacak iki yeni sergi için de, insan vücudu, renkler ve semboller konulu yeni etkinlik programları hazırlanıyor.

Pazartesi günleri hariç müze açık

Müze, salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri saat 10:00 – 19:00, Pazar günleri ise 12:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze, Pazartesi günleri, dini bayramların birinci günü ve 1 Ocak’ta kapalı.

2005 Haziran ayı başlarında kapılarını İstanbullulara açan Pera Müzesi, Suna ve ve İnan Kıraç Vakfı’nın, kentin bu seçkin noktasında, çeşitli düzeylerde kültür hizmeti vermek amacıyla hayata geçirmeye başladığı geniş kapsamlı bir kültür girişiminin ilk adımıdır.

Bu projede bir ‘müze-kültür merkezi’ işlevini üstlenecek Pera Müzesi için, 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından İstanbul’un gözde semti Tepebaşı’nda inşa edilen, yakın zamanlara kadar da “Bristol Oteli” adıyla tanınan tarihi yapı Mimar Sinan Genim tarafından tümüyle elden geçirilerek çağdaş donanımlı bir müzeye dönüştürülmüş ve İstanbul halkının hizmetine sunulmuştur.

Pera Müzesi’nin başlıca bölümleri: Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın üç özel koleksiyonunun sergilendiği 1. ve 2. müze katları (2. kat: Sevgi ve Erdoğan Gönül Galerisi); çok amaçlı sergi salonları (3. 4. 5. katlar), oditoryum/fuaye (bodrum kat) ve giriş katında yer alan Resepsiyon, Perakende-Art shop, Peracafé gibi mekânlardır. Pera Müzesi’nde hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik sanat etkinlikleri düzenlenmektedir.

 

 

Adres
Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No:65, 34430 Beyoğlu/İstanbul

Telefon
0 (212) 334 99 00

Web Sitesi