Hamilelik

Meme Başındaki Ağrı Nasıl Azaltılabilir?

Meme başındaki ağrı neden olur, nasıl geçirilir? Emzirme döneminde en sık rastlanan sorunlardan biri meme başı ağrısıdır. Bu durum zamanla meme başı çatlağına doğru ilerlemektedir. 

meme başındaki ağrıyı azaltma

Hamileliğin ilk haftalarından başlayarak, göğüsler aralarında estrojen ve prostesteron da bulunan bazı hormonlar sebebiyle sertleştir. Göğüsler sertleştirken, belli oranda bir ağırlık ve gerilim hissi baş gösterebilir. Gebelik sürecinde Montgomery çıkıntıları daha belirgin hale gelirken, göğüs etrafındaki yuvarlak bölgenin rengi koyulaşır. Montgomery çıkıntıları emzirme esnasında göğüs başını yağlayıp, korumaya yarayan yağlı bir madde salgılamaya hazırlanır.

Hamileliğin dördüncü ayına doğru göğüs başından kolostro maddesi çıkmaya başlayabilir. Göğüslerin hacmi büyür. Göğüslerdeki hacimsel büyümenin sonucunda, ciltte çatlama ile birlikte cildin derinlerinde bulunan ve derma olarak adlandırılan elastik liflerin yırtılması sonucu kızılımsı çizgiler görülebilir.

Meme Başındaki Ağrı Nasıl Giderilir?

Memenin sütle dolu olması, memede sertlik ve dolayısıyla da rahatsızlık hissine neden olur. Toplum içerisinde emzirme süresinin azaltılmasının, bu durumun önüne geçebileceği yönünde bir düşünce vardır; ancak bu yanlış bir düşüncedir. Meme, süt fazlalığından dolayı çok gerilirse, bebek anca meme başını yakalayabilecek ve emmekte güçlük çekecektir.

Meme başı ağrısına yanlış emzirme de sebep olabilmektedir. Hatalı emzirme zamanla çatlağa da sebep olmaktadır ve bu, bazı durumlarda uzun süre iyileşmez. Doğru emzirme yönteminde, meme ucundaki kahverengi kısmın bebeğin ağzında olmalıdır.

Meme başındaki ağrılara, emzirmeden önce duşta memelere elle masaj yapmak ya da sıcak su kompresi uygulamak iyi gelebilir. Bunun yanı sıra, memelerdeki sütün bir miktarını elle veya pompayla boşaltmak meme başı ve çevresinin yumuşamasını sağlayabilir. Memelerin boşaltılması apse gelişimini de engeller. Böylece bebek anne sütünden mahrum kalmamış olur.

Bu yöntemler hem ağrılarınızı dindirebilir, hem de bebeğin süt emmesini kolaylaştırabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir