Kartal Belediyesi, Başkan Op. Dr. Altınok Öz’ün talimatıyla Mental Aritmetik eğitimlerini kreşlere de taşıdı. Kartal Belediyesi’ne ait kreşlerde “Mental Aritmetik Eğitimi”nin başlamasıyla birlikte uzman eğitmenler tarafından kreş öğrencilerinin ailelerine ‘Mental Aritmetik Eğitimi’nin önemini anlatan bir seminer verildi. Seminerde Mental Aritmetik öğretmeni Deniz Yiğit ve Hülya Yiğit Şaraloğlu, velilere Mental Aritmetiğin çocuk üzerindeki olumlu etkilerini sunum eşliğinde anlattı.
Mental Aritmetik Sağ ve Sol Beyin Lobunu Dengeliyor
Seminerde Mental Aritmetik öğretmeni Hülya Yiğit Şaraloğlu, bu eğitimin çocuğun zekasında önemli derecede değişiklikler yaptığını, en zor matematik problemlerini dahi herhangi bir araç kullanmadan hesaplayabildiklerini belirterek “Mental Aritmetik, özellikle 4-12 yaş grubundaki çocukların sağ ve sol beyin lobunun dengeli bir şekilde gelişmesini sağlayan, konsantrasyon ve dikkat becerilerini geliştiren bir eğitim türüdür. Ayrıca bu yaştaki çocukların, matematiksel işlemleri hızlı ve doğru bir şekilde hesaplama becerilerini, anlama ve kavrama yeteneklerini destekleyen bir eğitimdir. Her çocukta var olan ancak atıl durumdaki gizli zeka potansiyelini harekete geçirmek ve kapasitesini arttırmaya yöneliktir. Abaküsün kullanımı öğretilir.
Zihinsel canlandırma çalışması yani mental çalışmalarla yapılan egzersizlerle yeterli amaca ulaştıktan sonra abaküs kaldırılır. Böylece bellekte, Abaküsün fotografik görünümü yaratılarak hesap yapma işlemine geçilir. Zaten uzun süredir Abaküsle çalışma yapmış öğrenciler, sanki beyinlerinde bir Abaküs varmışçasına yine boncuk hareketlerini kullanırlar ve hareket ettirdikleri parmak işaretleriyle işlemi süper bir hız ve doğrulukla sonuca ulaştırırlar.
Mucizevi çocuklar, bu akıl almaz becerileriyle karşılarındaki herkesi büyülemeye başlarlar. Mental Aritmetik programının çocuklarımıza kazandıracağı bu becerilerle yapılan zihinsel egzersiz çalışmaları süresince, beynimizdeki iletişim ve öğrenmemizde aktif rol oynayan dört önemli nokta olan görsel, işitsel, dokunsal ve hayal noktalarımız sürekli bir şekilde uyarılır. Böylece herhangi bir konu üzerinde çalışmak üzere odaklanma ve dikkat toplama, en üst düzeye ulaşmış olur. Zeka potansiyellerini ortaya çıkaran çocuklarımız, bu çalışmalar sayesinde sarsılmaz bir özgüven kazanırlar ve kendilerini daha iyi ifade edebilirler” diye konuştu.
Anzan Eğitimi ile Çocuklar Formülleri Öğreniyor
Çocukların Mental Aritmetik eğitiminin ardından “Anzan Eğitimi”ne yani “Odaklanma”ya geçiş yaptığını vurgulayan Şaraloğlu, “Anzan; odaklanma, konsantrasyon, dikkat ve sabır gibi yeteneklerin gelişmesi için yapılan bir tür zihinsel çalışmadır. Abaküs eğitiminden sonra gerçekleştirilen bir eğitimdir. Bireyler önce abaküse dokunur ve formülleri öğrenmeye başlar. Daha sonra bu formülleri uygularken beyninin sol lobunu (sayısal tarafı) farkında olmadan kullanmaya başlar. Bu eğitimden sonra öğrenci belli bir hafızaya ulaşır ve mental (zihin) sistemine başvurmak suretiyle abaküsle işini bitirmiş olur.
Abaküs eğitimi sırasında “Anzan” çalışmalarına küçük egzersizlerle başlanabilir. Böylelikle öğrenciler, eğitimin nereye varacağını anlamakta ve yapabilecekleri, onları bir an evvel hedefe ulaşmak için motive etmektedir. Zihinden işlem yapmaya başlandığında ise artık hayal ettiği için beynin sağ lobu yani sözel tarafı çalışmaya başlar. Günlük hayatta ve eğitimsiz insanlarda imkansız gibi görülen, beynin iki lobunu da çalıştırma egzersizi, Mental Aritmetik eğitimi ile mümkün olur” dedi.