Çocuk Gelişimi

Meraklı Çocuk – Çocuğun Karakter Gelişimi

Meraklı çocuk daha fazlasını bilmek isteyen çocuktur. Bir çocuk neden meraklı olur? Merak neden önemlidir? Merak nasıl teşvik edilebilir?

Bebeklikten itibaren çocuğun gelişiminin ana duygusu meraktır. Çocuğun nesnelere, insanlara yönelik merakı onun dünyayı keşfetmesini sağlar. Çocuktaki bu duygunun teşvik edilmesi gerekir.

Meraklı çocuk

Merak neden önemlidir?

Bir şeyi merak ettiğinizde, onu yüzeysel olarak değil, derinden düşünürsünüz. Diğer yandan merakınızı tetikleyen şeyleri öğrenmek için gönüllü olarak zaman ayırırsınız. Sonuç olarak, ne öğrendiğinizi daha kolay hatırlarsınız. Genel olarak, daha meraklı insanlar daha mutlu olurlar ve daha çok sevilirler.

Ne yaptığını düşünün

Örneğin bir önceki hafta çocuğunuzun neler yaptığını bir gözden geçirin. Aşağıdakilerden hangilerini yaptı?

  • Öğrenmeye o kadar istekliydi ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadı.
  • Ona yeni bir fikir veren şey üzerine düşündü ya da ona yeni bir fikir veren kişiyle konuştu.
  • İlgi alanlarından biri hakkında daha fazla bilgi edinmek için inisiyatif aldı.
  • Bir sorunun cevabını bilmediğinde, çözene kadar durmadı.
  • Tamamen yeni bir fikir veya konu keşfetti. Bunu sadece eğlenmek için yaptı.
Meraklı çocuk

Çocuğun merakı nasıl teşvik edilir?

Örnek olun: Neyi bilmediğinizi itiraf edin. Bilmediğinizi söylemekten çekinmeyin: “Aslında bu sorunu nasıl çözeceğimi bilmiyorum. Haydi birlikte bakalım!” Kişisel ilgi alanlarınızı (kitaplar, podcastler, belgeseller) keşfetmekten hoşlanıyorsunuz, beğendiklerinizi çocuğunuzla da paylaşın: “Bugün şaşırtıcı bir hikaye dinledim. Sana anlatmama izin ver!”

Tebrik edin: Soru sormasını övün: “Ne harika bir soru! Kıvılcım saçan fikirleri seviyorum!” Yanlış cevaplara hayran olduğunuzu gösterin: “Hayır, bu doğru değil. Bana bunun hakkında ne düşündüğünü açıkla.” Meraktan yola çıkın, merak duygusunu tetikleyin: “Bahse girerim tüm kalemlerimizi kullanırsak bir gökdelen inşa edebiliriz! Haydi deneyelim.”

Etkileşim kurun: Onu etkin kılmak için çaba sarf edin. Meraklandırın. Bir etkinlik planlarken sorular sormasını sağlayın. Planı onun yönlendirmesine izin verin.  Ailedeki her kişinin daha önce bilmedikleri bir şeyi paylaşması için gün sonu ritüeli oluşturun. Yakın uçlu soruları, “Oksijen soluduğumuz havanın bir bileşeni mi?”, açık uçlu sorularla “Hava nasıl oluşur?” değiştirin.

Bırakın çocuğunuz sorular sorsun. Karakter gelişimiyle ilgili diğer yazımızı Yaratıcı Çocuk başlığından okuyabilirsiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir