Çocuk Bilim

Meşe – Konuşan Bitkiler

Merhaba ben kayıngiller familyasından meşe. Yaklaşık 400 türü bulunan, son derece dayanıklı bir ağaç türüyüm. Kurak ya da yağmurlu alanlarda yaşayabilirim. Bu nedenle, dünyanın hemen her yerinde bana ve arkadaşlarıma rastlaman mümkündür.

Meşe Ağacının Özellikleri

Boyum oldukça uzundur. 25 metreye kadar uzayabilirim. Bu da yaklaşık 8 katlı bir binanın yüksekliğine eşitti. Gövdem ise oldukça kalındır. Bu nedenle köklerim toprağın altına geniş bir alana yayılır. Birçok türüm olduğunu söylemiştim. Türlerimize göre, yapraklarımızın şekli ve yapısı da değişiklik gösterir. Bazı arkadaşlarımın yaprakları düz, bazılarının ki dişli bazılarınınki ise tırnaklıdır. Üzüm büyüklüğünde meyvelerim bulunur. Bunların adı palamuttur. Yapraklarımın içerisine meyvelerimi gizlerim.

Meşe Ağaçları Ne Kadar Yaşar?

yasli-mese-agaci

Büyük Büyük Büyük Annem Güneşi İzlerken

İnsanlar ortalama olarak 70 yıl kadar yaşıyorlar. Ancak biz ağaçların durumu biraz daha farklı. Şimdi ne kadar yaşadığımı duyunca biraz şaşıracaksın. Meşe ağaçları ortalama olarak 1000 yıl yaşar. Bu da demek oluyor ki, dünya üzerinde Malazgirt Zaferi’ni görmüş olan ağaçlar hala yaşıyor. Enteresan değil mi? Beni düşünecek olursak, ben 50 yaşındayım. Yani daha çok gencim. Ancak eğer bina yapmak, santral kurmak ya da fabrika açmak için beni kesmezlerse, 3000 yılına kadar yaşayabilirim.

Meşe Palamudu

Meşe Palamudu

Meyvelerimin yani palamutların içerisinde tohumlarım bulunur. Yeni meşe ağaçlarının oluşabilmesi için bu tohumlar gereklidir. Ancak bu tohumları insanların ekmesine gerek yoktur. Dostumuz sincap ve alakarga, palamutları toprağın altına gömerek, yeni ağaçların oluşmasını sağlar. Aslında sincaplar ve alakargalar, palamutları kışın yemek için toprağın altına gömerler. Ancak o kadar unutkandırlar ki, daha sonra yiyeceklerini nereye gömdüklerini asla hatırlamazlar. Bu yüzden üzüldüklerini sanmıyorum. Sincaplar ağaçları ve doğayı çok sever. Belki de benim gibi genç ağaçların sayısı artsın diye bilerek unutuyorlardır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir