Meslek Nedir? Meslekler Hakkında Bilgi

Meslek; belli bir tecrübeyi gerektiren, para karşılığı yapılan iştir. Yapılan işin eğitimini almak önemlidir. Bu nedenle birçok meslek ünvanı alınan eğitimden sonra verilir. Örneğin öğretmen olmak için dört sene eğitim almak gerekir. Eğitimi bitiren kişinin ünvanı ise “öğretmen” dir.

Meslek sahibi kişi, yaptığı işi sürekli yapar. Sürekli yapması kişiye o işle ilgili deneyim sağlar. Böylece zamanla kişi, işini daha iyi yapar hale gelir.

Her insan gün içinde mesleklerini yapan birçok insanla  karşılaşır. Sabahleyin evden çıkıp okula gelinceye kadar hangi meslek gruplarıyla karşılaştığımızı düşünelim. Sabah kahvaltı ederken yediğimiz ekmek fırıncıdan,  peynir, zeytin, reçel gibi ürünler çiftçiden veya kasiyerden alınmaktadır.

Evden dışarı çıkarken apartman görevlisini görürüz. Yolda şoför, okula girdiğimizde güvenlik görevlileri ile karşılaşırız. Okulda danışma görevlisi, öğretmen, kat görevlisi (hizmetli), müdür, müdür yardımcısını görürüz.

Doktor, ahçı, mimar, çöpçü, muhtar, hemşire, itfaiyeci, memur, mühendis, garson, kuaför birer meslektir. Her meslek ihtiyaçtan doğar. İnsanlar, ihtiyaçlarını karşılamak için iş yapar.

Yapılan bu iş diğer insanlara da faydalı olmaya  başlar. İşten para kazanılmaya başlar. Zamanla bu iş meslek sahiplerini oluşturur. Meslekler farklı özellikler gerektirir. Şoförlük yapan bir kişinin kurallara uygun, dikkatli araba kullanan, yolları bilen veya yön bilgisi iyi olan bir kişi olması gerekmektedir.

Ahçının lezzetli yemekler yapması, yiyeceklerin birbiriyle eşleştirmesini bilmeli, yiyecekten anlaması gerekmektedir. Bu durumda aşçının yön bilgisinin iyi olması gerekmemektedir.

Kişiler mesleklerinin gerektirdiği işleri yaparken farklı kıyafetler giyer. Kıyafetler meslek sahibini diğer kişilerden daha farklı ve dikkat çekici yapar. Bulunduğu ortamda kolay ayırt edilmesine neden olur. Hakim cübbe, doktor önlük, polis üniforma giyer. Giyilen kıyafetler de ihtiyaç hissedildiği için ortaya çıkmıştır. Örneğin çöpçü her gün kendi kıyafetiyle işini yapsa her gün kıyafeti  yoğun biçimde pislenir. İtfaiyeci kask, ısıdan etkilenmeyen tulum giymese yangında zarar görebilir. Bazı meslekleri inceleyelim;

HER MESLEK SAYGIDEĞERDİR!

Kendini Dene:

  1. Meslek nedir?
  2. Meslekler nasıl ortaya çıkmıştır?
  3. Askerlik mesleğini kısaca tanıtın.

 

Yorumları Göster (2)