Mevsim geçişleri, yetişkinlerde dahi bazı sağlık sorunlarının görülme sıklığını arttırıyor. Bununla birlikte, çocuklar mevsim geçişlerinden çok daha fazla etkileniyor.
Çocuklar, özellikle 0-36 ayda, mevsim geçişi nedeniyle çok sık hastalanıyor. Buna karşı önlem alabilmek için ise çocuğun beslenmesine ve bulunduğu ortamlara dikkat etmek gerekiyor.
Mevsim Geçişi Çocukları Nasıl Etkiler?
Hava geçişleri, çocukları bedensel sağlık açısından olduğu gibi psikolojik açıdan da olumsuz etkileyebilmektedir. Bu skala, çocuğun hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sahip olduğu niteliklere de bağlı olmakla birlikte, her çocuk mevsim geçişlerinden etkilenir. Ancak bazı çocuklarda geçişler daha ciddi etkiler yaratırken, bazı çocuklar bu durumdan daha az etkilenmektedir. Ani hava değişiklikleri yetişkinler üzerinde dahi ciddi etkiler yaratırken, bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olan çocuklar bu durumdan çok daha fazla etkilenmektedir.
Hava Değişikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkisi
Sonbahar aylarında yağmur ve rüzgarın şiddetlenmesi; ilkbahar dönemlerinde ise polenlerin etrafa dağılmaya başlaması gibi değişiklikler; alerjik reaksiyonlara, cilt lezyonlarına ve ciddi semptomların oluşmasına neden olabilir. Bu dönemlerde doktor önerisi doğrultusunda koruyucu ilaç kullanılabileceği gibi, çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için yeme içme alışkanlıklarına özen gösterilmesi de gerekecektir.
Mevsim Geçişlerine Karşı Yapılması Gerekenler
Çocukların mevsim geçişlerinden olabildiğince az etkilenmesi için ebeveynlerin bazı önlemler alması büyük önem taşır. Hava geçişleri nedeniyle oluşabilecek olumsuz durumları önlemek için ebeveynlerin yapması gerekenler temel olarak şöyledir:
- 0-12 ay grubunda bulunan çocukların öncelikli olarak anne sütü alması,
- Çocuklarda dengeli beslenmeye daha fazla önem verilmesi,
- Çocukların alerjik reaksiyonlara neden olabilecek tozlu ortamlardan uzak tutulması,
- Mevsim geçişlerinden çocukların psikolojik anlamda olumsuz etkilenmesini önlemek için, çocukların çeşitli aktiviteler yapmaya teşvik edilmesi